Pesen hiukset kuukauden ajan pelkällä vedellä

Aloitimme viikko sitten miehen kanssa uuden haasteen: aiomme pestä hiuksemme kuukauden ajan pelkällä vedellä. Aloitimme projektin todella ex tempore. Puoliso sattui katsomaan YouTubesta videon, jossa joku mies kertoi lopettaneensa shampoon käytön kokonaan, ja aika lailla samalta istumalta päätimme kokeilla itsekin. Ylipäätäänhän hiustenpesua ei yleensä suositella tehtäväksi liian usein, joten halusimme selvittää, voisiko hiuspohja tottua shampoottomaan arkeen ja olisiko tukka shampoopesuista luopumisen jälkeen paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. Puolisoni on muutenkin aina pyrkinyt siihen, ettei totuttaisi kehoaan ylimääräiseen kosmetiikkaan kuten käsien rasvaamiseen. Jos hiukset kerran voisivat hyvin ilman shampootakin, miksi käyttäisimme sitä turhaan?

Olen joskus ennenkin pohtinut, voisiko ”no poo” -menetelmä olla kokeilemisen arvoinen. Hetki ei kuitenkaan koskaan aikaisemmin ole tuntunut otolliselta likatukkana liikkumiselle. Näin kahdestaan kokeiluun ryhtyessä kynnys tuntui paljon pienemmältä. Mies tekee töitä kotoa käsin ja minä olen äitiyslomalla, joten mitään erityisiä edustustilaisuuksiakaan ei ole juuri nyt näköpiirissä. Päätimme, että olisimme ainakin kuukauden ilman shampoota, jotta eron oikeasti huomaisi. Aluksihan tukka tietysti rasvoittuisi runsaasti, kun päänahka ei olisi vielä tottunut shampoottomaan elämään. Netistä löytyi vinkkejä esimerkiksi hiustenpesuun ruokasoodalla, mutta halusimme kokeilla nyt ensin nimenomaan kerrasta poikki -metodia. Pesisimme hiukset entiseen tapaan joka toinen päivä, mutta käyttäisimme siihen pelkästään lämmintä vettä.

Hiukseni ovat tyypiltään rasvoittuvat ja tähän asti olen pessyt ne joka toinen aamu Laveran rasvaisille hiuksille tarkoitetulla Freshness & Balance -shampoolla. Pesemättömänä päivänä ne ovat kuitenkin usein alkaneet näyttää jo hieman likaisilta, joten jos minulla on ollut jotain tärkeää menoa, olen saattanut suihkia niihin Batisten kuivashampoota. Muutoin en ole ikinä käyttänyt mitään hiusten muotoilutuotteita tai vastaavia, joten niiden jäämistä ei tarvinnut huolehtia. Koska oma hiuslaatuni on jo valmiiksi nopeasti rasvoittuva, epäilin vähän, voisiko hiuspohja todella tottua shampoottomaan pesemiseen tai harvempaan pesutahtiin. Arvelin, että rasvainen tukka tuntuisi tosi inhottavalta enkä kehtaisi liikkua oikein missään. Onneksi olin käynyt juuri edellisenä päivänä ennen kokeilun aloittamista kampaajalla tasoittamassa hiusten latvat, joten lohduttauduin sillä, että likatukan kaverina olisi sentään skarppi leikkaus.

Olen kuitenkin päässyt heti tällä ekalla viikolla yllättymään siitä, kuinka hyvin pelkkä vesi loppujen lopuksi hiuksia puhdistaa. Ihan hyvin kehtasin mennä keskiviikkona neuvolaan, vaikka edellinen shampoopesu oli tehty sunnuntaina. Eiväthän hiukset nyt tietenkään vedellä samalla lailla puhtaiksi tule kuin shampoolla, mutta vaikutelma vastaa heti vesipesun jälkeen enemmän sitä shampoollisen elämän pesemättömän päivän rasvaisuusastetta kuin mitään superällötystä. Hiukset myös tuntuvat vähemmän liukkailta ja muutenkin paremmilta kuin ennen kokeilun aloittamista, vaikka ovatkin rasvaiset. Olen kuullut, että monilla shampoottomuus muuttaa hiuslaatua. Paksumpi ja karheampi tuntuma olisikin varsin tervetullut, koska hiukseni ovat luonnostaan – tai pitäisikö sanoa shampoota käyttämällä – varsin hennot, päätä pitkin valuvat ja liukkaat.

Rasvaisen ulkonäön välttelyssä olennaista vaikuttaisi olevan hiusten harjaaminen: juuri harjattuina ne näyttävät paljon paremmilta ja puhtaammilta kuin vähänkään takkuisina. Esimerkiksi mies ei ikinä normaalisti kampaa tukkaansa, mutta kun hänen hiuksensa näyttivät kokeilun alkupuolella huomattavasti omiani likaisemmilta, päätti hän testata. Kampaamisen jälkeen puolisonkin hiukset olivat selvästi puhtaamman näköiset kuin ”luonnontilassa”. Näissä postauksen kuvissakin olen juuri harjannut hiukseni ja pessyt tukan aamulla vedellä. Edellisestä shampoopesusta on kulunut kahdeksan päivää. Kuvassa hiukset näyttävät mielestäni vielä jonkin verran puhtaammilta kuin tosielämässä, mutta tuollaiset ihan mukiinmenevät ne ovat silti oikeastikin.

Olen erittäin positiivisesti yllättynyt hiusteni puhtausasteesta! En olisi ikinä uskonut, että ne näyttäisivät näin hyviltä viikon shampoottomuuden jälkeen. Luulin, että olisin tämän ekan viikon jälkeen aivan tympääntynyt superrasvaiseen tukkaan, mutta päinvastoin olen ainakin vielä toistaiseksi vain innoissani kokeilusta. Odotan suurella mielenkiinnolla, miten hiukseni kuukauden mittaan shampoottomuuteen reagoivat. Ainakin nyt vaikuttaa siltä, että rasvoittumisen hiipuminen ja kokonaan vesipesuun siirtyminen voisi olla totuttelujakson jälkeen ihan mahdollinen skenaario. Ja jos ei ole, voi shampoon käytön onneksi aina aloittaa uudelleen. Uskoisin, että tästedes teen ainakin toisinaan shampoottomia pesuja, jos täysi shampoosta luopuminen ei kuukauden jälkeen tunnu hyvältä ajatukselta.

kauneus hiukset testit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *