Pääsiäismunia

”Munaan sisältyy elämän mysteeri, uuden elämän syntymisen ihme.”

paasiaismuna2_xpr_0.jpg

Katsokaa, kuinka kauniin kirjan löysin kirjastosta. Oolalaa! Kuvasin sen ihanteellisesti maalausvehkeitteni keskellä, sillä sisälläni asuu intohimoinen munamaalari. Se ei vain ole vielä päässyt vapauteen. Ja tokkopa pääseekään. Niin kauan, kun lapset asuvat kotona.

paasiaismuna_xpr_0.jpg

Munalla ja pääsiäismunalla on pitkä historia. Kirjassa kerrotaan, että jo skyyttien haudoista (esikristilliseltä ajalta) on löydetty esimerkiksi marmorista valmistettuja munia ja linnunmunia.

Muna on useiden ikivanhojen kulttuurien mytologioissa liitetty luomiseen ja hedelmällisyyteen. Kalevalassakin oli ”sotka, sorea lintu”, joka muni veden emon polvelle ”kuusi kultaista munoa, rautamunan seitsemännen”. Näiden munien sirpaleista muodostui maa ja taivas, aurinko ja kuu sekä tähdet ja pilvet.

Kristityille munassa tiivistyy pääsiäisen ydinsanoma ylösnousemuksesta. ”Koska pääsiäinen on ilon ja kiitoksen päivä, niin myös pääsiäismuna on ilon ja riemun symboli.”

paasiaismuna3.JPG

paasiaismuna4.JPG

paasiaismuna5.JPG

paasiaismuna6.JPG

paasiaismuna7.JPG

Kirjassa esitellään myös erilaisia tekniikoita munien koristeluun. Ja niitähän on! Tästä kirjasta opin myös sen, ettei munaa tarvitse välttämättä tyhjentää puhaltamalla. Raaka ja keitetty muna säilyvät (ehjänä) melkeinpä forever. Koristeltavaa munaa voi myös keittää 20 minuuttia, jolloin sen sisältö kuivahtaa pikkuiseksi herneeksi.

Kuvitus on pääosin suomalaisissa yksityiskokoelmissa olevista pääsiäismunista sekä suomalaisten taiteilijoiden ja harrastajien koristelemia munia.

Aatella, että jotkut keräilevät pääsiäismunia.

-Pernilla-

 

kulttuuri kirjat suosittelen diy
Kommentit (3)
  1. Tosi viehättäviä kuvia kyllä!

  2. Vitsi, mitä kuvia.

    Auringonsäteitä viikkoosi!

    1. Eikö olekin kaunis kirja! Lempeää kevättä sinulle 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *