RIBE Restoran – herkuttelua Tallinnassa
Moro!
Kuten ehkä huomasitte meidän sosiaalisista medioista, niin me käytiin viime viikonloppuna Tallinnassa ja hauskaa oli! Tehtiin reissu Ribe-nimisen ravintolan kutsumana, joten tässä nyt heti ensalkuun meidän ravintolakokemus. Loput reissusta kuulette kyllä myös vielä myöhemmin.
Fine diningia edustava Ribe Restoran sijaitsee Vanhassa kaupungissa Vene-kadulla ja sinne oli tosi helppo löytää. Heti alkuun meitä ilahdutti se, että ikkunapaikasta huolimatta ravintolassa oli tosi lämmin, mitä ei voi sanoa näillä pakkasilla kaikista Suomessa olevista ravintoloista valitettavasti.
Alkuun saatiin keittiön tervehdyksenä erikoiset tapiokahelmi-mustekalasipsit, joiden päällä oli jostain merenelävistä tehtyä herkkumoussea. Kiva rapsakka aloitus!
Alkujuomaksi shampanjaa ofkoors.
Nämä pöytään kannetut leivät oli herkkuja ja etenkin toi tumma hedelmäleipä oli meidän mieleen.
Annukan alkuruoka oli nauta-sienilientä naudankyljellä ja tryffelikreemillä (7,5e). Suussa oli juhlat! Tämä oli niin hyvää! Uskomattoman maukas liemi, tryffelikreemi, liha ja sienet oli ihania ja tämä sopi yksinkertaisesti kylmän talvipäivän jälkeisen illallisen alkuun täydellisesti.
Viinilasit meidän makuun! Noihin mahtui kuulemma yli pullollinen viiniä. ”Join yhden viinilasin” tuli saamaan täysin uuden merkityksen.
Toisena keittiön tervehdyksenä meille tuotiin pienet ankka-annokset, jotka ovat kuulemma tulossa listalle. Ankka oli todella hyvää vaikkakin Anna vierastaa hieman edelleen siihen jätettävää rasvaa. Rasva oli kuitenkin niin pehmeää, että se suli suussa. Punajuurigeeli ja rapsakat punajuurisiivut kruunasivat tämän.
Pääruuaksi Anna otti naudanfileetä perunapyreellä, Peipsin sipulilla ja sinappisoseella punaviinikastikkeen kera (17,50e). Annos oli juuri sitä mitä tilatessa toivoikin! Lihan kypsyys oli täydellinen ja sen syömiseen ei melkein tarvinnut veistä ollenkaan. Olisi väärin kutsua rakennetta mureaksi, vaan filee paremminkin kyllä suli suuhun. Peipsin sipuli oli ihanan makea ja raikas ja sopi lihaan juuri sopivasti. Annan juoma italialainen punaviini oli hänen uusi suosikkinsa kaikkien viinien joukossa.
Annukka otti pääruoaksi lammasta kahdella tapaa, poltettua juurespyreellä täytettyä purjoa ja tapenadekastiketta (16,5e). Liha oli täydellisen mureaa ja jälleen rasva niissä niin pehmoista, että eipä sitä yllätykseksi juuri edes huomannut annosta syödessä. Lisukkeet ja kastike toimi lihan kanssa täydellisesti. Tämän annoksen voisi kyllä tilata toisellakin kertaa, jos vain suinkin pystyy olemaan kokeilematta muita herkulliselta kuulostavia annoksia.
Jälkiruuat kuulostivat niin hyviltä, että päätettiin kokeilla kahta ja jakaa ne keskenämme. Hunajalla ja viidellä yrtillä karamellisoitu päärynä mascarpone-jäätelön kera (6e) oli freesi vaihtoehto, jos ei tee mieli mitään liian raskasta ja äkkimakeaa jälkkäriä. Kaikki komponentit jälkiruuassa sopivat ihanasti yhteen.
Toinen jälkiruoka mikä tilattiin oli suklaasouffle (6e). Tän kanssa ei juuri voi pieleen mennä eikä mentykään. Souffle itsessään ei ollut mikään tajunnanräjäyttävä, mutta vieressä olevan tuhdin suklaisen jäätelön kanssa se nousi nextille levelille. Jälkkäreiden kanssa otettiin vielä Contreau-kahvit.
Paikka oli kaunis ja palvelu erinomaista. Meidät otettiin iloisesti vastaan, takit nostettiin meiltä heti päältä ja vietiin naulaan, ja pois lähtiessäkin ne tultiin antamaan naulakosta meidän päälle. Lähtiessä saatiin vielä Riben itse tekemää sitruunalikööriä, mikä oli mukava yllätys.
Koko illallinen sujui alusta loppuun saakka niin, että muijat oli yhtä hymyä illallisen jälkeen. Herkullinen ja laatuun nähden erittäin edullinen ruoka (kolmen ruokalajin menut 29e), lämminhenkinen ja nopea palvelu kauniiseen paikkaan yhdistettynä on jo vähän sellainen kokonaisuus, että ei siinä voi paljon enempää toivoakaan.
Voidaan lämpimästi suositella paikkaa tyylikkääseen illan aloitukseen ystävien kesken tai romanttiseen illalliseen oman murun kanssa. Pöytä kannattaa kuulemma varata. Ollaan kuultu, että ravintola on usein tosi täynnä, mutta meidän vierailun aikana ravintolassa oli kuitenkin paljon tyhjiä pöytiä lauantai-iltana. Niin ja ravintolan keittiöpäällikkö ja pääkokkina toimiva Radoslav Mitro pystyy muuten pyynnöstä loihtimaan menun ulkopuolelta niin monen ruokalajin illallisen, kun asiakkaat haluavat. Asiakkaat voivat kertoa allergiat ja raaka-aineet, joista eivät pidä ja joista pitävät, niin Mitro päästää mielikuvituksensa valloilleen ja loihtii jotain yllätyksellistä.
Totta kai ravintolalle tärkeintä ovat hyvät ruoat ja juomat, mutta paikan sielun luovat siellä työskentelevät ihmiset. Ribe-ravintolan ilmapiiri oli tosi ammattitaitoinen, mutta lämmin ja huumorintajuinen. Asiakkaana tuntu, että sai nauttia todella korkeatasoisista herkuista rennossa tunnelmassa. Tuntui, että ravintolassa oli tavallaan hyvissä käsissä: tervetullut ja arvostettu sekä samalla lämmöllä kohdattu.
Pelkkää lovee!
-Muijat