Onko jokainen sijoittaja firettäjä?

Yhä useammin tulee törmättyä sanaan Fire ja termiin firettäminen. Fire tulee sanoista financial indepence, retire early. Ja voisin sanoa että välillä juttuja lukiessa on tullut pyöriteltyä silmiä, että hei ihan oikeasti? Aika usein mediassa olen törmännyt firettämisestä esimerkkeihin, jossa nuori ei halua olla työelämässä, ja ainoa päämäärä on päästä mahdollisimman nopeasti eläkkeelle, joka jossain tilanteissa taas mielletään loikoiluna riippumatossa. Ja ei ihme, sillä tulevathan Fire sanan kaksi viimeistä kirjainta sanoista retire early = eläköidy aikaisin.

Onneksi aloin lukea Firestä vähän lisää, sillä eihän tuo nyt ole koko totuus, että kaikki firettäjät olisivat vain aikaisen eläkkeen havittelijoita, vaan koko firettäminen on niin paljon muutakin. Jos oikein syvällisesti aletaan ajattelemaan, eikö jokainen sijoittaja ole firettäjä? Jokainen sijoittajahan hakee sijoituksillaan jonkin asian mahdollistamista, esimerkiksi parempaa eläkettä, lyhyempiä työviikkoja, rahaa harrastuksiin tai lisäansioita muuten vaan = eli tavoitteena on jonkinsortin financial indepence, taloudellinen itsenäisyys?  Myös siis minä kuulun firettäjien joukkoon. Enpä olisi uskonut!

Jokainen sijoittaja on firettäjä - Mamma sijoittaa blogi

Fire – Äärimmäistä kituuttelua ja eläkkeelle aikaisin?

Onko se Fire sitten sitä että kituutellaan äärimmäisen paljon ja halutaan päästä eläkkeelle jo ennen kuin täytetään 30? Ääritapauksissa vastaus tähän on varmasti kyllä, ja varsinkin noissa mediassa esillä olleissa esimerkeissä, kuten tässä. Lueskelin aika paljon tästä firettämisestä, ja itsestään firettäjä termiä käyttävistä löytyy niitä jotka harrastavat äärimmäistä säästämistä, eli laitetaan esimerkiksi 70% tuloista säästöön. Mutta sitten on niitä joiden ajatusmaailman pystyn itsekin allekirjoittamaan. Eli nautitaan elämästä myös nyt, säästetään ja sijoitetaan siinä samalla. Firettämisen yhteydessä esiintyy myös termi downshiftaaminen, jossa vähennetään työntekoa ja parannetaan elämänlaatua karsimalla elämästä esimerkiksi tavaroita tai stressiä tuovia osa-alueita.

Taloudellinen itsenäisyys

Minulle firettäminen taloudellista itsenäisyyttä tai riippumattomuutta. Olen aikaisemmin kirjoittanut postauksen Haaveena taloudellinen riippumattomuus – jossa myös olen tuonut esille sitä että haaveilen siitä että pystyisin esimerkiksi työskentelemään omin ehdoin ilman pakkoa. Mutta taloudellinen itsenäisyys ei merkitse minulle sitä, että löhöilisin riippumatossa kaikki päivät, vaan sitä että omia unelmia pystyy mahdollistamaan, eikä unelmien hintalappu hirvitä.

Toivon että mediassa esillä olleet esimerkit firettäjistä, ovat tosiaan niitä ääriesimerkkejä ja suurimalle osalle ihmisistä, jotka mieltävät itsensä firettäjiksi elämä on muutakin kuin tehdä täysillä töitä 10 -vuotta, kituuttaa ja sen jälkeen suunnata eläkkeelle loikoilemaan.

Kerro kommentteihin sun mietteitä Firestä ja firettämisestä!

-Emmi

PS.  Muista seurata blogia täällä Lilyssä, Bloglovinissa, Facebookissa ja tietty myös Instagramissa!

tyo-ja-raha raha tyo ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Tosi mielenkiintoista pohdintaa, ja hyvä postaus, kiitos!:) Niinhän se usein on, että asiassa kuin asiassa, ne ääriesimerkit nostetaan usein esiin ja saavat eniten huomiota -pitää itse pitää mielessä, etteivät ne edusta kaikkia.
    Kiitos taas hyvästä postauksesta ja mukavia kespäiviä toivottaa
    Ida Kotona kuapungissa -blogista

    1. Se on kyllä totta, että asiasta kuin asiasta ne äärimmäiset esimerkit nousee useimmiten esille. 😀

      -Emmi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *