Varaslähtö vappuun!/ 1st of May sweets

11149436_10152686289986400_3863371530164976056_n.jpg

Vappu on ollut minulle aina yksi vuoden hauskimmista juhlista. Orastavat mielikuvat tulevasta kesästä, ympärillä riehakas energia ja nyt perheellisenä Espan puistosta koteihin ja puutarhoihin siirynyt juhlinta piristää vaikka ulkona olisikin pienimuotoinen takatalvi. Ja ne munkit. I-ha-nat Mun-kit. Rasvaa tihkuvat, valkoisen sokerin rouskuttamat palleroiset joista valitettavasti on minulle tullut nykyään enemmänkin huono olo kuin kiva fiilis. Mutta ne mun-kit.

Noin neljä vuotta sitten tärkein syy silloin alkavaan raakajälkkäri-innostukseeni oli lähteä kehittelemään makuja, jotka tyydyttäisivät omaa herkutteluhimoa mutta ilman ähkyistä ja semimyrkytettyä oloa jälkikäteen. Minulle oli tärkeää löytää raakajälkkäreiden maailmasta todella hienovaraiset ja täydelliset yhdistelmät joista ei koskaan uskoisi, että ne eivät ole ”perinteisiä” aineksia nähneetkään. Minua aidosti kiinnosti kokeilla mitä kaikkea voin saada aikaan ilman jauhoja, väriaineita, liivatteita, nostatteita, maitotuotteita, kananmunia ja uunia. Kun raaka-aineksina olisi kypsentämättömät pähkinät, hedelmät, juurekset ja raakakaakao. Ja ihan kivastihan siitä on käynyt. Melkeinpä kaikkeen löytyy huijausversio, eli sama tuote ilman ähkyä tai huonoa oloa tuottavia aineksia. Munkit eivät käy kiehuvassa keitinrasvassa, mutta samaltahan ne saadaan maistumaan. With a touch of magic. 

unnamed-15.jpg

unnamed-9.jpg

 

Oli siis aika lähteä kokeilemaan ideaa, joka syntyi eräisellä aamupalalla perheeni kera. Heitin ilmoille ajatuksen, että olisipa kiva kehitellä joku kiva vappujulkaisu. Mies siihen mumisi hajamielisenä kahvikuppinsa takaa, että niin ne munkit. Mutta on varmaan mahdotonta. Ilmeeni kirkastui ja kysyin ”vaaleita munkkeja vai tummia munkkeja?”. Viisivuotias huusi suu täynnä jogurttia ”JOO ÄITI TEKEE MUNKKEJA!”. Olin saanut vastaukseni. Simallekin löytyi ihana korvaaja, minut sima on meinaan saanut aina niin sairaaksi etten sitä ole edes maistanut viimeiseen 20 vuoteen. 

unnamed.jpg

Huomasin munkkitaikinaa veivatessani, että näiden munkkien juju on liotetut ja kylmät cashew-pähkinät. Se, että käytät pähkinän juuri näin vaikuttaa suuresti lopputulokseen. En tiedä mikä kemiallinen reaktio jääkaappikylmissä pähkinöissä oli tapahtunut, mutta massasta tuli todella silkin sileää ja helposti muovattavaa. Joten kun olet liottanut pähkinät yön yli vedessä, valuta vedet pois, huuhtaise ne ja laita jääkaappiin kylmenemään. Käytin jauhettua kardemummaa rouheen sijaan. Olisin toivonut saavani visuaalisesti herkullisia mustia kardemumman siemenen paloja, mutta maustehyllyssä oli tällä kertaa vain jauhettua kardemummaa. Joten maistele reippaasti taikinaa tehdessäsi oman maun mukaan missä menee kardemumman sietokyvyn raja. Minulla se ei ole vielä tullut tässä elämässä vastaan joten omiin munkkeihin laitoin reippaalla otteella. Sillä munkeissahan se kardemumma on aika ehdoton maku, eiköstä vaan.

unnamed-16.jpg

Kun kuvasin eilen nämä herkut, omalla pojallani oli vaikeuksia olla hotkimatta munkkeja kesken kuvauksen. Onneksi mies teki harhautusliikkeen ja lapsi maalasi äidille kukkia. Win-win, sillä näitä syötiin sitten iltapalaksi ja mies otti töihinkin munkkeja mukaan. Ihan hyvä että ottikin, sillä ilmoilla olevat merkit kertovat että vauva syntyy hyvin pian! Saapa nähdä mitä vappubrunssilla meillä tarjoillaan. Jännittävää! Tähän voinkin sitten nyt ilokseni ilmoitella, että tässä nyt ehkä viimeinen reseptijulkaisu vähään aikaan; jos minusta ei kuulu mitään, on se merkki siitä että synnytys on käynnistynyt. Olen nyt muutaman päivän vain nukkunut ja maannut sängyssä, kerännyt voimia. Vauva on kiinnittynyt, on hyvin alhaalla ja keho-oireet enteilevät sitä että kroppa valmistautuu ihanan uuden ihmisen synnytykseen. Eli pakkasesta munkit mukaan ja synnytyslaitokselle ohoi! 🙂

Laita siis Just a Touch of Love soimaan ja ala tekemään ihanaa vapputarjoilua! Uuden ajan vappubileet!

unnamed-14_0.jpg

raakavegaaniset uuden ajan munkit

5 dl yön yli liotettuja kylmiä cashew-pähkinöitä

2,5 tl jauhettua kardemummaa tai oman maun mukaan

1-2 tl vaniljajauhetta

2 rkl tocotrienols

1,5 rkl lucuma

7 rkl sulaa kookosöljyä

3 rkl mantelijauhoa

4 rkl hunajaa/ kookospalmunektaria

1 dl kookospalmusokeria

hyvälaatuista suolaa

Koristeluun pilkottua macadamia-pähkinää, kookosjauhoa, sulaa raakasuklaata, kaneli-kookospalmusokerisekoitusta

Liota cashew-pähkinät yön yli runsaassa vedessä. Valuta, huuhtele ja laita jääkaappiin kylmenemään. Lado kylmät pähkinät monitoimikoneeseen ja surruttele massaa tasaiseksi ja lisää pikkuhiljaa loput ainekset. Tarkista maku. Massan tulisi olla sileää ja vaaleaa ja helposti muovattavaa. Pyörittele noin kananmunan tai limen kokoisia palloja, joihin saat reiän keskelle työntämällä sormen pallosta läpi. Muovaile siisteiksi donitseiksi. Laita hetkeksi pakkaseen jähmettymään ja jatka sitten muovailua jos et saa haluamaasi lopputulosta. Dippaa puolet donitsista sulaan raakasuklaaseen jos tahdot tai siivilöi teesiivilän läpi kookosjauhoa tai kierittele kanelisokeriseoksessa, jossa on noin 4 rkl kookospalmusokeria ja vajaa teelusikallinen kanelia. Voit myös pilkkoa lempipähkinöitäsi ja ripotella niitä donitsin päälle, kun olet kastanut ne ensin raakasuklaaseen. Laita vielä kylmään vetäytymään ja tarjoile siman tai kahvin kanssa. Donitsit säilyvät pakkasessa pitkään ja jääkaapissa muutaman päivän. 

 

unnamed-7.jpg

Pakurinen pikasima

reilu litra kylmää ja vahvaa pakurilientä

1 dl tuorepuristettua limemehua

1,5 dl hunajaa/ kookospalmunektaria

Keitä pakuripaloja noin 1,5 litrassa vettä muutama tunti. Jäähdytä yön yli ja siivilöi isoon lasipurkkiin, johon saat kannen kiinni. Purista noin kahdesta limestä mehut, lisää pakurin joukkoon ja makeuta. Laita kansi kiinni ja sheikkaa kuin baarimikko niin kauan, kunnes seos on tasaista. Tarkista maku. Lisää makeutusta tarvittaessa. Pudota lasipulloon siivutettua sitruunaa ja limeä ja koristele rusinoilla. Laita jääkaappiin kylmenemään ja maustumaan muutamaksi tunniksi. Voit myös lisätä valmiiseen jääkaappikylmään simaan vissyä, jolloin saat hiilihapollista herkkujuomaa.

22320_10152686289856400_5072066699046920699_n.jpg

//

So here in Finland we finns love our 1st of May. We call it Vappu. It’s a fiesta where everyone in the family gets a good amount of fun just the way they want. The younger kids adore all the air balloons and sweet treats and this wonderful curled and colorful paper string called serpentiini (like a serpent), the teenagers spend the day/night in a park getting an alcohol poisoning, students do basically the same but with crazy looking overall and they have a lot of games and stuff that includes drinking heavy amout of alcohol. Then the older people gather in to the parks during daytime with friends and family eating some special 1st of May foods wearing their graduation caps on their heads. We have a traditional 1st of May lunch and buffets and dinners and stuff. So basically the day is about spring, food, being a student or having had the honor to be a student and  for some, lots of alcohol. 

