Mansessa drinksuille? No Minibaariin tiätty!

Mansen Muijat

Moro!

Kävin tos yks ilta jututtamassa vähän Minibaarin ravintolapäällikköö / baarimestaria Sakaria elikkäs Sakkea, sekä pääbaarimestaria Anna-Kaisaa elikkäs Aksua. Minibaari, joka sijaitsee Aleksanterinkadulla 29, saattaa joillekin vielä tuoda mielikuvan siitä ravintolahenkilökunnan kantapaikasta ja jossa hanatuotteet virtaa. Ommeinaa konseptit muuttunu! On muuttunu kauan aikaa sitten jo! Kukaan ei voi oikeesti enää sanoo, että Tampereella ei ois drinkkibaaria. Kyllä on! Niin ja paikanhan omistaa siis Louie So, joka omistaa Tampereelta monta muutakin kivaa ravintolaa/baaria. Louiee haastatellaan yhden toisen jutun yhteydessä, joten nyt päästetään ääneen Aksu ja Sakke!

Nonii Aksu ja Sakke! Kertokaas vähä taustoja. Mä muistelisin, että tää ei oo aina ollu drinkkibaari?

- Joo elikkäs tää Minibaari on ollu nyt kohta 6 vuotta tässä ja viimeset 2,5 vuotta suunnilleen cocktailbaarina. Sitä ennen tää oli hyvin eri konseptilla, enemmänki semmonen ravintolahenksun juottola. Kim Rantanen, Tampereen kuumin baarimikko, oli kehittelemässä tästä cocktailbaaria ja muuttamassa konseptia sillon, kun hän oli vielä täälä töissä. Tästä jäi Kimin aikana pois kaljahanat. Kim oli täs kaks vuotta. Sitten tuli Tero ravintolapäälliköksi ja Aksu hyppäs mukaan ja siitä on nyt 10 kuukautta. Tero lähti Australiaan baarimikontöitä tekemään tässä pari kuukautta sitten ja siinä kohtaa mä (Sakke) tulin ravintolapäälliköksi. Siitä alkoi tää Minibaarin uus aika. Pojat teki kyllä valtavan aloitusduunin tässä. Se ei oo hirveen helppo muokata paikkaa kaljajuottolasta cocktailbaariksi.

Onko tää nyt oikeesti Mansen ainut cocktailbaari?

- No kyllä me sanottais, että on. Varmaan aikalailla siä kärjessä kyllä tulee, jos kysytään, että mihin kannattaa mennä drinkille täälä Tampereella. Toki vaikka Gloriasta ja Masustakin saa hyviä drinkkejä, jos siellä on oikeet baarimikot töissä. Niissä se kuitenkin just aika paljon sitten henkilöityy niihin tekijöihin, että kukaa osaa. Me panostetaan siihen, että täälä kaikilta saa hyviä cocktaileja ja meillä on myös kummallakin baarimestarin erikoisammattitutkinnot, että se ei oo vaan nimi vaan oikeasti on kouluja tähänki hommaan käyty. Tietysti jokaisella baarimikolla on se oma kädenjälki. Varsinki siinä sen huomaa, kun porukka pyytää, että tee jotain kivaa. Ja sekin menee sitten kausittain, että milloin on sitten minkäkin tyyppisistä juomista kiinnostunu sillä hetkellä, niin yleensä niitä sitten suosittelee.

Miten te ootte valinnu juomat tohon teidän drinkkilistaan?

- Meillä just vaihtui pari viikkoo sitten lista. Tässä uudessa listassa nyt kehitettiin tällänen systeemi, että on eri hintaluokissa nää cocktailit. On halvemmat juomat, keskihintaset ja sitten kalliimmat. Sitten alettiin miettiä niitä juomia sinne alle. Toi kallein kategoriakin esimerkiksi, niin siellä on hapotettu Negroni, eli siis just sellasia, että porukka pääsee oikeesti kokeilemaan jotain ihan uutta mitä ei välttämättä mistään muualta saa. Ainakaan Tampereelta. Siinä ideoinnissa meni kyllä aika kauan kokonaisuudessaan. Lopuksi sitten otettiin yks päivä, kun tehtiin kaikki ne juomat mistä oltiin puhuttu, että tulis listalle. Maistellaan ja mietitään, onko liian erilaisia tai liian samanlaisia onko nää riittävän hyviä ja viilattiinki vielä. Sitten lopuksi mietittiin vielä nimet jotka tuli aika brainstormaamalla. Mutta siis kauan siinä meni ja siinä oli pitkä tää mietintäprosessi. Tämmösessä paikassa kun juomalista ei synny samalla tavalla kun yökerhossa, että pistetäämpä kelkka, kossuvichy, villevallaton ja valkovenäläinen tosta.

Onko jotain trendiä tällä hetkellä havaittavissa siinä, mitä ihmiset tilaa?

- No porukka on löytäny ny noi sourit. Eli yksinkertaisimmillaan sour on sokeria, sitruunaa ja alkoholia. Nykyään siihen mielletään myös kananmunan valkuainen, joka vähän pehmentää niitä teriä sieltä ja tuo sellasen kivan vaahdon siihen juoman pintaan. Tosi paljo tilataan viski souria, kurkku souria ja rommi souria. 

Onko baarimestareiden keskuudessa jotain trendiä?

- Tällä hetkellä trendinä on kaikki ite tehty. Siirapit, ne keitetään ite, pyreet ja bitterit tehdään ite. Eli craft cocktail -meininki. Eli kaikki tehdään ite ja se oma kädenjälki näkyy vielä vahvemmin siinä juomassa. Tottakai klassikot on ja pysyy aina baarimikkojen suosiossa, mutta niihinkin monesti laitetaan hatuksi vielä se oma twisti. Asiakkaatkin on alkanu arvostamaan tosi paljon tuoreiden raaka-aineiden käyttöä, ja mekin tehdään aina tuoreista raaka-aineista. Siks esimerkiksi tällä hetkellä tällai syksy-talviaikaan meiltä ei voi tilata mansikka margaritaa, kun ei saa tuoreita mansikoita.

Kiitos Sakke ja Aksu! Oli aivan mahtavaa käydä Minibaarissa ja maistella näitä mahtavii luomuksia! Ihanaa muutenki jutella ihmisten kanssa, jotka on oikeesti innoissaan ja kiinnostuneita siitä mitä tekee. Osaavaa porukkaa, ei voi muuta sanoo. Oli muuten hieno yksityiskohta se, että pöydissä oli vesipullot ja laseja. Ei tarvi veden takii jonotella tiskillä.

Juteltiin vielä vähän myöhemmin tän "virallisemman" haastiksen jälkeen siitä, miten porukka tilaa. Yleisesti musta ainakin tuntuu, että baarimikot ei yhtään tykkää kun menee siihen tiskille sillai mietteliäänä, että mitäköhän ottais ja tee mulle jotain kivaa. Saken ja Aksun kanssa tuntui kuitenki, että nää kaverit oikein tykkää kun vähän haastaa. Sakke anto myös hyvän neuvon, että ei kannata tulla tilaamaan "jotain raikasta". Yleisesti ottaen kaikki juomat on aika raikkaita, eikä kukaan oo koskaan tullut tilaamaan "jotain tunkkasta". Tää oli ihan hyvä pointti! Sitten jos jotain uutta haluu, niin ois hyvä ainakin olla tiskille mentäessä vaikka joku hedelmä mielessä ja tekeekö mieli kirpeää tai makeaa. Jos on syömästä tulossa niin se kannattaa kuulemma kans kertoo. Tai sitte voi mennä tällä perinteisellä "yllätä mut" meiningillä niinku mää, mut oonki aika kaikkijuomanen (paitsi olutta en juo, hyi, olutta).

Noista juomista eniten tykkäsin Inchistä, ja sitä suosittelen tooodella lämpimästi! En oo ikinä maistanu mitään sellasta ja aiettä se on niin hyvää! Bloody Maryyn pitäs ehkä totutella, sitä maistoin nimittäin ekaa kertaa elämässäni. Sen tekeminenki oli kyllä jo niin näyttävää, että se lisäs sitä fiilistä tohon juomaan. Otin sen aika tulisena, ja siksikin se oli hyvää. Wild Side on kuulemma Tamperetta kuvaava klassikko, jota tilataan paljon. Niitä näyttikin moneen pöytään menevän, enkä kyllä ihmettele! Tää kiivijuoma on aikoinaan minibaarissa keksitty ja sieltä se on levinnyt joihinkin muihin baareihin myös ja ihan Lappiin asti. Daiquiri Twist oli juoma, jota Sakke ja Aksu tykkää tällä hetkellä juoda ja se oli kans tosi hyvää. Rattle snake oli aika äijämäinen mun mielestä, kun siinä maistu viski, ja toinen mun makupaletille vähän oudompi oli Port to Negroni, kun se oli sellanen katkera. En vaan oo tottunu.

Mut hei apua jos ette oo tuola vielä käyny! Mää oon niin innoissani teidän puolesta ku teitä oottaa timantti! Tilatkaa Inch!

Niin ja ps tällänen pikkuhomma, ME OLLAAN SAATU TOIMITUKSELTA TOLLANEN SUOSITTELULEIMA KUIN HELEMEEEE!!!

Kattellaan!

- Annukka

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

No aika paljon kyllä oma kehu haisee tässä kirjotuksessa. Siis ei kirjoittajan vaan noiden baarimikkojen. Tunnen kummatkin henkilökohtaisesti ja tiedän ettei kumpikaan ole perus baarimikkoa parempi. Ei noita kahta voi miksikään baarimestareiksi sanoo vaikka kouluja ovatkin käyneet. Ylimielisiä ovat kumpikin.

Jarkko (Ei varmistettu)

Kevyt katkeruus paistaa läpi... Etkö päässyt itse baarimestarikouluun vai mikä v**uttaa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Pääsin itseasiassa. Siksi tiedänkin mistä puhun kun sanon, että tuo kaksikko ei kyllä ole yhtään sen kummosempia kun minkään perus mättö discon työntekijätkään. Kuka tahansa osaa vääntää drinkin jos haluaa, ei sillä leijumaan tarvitse ruveta. En pidä noita ihmisiä minään.

Astu Miinaan (Ei varmistettu)

Arvon herra/poika/rouva/tyttö katkera ja omahyväinen kukkahattu. Nyppiikö kenties oma työpaikkasi? Ole hyvä ja lue teksti uudelleen. Lieneekö kyseessä toisen(toisten) ihmisen silmin sanailtu kirjoitus eikä työntekijöiden itse? Puhutaanko tekstissä kenties myös ko. ravintolan historiasta, entisistä työntekijöistä sekä muista ravintoloista? "Kyllä jokainen osaa cocktailin tehdä" jos opastetaan ja näytetään/kerrotaan ohjeet, mutta itse suunnittelu taitaa olla vähän eri asia. Unohdan tässä tietenkin sen että, mikäli sinua ei jostain syystä arvosteta tai vanhempasi rajoittivat elämääsi liikaa (Lue: Sait leikkiä barbeilla maskuliinisten lelujen sijasta) tai kenties et ole saanut tähän synkkään maailmaan jättämästäsi kädenjäljestä tarpeeksi krediittiä, nostattaa tämä muiden mielipiteiden arvostelu omatuntoa rajusti. Lyhyestä virsi kaunis: kävele rotkoon. Ps: Arvostetaan kaikki toistemme duuneja!

T:-S-

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei, oma työpaikkani ei kiristä mua ja kyllä, itse baarimikkona osaan tehdä drinkin. Ei ole vaikeaa. Osaan myös suunnitella drinkin. Teen niitä joka päivä töissä. Ihan päästäkin keksin uusia. Eli kyllä, olen oikeassa kun sanon, että jokainen osaa tehdä drinkin jos osaa vaan kaataa viinaa pullosta lasiin. Jos sä oot niin tyhmä, että et osaa niin yhy yhy. Mä tiedän mistä mä puhun. Niin kun jo sanoin, tunnen kummatkin myös yksityiselämässä. Tiedän minkälaisia ihmisiä he ovat.

miaK. (Ei varmistettu)

...itse tunnen henk.kohtaisesti kymmeniä baarimikkoja ja mestareita, mutta en sekoita tunnepuolta heidän ns työ-osaamiseensa. Jos ja kun, piipmäisiä tyyppejä löytyy ihan joka alalta, mutta jos hoitaa duunin hyvin, miks sitä pitää täällä mollata? Se antaa vain huonon kuvan siitä, joka mollaa ;) Eikai kukaan jaksa siviilissä aina pitää yllä jtn samaa naamaa, kuin duunissa... uh. No, minibaari on kuitenkin kiva, ja hyvä paikka, ja ihmiset mukavia siellä! Kaikille parhainta marraskuuta :))))

Mansen Muijat
Mansen Muijat

Mä en kovin henkilökohtaisesti tunne heidän baarimikkouttaan, mutta omaan makuaistiini luotan ja se sanoo kyllä, että baarimestarinimike on hyvin ansaittu! :)

-Annukka

TeroR (Ei varmistettu)

On se kummallinen asia meissä suomalaisissa, että kun jossain ollaan hyviä ja sitä tuo vähänkään esille, olemme muiden mielestä ylimielisiä.

Itse en tekstistä löytänyt mitään ylimielistä, vain ammattiylpeyttä työstä, jota Suomessa valitettavan harva osaa arvostaa.

Kaikilla on oikeus mielipiteisiin, mutta mitä tulee ammattitaitoon varsinkin näiden kahden mestarin kohdalla, voin taata heidän kanssa työskennelleenä ja heitä kouluttaneena, että kehut ovat enemmän kuin ansaittuja eivätkä haise tippaakaan.

Hyvää päivää (Ei varmistettu)

No huhhuh kun jollain puristaa kenkä :D
Molemmat käynyt tutkinnon ja nyt on paikka jossa pääsevät tekemään kunnon drinkkejä. Ylimielistä? :DD

Vierailija (Ei varmistettu)

Pitää kyllä olla omassa päässä aika paljon katkeruutta ja vihaa että saa tuosta kaivettua ylimielisyyttä. :D Tyypit kertoo ravintolan taustan ja idean, ja mainitsee että on koulutustaustaa, ja miten ovat suunnitelleet drinksuja. Mitä olisi pitänyt sanoa? "Meillä on tällainen baari, kuka tahansahan tällaisen voi perustaa, ei kait tämä mittään... ahistaa ja jännittää olla haastattelussa ku eikait me mitään osatakaan..."

aannukka

Oi vitsi Minibaarissa on pitäny käydä jo pitkään, mutta nyt kyllä! Alko drinkkihammasta kolottaa!

Mansen Muijat
Mansen Muijat

Joo kyllä kantsii! <3

Intiaani-Joonas (Ei varmistettu) http://indiemode.blogspot.fi

Voi jestamandeeras että onki kivan näköseks ainaki toi baaritiskin alue muuttunu! Emmää oo tosiaan tualla käyny sen jälkeen kun Holy Diver poistu listalta, se oli hirvee takaisku. Ommeinaa törkeen hyvä rinksu! Tekisköhän ne semmosia taas nykyään? Sen takia kävin tuala!

Mansen Muijat
Mansen Muijat

Joo on upee ku siinä on niin paljo noita hetelmiä ja kaikkee! En kyä tiä tosta Holy Diveristä sanoo, millanen se o? Luulis ny, että ne tekee iha mitä vaan nykyään? Jos se on siis joku cocktail! Pitääki sitä kysyy sitte seuraavaks, alko kutkuttaan sen verran, että mikäs se oikeen on jos noin vahva suositus lähtee!

-Annukka

Intiaani-Joonas (Ei varmistettu) http://indiemode.blogspot.fi

No jossää oot ikinä tykänny Päärynä-Lipsistä, siis siitä mehujäästä, niin se on ihan samammakusta, mutta vaan viinalla :) Ja kun siihen tulee sevverran jäitä, ni se o nääs ihanniinku mehujäätä nestemmäisenä!

Mansen Muijat
Mansen Muijat

No huh! Kuulostaa aika nannalta! :D

-Annukka

Intiaani-Joonas (Ei varmistettu) http://indiemode.blogspot.fi

Enny mee sanoon satavarmaks, mutta oisko siihen tullu karpalovodkaa, Xantee, säilykepäärynää ja jäämurskaa, noinny alkuun ainaki.

kuuh

Hyvä muijat, oli ansaittu suositteluleima!

Mansen Muijat
Mansen Muijat

Kiitos! Mää katoinki, että teikämuija oli meitä siä muunmuassa suositellu <3

-Annukka

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanan näköisiä juomia! Muistatko yhtään, millaisessa hintahaitarissa drinkit liikkuvat? :)

Koera (Ei varmistettu)

Abouttiarallaa 7-12e.

Ex-Mansetar (Ei varmistettu)

Moi!

Pisti silmään toi taustajuttu. Eikös Minibar alunperin ollut nimenomaan cocktail bariksi perustettu?

Muistelisin, että kaksi keskeistä tamperelaista pitkän linjan baarimestaria perustivat sen juuri siksi, ettei Tampereelta löytynyt kunnollista drinkkibaaria. Ravintolahenksu otti paikan omakseen, koska vihdoin oli paikka, josta sai laadukkaita tuotteita. Kun alkuperäiset perustajat myivät baarin, konsepti muuttui, mutta ravintolahenksu jäi. Ja nyt on "facelift" menossa. Korjatkaa jos olen väärässä.

Kävin itse viime viikolla Minibarissa ja silloin tiskin takana ollut kaveri loihti meille erinomaiset drinksut. Noi "kuka tahansa osaa drinksun tehdä"-tyyppisten kommenttien laukojat voivat itse mennä kokeilemaan muutaman illan tiskin taakse. Kokemuksesta voin kertoa, että se ei ole ollenkaan niin helppoa kuin miltä näyttää! Samoista aineista toinen saa aikaan taidetta ja toinen katastrofin, kolmas jotain siltä väliltä.

Jutun kirjoittajaa muistuttaisin, että haastateltavien sitaatteja saa muokata sen verran, etteivät ne kuulosta ylimielisille tekstiin laitettuna. Tässä tapauksessa kyse on varmasti omasta innostuksesta ja sen hehkuttamisesta, mutta sanallisilla valinnoilla helposti muutetaan sanoma päinvastaiseksi. Ammattiylpeyttä saa ja tulee hehkuttaa! Kirjoittajan vaikein tehtävä on saada sanoma perille niin, ettei sitä ymmärretä väärin.

Drinksujen täyteistä loppuvuotta Minibaarilaisille sekä Mansen muijille! ;)

Mansen Muijat
Mansen Muijat

Minibaarin historiaan en osaa sen enempää kommentoida, kun mitä toi ravintolapäällikkö siitä kertoi.

Oon kyl ilonen siitä, että täälä Mansessa saa hyvii drinkkejä hyviltä ihmisiltä!

Sitä samaa sulle! :)

Kommentoi