Bodega Salud -ravintola täytti 45 vuotta – Kippis!
Moro!
Tampereelle avataan koko ajan uusia ravintoloita, mutta samaan aikaan tuntuu, että yhtä monta sulkee ovensa. Harva ravintola pääsee juhlistamaan 45-vuotissynttäreitään niin kuin Tuomiokirkonkadulla sijaitseva Bodega Salud tänä vuonna. Salud avattiin 6.10.1974 ja ravintola sijaitsi alkuun Otavalankadulla. Nykyisiin tiloihin ravintola on muuttanut vuonna 1996. Ruokalistalta löytyy annoksia, jotka ovat olleet mukana lähes alusta alkaen.
Saimme kutsun tulla illallistamaan Saludiin ja tutustumaan tähän espanjalaishenkiseen ravintolaan paremmin.
Alkuun tapaslajitelma. Appelsiinimarinoituja oliiveja, padrón paprikoita, manchegojuustoa ja kvittenihilloketta, marinoituja jättiravun pyrstöjä, chorizomakkaraa, jamon serranoa sekä ibérico possun kinkkua. Tämä on kiva alkupala kahdelle jaettavaksi, mutta eiköhän tämän yksinkin jaksaisi syödä ainakin ennen jotain kevyempää alkuruokaa.
Saludin yhteydestä löytyy muuten tapas-baari, jossa voi viettää iltaa pienien välipalojen ja juomien kera.
Kippikset tottakai cavalla!
Ihana tapaspöytä, jonka voi ostaa myös erikseenkin ilman mitään pääruokia. Tää käy loistavasti alkupalasta!
Saludin omaa cavaa. Tää oli herkkua!
Ravintolassa on ihana sisustus ja nämä omat loossit tuovat kivasti seurueille yksityisyyttä.
Puuhiilellä grillattuja jättirapuja patatas bravas perunoiden sekä sitruuna aiolin kanssa. Tässä annoksessa maistuu etelä! Puuhiili tuo ihanan oman mausteensa rapuihin ja mieli matkustaa meren ääreen lomamuistoihin.
Ja sitten ehkä yksi legendaarisimmista annoksista, joka tiedetään. Nimittäin Saludin pippuripihvi. Voitaisiin veikata, että moni heistäkin, jotka eivät ole tässä ravintolassa käyneet ovat tästä pihvistä kuulleet. Grillattu naudan sisäfileepihvi sekä 45 vuotta vanhalla salaisella reseptillä valmistettua pippurikastiketta uuniperunan kera tarjoiltuna. Pihvi on aivan täydellisen murea! Uuniperuna vähän mietityttää aluksi, mutta sopii kyllä todella hyvin tähän annokseen.
Ennen jälkiruokaa kierreltiin ravintolan kabinettitiloissa ja yläkerran parvella, jotka soveltuvat yksityiskäyttöön. Näihin pääsee oman poppoonsa kanssa varmimmin varaamalla tilat tietysti etukäteen. Tiloissa on vuokra, joka katoaa kun seurue tilaa ruokaa ja juomaa tietyllä hinnalla. Hinta oli jotain parin sadan luokkaa, joten seurueen ei tarvitse olla kyllä kovinkaan iso, että tää varausmaksu tulee hoidettua jo pelkästään vaan syömällä ja juomalla kabinetissa.
Jälkiruoaksi tilattiin appelsiinilla maustettua paahtovanukasta karamellisoitujen nektariinien kera ja liekitettyjä mansikoita jäätelön kanssa. Jälkimmäinen näistä valmistetaan aika näyttävästi pöydän ääressä kun tarjoilija itse liekittää mansikat!
Saludista löytyy myös työntekijöitä, jotka ovat olleet siellä töissä jopa 30 vuotta. Oli mahtavaa kun tarjoilijamme kertoi kuinka on nähnyt kun perhe tulee syömään lapsensa kanssa, tämä lapsi tuo tyttöystävänsä ensimmäisille treffeille ravintolaan ja vuosia myöhemmin oman lapsensa samaan paikkaa syömään. Ihanaa, että on vielä paikkoja joihin ihmisille tulee side. Aina välillä sitä haluaa maistaa ja kokea jotain uutta, mutta kyllä sitä myös haluaa mennä sinne tuttuun paikkaan, jonka lempi annokseen voi luottaa sateisenakin päivänä.
-Muijat