For me Vappu is a very fun day with friends. I love to spend it outside in a garden and having lots of balloons and not so much of the alco. Usually it’s in tradition to have special Vappu donuts and a drink called sima. Both of them contain a lot of refined sugars and no need to tell ya that donuts may be delicious but the feeling after eating them is horrible. And a lot of people go super sick after sima (yours truly too), not because it would contain any alcohol (which it dont) but the about of yeast it contains makes it almost toxic. For our family it has been important to combine very few traditional not so healthy foods to a bigger amount of raw fresh whole foods. This way everybody can have options. Usually the fresh foods run out first. 

This year I wanted to create a special setting for Vappu fiesta that is raw, vegan, gluten free and without any refined sugars. And I have to say that the sima is actually been created to be superhealthy because it’s made of chaga and has lots of vitamine C that boosts all the good stuff in chaga.

So put this booty shaking song on and let’s have a fiestaaah!

unnamed-4.jpg

Raw vegan 1st of May donuts

500 ml soaked cashews

2 teaspoons of ground cardamom

2 teaspoons of natural vanilla powder

2 tablespoons tocotrienols

1,5 tablespoons lucuma

7 tablespoons liquid virgin coconut oil

4 tablespoons honey/ coconut palm nectar

100ml coconut palm sugar

a dash of salt

First start with soaking the cashews overnight. Drain, rinse and put them on the fridge. Dunno why but I realised that cold soaked cashews turn in to smoother texture in these not so dunkin donuts. Then put the suckers in to your food processor and.. well, process. Add the rest of the ingredients slowly. You may have to scrape the batter from the sides of the food processor bowl. Check the taste, add more sweeteners or cardamom if you please. Batter should be silky, creamy and utterly fabulous. Roll about eight balls size of an small egg or a lime and make the donut hole with your finger. Mold the ball to the shape of a donut. If the batter is too moist you can put the balls to the freezer for a second so they come harder and easier to handle. Dip the donuts in to a melted raw chocolate and decorate them with eg. coconut palm sugar that has cinnamon, sieve some coconut flour on top of the chocolate dipped donuts or put some chopped macadamias. This is what I did but you can make your own decos. There is no limit to your imagination!

Chaga infused Sima

1000ml cold chaga drink

100ml freshly squeezed juice of lime

100ml honey/ coconut palm nectar

Boil 1500ml water with chunks of chaga for hour of two. Let it cool overnight and drain it to a glass bottle or a glass jar that has a lid. Add the freshly squeezed lime juice and honey, close the lid and shake it like a polaroid picture. This is your moment to be the best bartender ever so shake it well! It’s important to let the honey dissolve with the chaga. Add some lime and lemon sliced and a few raisins if you dear to be a true finn and let if cool in the fridge for few hours. If you want bubbles, add some mineral water. There you go! Have a wonderful 1st of May or Vappu! 

unnamed-1.jpg

P.S If you don’t hear from me in a while, don’t worry. I’m just in labour. The signs are in the air!

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma
Kommentit (7)
  1. Kiitos näistä ihanista ohjeista, joita jaat! Tätä on pakko kokeilla.. 🙂 Paljon onnea pian tapahtuvasta perheenlisäyksestä, ja voimia synnytykseen. Omastani on aikaa vasta 1 v ja reilu kuukausi, joten synnytys niin tuoreessa muistissa.. Voi sitä tuhinaa… pian! <3

  2. Moikka! Voiko lucumaa ja tocotrienolsia korvata jollain muulla? Mikä niiden ”ominaisuus” on taikinassa?

    1. Moikka Empulaa!

      Lucuma on maun takia lisätty, siitä tulee kinuskimainen maku ruokiin. Toco on e-vitamiinin ja maitoisuuden lisäämiseksi mutta nämä kaksi voit toki jättää pois, sillä rakenteeseen ne eivät vaikuta paljoakaan. Toki ne tuovat oman mielestäni tärkeän lisäyksen taikinaan mutta voit päättää itse haluatko kokeilla niitä munkeissa. 

      Ihanaa toukokuuta, Suvituuli

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *