Arjen säästövinkit – harkitse, vertaile, kierrätä

Sain idean tähän arjen säästövinkit -postaukseen noin viikko sitten. Minulla on ollut pihan perällä vanha pyörä, jolla ei ole päässyt eteenpäin. Pyörä on varmaan melkein 20 vuotta vanha. Viime kesänä ostin ’’uuden’’ pyörän tori.fi:stä. Noin viikko sitten ajoin töistä pyörällä kotiin ja saapuessani kotipihaan, takakumi räjähti. Samalla huomasin että myös toinen rengas oli talven jäljiltä hapertunut, joten todennäköisesti sitä odottaisi pian sama kohtalo. Selailin ja vertailin renkaita, kunnes pääsiäisenä tajusin, että minullahan on vanha pyörä pihan perällä, onkohan sen renkaat vielä kunnossa ja kävisivätkö ne tähän ”uuteen” pyörään. Noin tuntia myöhemmin pyöräni alla oli ’’uudet’’ renkaat vanhasta pyörästäni ja nyt viikkoa myöhemminkin hyvin rullaa! Hinta: 0€. Tämän ansiosta aloin miettimään muita konkreettisia arjen säästövinkkejä, jotka ovat meidän tapojamme toimia arjessamme, eivätkä  tunnu siltä, että jostain joutuisi luopumaan.

Kuten myös postauksessa Haaveena taloudellinen riippumattomuus mainitsin, että harkitsen kalliimpia ostoksiani pitkään, ja tutkin ensin olisiko tätä mahdollista ostaa käytettynä. Jos vertaan entiseen minään, vaikka 5 vuotta sitten, silloin jos sain päähänpiston: tarvitsen uuden takin, ryntäsin samantien kauppaan hakemaan sellaisen. Nykyään mietin: tarvitsenko todella tätä, tulenko käyttämään tätä ja onko minulla jo jotain tätä vastaavaa, joka on vaan unohtunut kaapin perälle.

Arjen säästövinkkejä -harkitse-vertaile-kierrätä-mamma sijoittaa blogissa
Kuvalähde

 Arjen säästövinkki 1: Kierrätys

Kierrätys on minulle lähellä sydäntä ja on todellinen arjen säästövinkki. Tsekkaan aina ensin kirppareilta, löytyykö tarvitsemani asia ja aika usein löydänkin ajan myötä sen joko fyysiseltä tai FB kirpparilta tai sitten tori.fi:stä. Vaatteita olen ostanut ja myynyt myös Zadaa:n kautta. Myös itseltä käytöstä poistuneet tavarat lähtevät kiertoon. Sen lisäksi että tämä on selvää rahansäästöä, on tämä myös ympäristöteko. Mutta on myös useita asioita, joiden uutena ostamisesta en tingi. Tällaisia ovat esimerkiksi muutamia mainitakseni sänky, sohva, turvaistuin lapsellemme, alusvaatteet jne.

Arjen säästövinkki 2: Panostan laatuun ja harkitsen

Kun ostan jotain uutena, panostan laatuun. Vuosien saatossa olen huomannut, että on suurempi säästö ostaa se hieman kalliimpi ja laadukkaampi kattila, joka kestää 10 vuotta, kuin se vähän edullisempi. Tämä näkyy myös vaatehankinnoissani. Pyrin, että vaatekaappini sisältö koostuu laadukkaista, kestävistä ja pitkäikäisistä vaatteista. En halua ostaa vaatteita tai muitakaan tavaroita kaappien perälle pölyttymään, tästä syystä harkitsen hankintojani aika pitkään.

Arjen säästövinkki 3: Auton käytön vähentäminen

Olemme onnekkaassa asemassa, kun meillä on todella lyhyet työ- ja päiväkotimatkat. Kuljemmekin ne pääsääntöisesti pyörällä. Välillä kun lähdenkin töihin autolla, tuntuu todella tyhmältä kun pääsen sinne. Pääsin sinne ehkä maksimissaan 5-10 minuuttia nopeammin, en saanut aamuliikuntaa ja ulkoilua. Viime kesänä automme oli korjattavana melkein kuukauden, ensin mietin miten tulemme pärjäämään arjessa, olihan edessä kaupassa käynnit ja muuta sellaista. No miten meillä meni, erinomaisesti! Kaupassa käynnit sujuivat tosi kivasti, yhdessä pyöräileminen oli todella kivaa ja hyötyliikunnan määrä kasvoi. Pitkän päivän jälkeen toimistossa, oli aivan ihanaa päästä pyöräilemään. Vaikka automme kulkeekin biokaasulla, ja on ympäristöystävällisempi kuin moni muu, lompakon lisäksi myös ympäristö kiittää auton käytön vähentämisestä.

Kierrättämällä, auton käytön vähentämisellä ja ostoksien harkinnalla on vaikutusta kukkaroon. Tässä oli listattuna muutamia meidän arjen säästövinkkejä, näitä löytyisi varmasti vaikka kuinka paljon jos alettaisiin kaivelemaan.

Millaisia arjen säästövinkkejä teillä on ja kiinnostaako kuulla lisää arjen säästövinkkejä meidän arjesta?

-Emmi

PS. Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa ja Facebookissa. 🙂

tyo-ja-raha vastuullisuus raha oma-elama
Kommentit (2)
  1. Ah, säästäminen! <3 😀 Tosi hyviä vinkkejä ja kuten noistakin voi päätellä; samaan aikaan kun säästää rahaa, säästää myös luontoa (esim käytettynä ostaminen ja autottomuus). Minä lisäisin listaan ainakin ruokahävikin minimoimisen ja kestotuotteet (esim oman juomapullon kantaminen mukana). 🙂

    1. Nuo on kyllä ehdottomasti sellaisia jotka kuuluu listalle! Itselläkin käytössä lasinen Sigg juomapullo ja meillä pyritään minimoimaan ruokahävikkiä. Näiden kahden kanssa samaan kategoriaan menee ehdottomasti myös kestokassit! Täytyykin jossain vaiheessa tehdä toinen ”säästövinkit & ilmasto” -postaus 😊

      -Emmi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *