Muijat heittää teille solidaarisuushaasteen!

Moro!

 

Me muijat saatiin tuossa vähän aikaa sitten Tampereen Solidaarisuusverkostolta haaste. Mehän tartuttiin haasteeseen ja nyt me haastetaan teidät!

S1.jpg

Kävin jututtamassa yhtä Tampereen Solidaarisuusverkoston perustajaa Javiera Marchant Aedoa samalla kun käytiin parin kaverin kanssa haasteen mukaisesti viemässä Telakalle hygieniatuotteita hammasharjoista shampooseen.

Milloin perustitte verkoston ja miksi?

– Me perustettiin se suunnilleen syyskuun puolessa välissä kun Tampereelle saapui turvapaikanhakijoita yhden vuorokauden aikana 200-300.  Mun äiti oli silloin SPR:n kautta vapaaehtoishommissa ja hän laittoi mulle viestiä, että tilanne on tällainen ja sinne tarvittaisiin nyt ihmisiä. Sillä hetkellä oli kauhea kaaos, mutta tiedettiin, että kun tilanne tasaantuu, siellä tulee olemaan todella paljon ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä. Ja ihmisille tarvitaan kuitenkin tekemistä. Tilat ovat todella kolkkoja ja jengi nukkuu siellä patjoilla, jotka ovat käytännössä retkialustoja. He eivät tunne täällä ketään, eivätkä tunne kaupunkia. Kyseessä on siis hätämajoituskeskuksesta eikä vastaanottokeskuksesta.  Vastaanottokeskuksissahan asiat jo pyörii. Niissä on opetusta ja lapset pääsevät kouluun jne. Hätämajoituskeskus on väliaikainen tila missä ei tiedetä yhtään, miten pitkään siellä ollaan ennen kuin päästään seuraavaan paikkaan, esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai johonkin kotimajoitukseen. Siellä on varmasti todella turhauttava tilanne.

Mietittiin, että jotain voidaan varmasti tehdä. Silloin mä pistin ensiksi Facebookkiin ihan vain omalle kaveripiirille tietoa, että haluisin ruveta jotain järjestämään ja kuka haluisi lähteä mukaan.  Siihen tuli heti tosi paljon kiinnostuneita. Me pidettiin täällä Telakalla yhtenä sunnuntaina kokous, jossa oli silloin 15 ihmistä paikalla. Lähdettiin sillä liikkeelle ja perustettiin Facebookkiin ryhmä, jossa päästään tiedottamaan. Siihen ryhmään tuli heti sata ihmistä mukaan. Sovittiin, että nähdään joka sunnuntai ja keskustellaan mitä ollaan viikon aikana tehty sekä suunnitellaan tapahtumia tulevaisuutta varten. Nyt tässä kahden kuukauden aikana me ollaan saatu tämä toiminta pyörimään.

Meillä on viikoittaisia tapahtumia Kaupin ja Lehtelän hätämajoituskeskuksissa. Me järjestetään kielenopetusta kaksi kertaa viikossa, lapsille leikkituokioita ja joku verkoston jäsenistä vie jengiä esimerkiksi kirjastoon. Ollaan viety myös museoihin, joissa näyttelyt on aina kerran viikossa ilmaisia Tampereellakin. Juuri tällaisiin paikkoihin mihin ei tarvitse maksaa sisälle. On myös käyty esimerkiksi uimahallissa yhdessä. Silloin ollaan maksettu sisäänpääsyjä  ja vuokrattu uikkareita ja pyyhkeitä. Mistä tulikin mieleen, että tarvitaan paljon uikkareita!

Tampere Jazz Happening:ssä oli torstaina ja sunnuntaina ilmaiskeikkoja ja toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen sanoi, että sinne vaan mielellään. Sinnehän lähti siis kymmeniä tyyppejä mukaan. Museoretket on ollut tosi suosittuja ja siellä oli ensimmäisellä kerralla 40 ihmistä mukana. Vapriikkiin menivät silloin.

Me kysyttiin SPR:tä mitä siellä tarvitaan ja sieltä tuli selkeä viesti, että nyt on ihan huutava pula hammasharjoista ja muista hygieniatarvikkeista. Me otettiin koppi vastaan ja luotiin tälläinen haaste. Joka sunnuntai mä päivystän täällä Telakalla klo 13-18 ja tänne saa tuoda silloin vaikka yhden hammasharjan ja me toimitetaan se perille.Tänään on tullut vaippoja ja muita hygieeniatarvikkeita.

s2.jpg

Eli mitä kaikkea tarvitaan?

– Tarvitaan siis hygieniatuotteita; hammasharjoja, hammastahnaa, deodoranttia, suihkusaippuaa, shampoota, hoitoainetta, naisten hygieniatarvikkeita, kuukautissiteitä, perusvoiteita. Lapsille myös kaikkia vastaavia. Toivotaan, että myös sellaisia missä ei ole liivatetta, koska täytyy ottaa huomioon, että joukossa on sellaisia ihmisiä, jotka ovat tämän suhteen tarkkoja. Ja tekemistä! Esimerkiksi kaivataan myös tämmöstä mikä ei vaadi kielen osaamista. Backgammon laudat, shakkilaudat ja pelikortit, lapsille myös leluja. Kielenopetusta varten tarvitaan todella paljon vihkoja ja kyniä. Kaupissa on onneksi liitutaulu, joten sinne tarvittaisiin liituja ja lisää valkotauluja.  Tällaisia tarvikkeita tarvitaan ja niitä voi tuoda aina sunnuntaisin tänne. Vaatteita ja kenkiä voi lahjoittaa suoraan SPR:n kautta. Niitä voi viedä Lielahden konttiin. Jos haluaa, että ne menee nimenomaan turvapaikanhakijoille niin kannattaa kirjoittaa pussiin, että turvapaikanhakijoille. Siellä logistiikkakeskuksessa lajitellaan jotkut asiat myyntiin.

 

Kerroppa tuosta ensi sunnuntain tapahtumasta!

– Tiina ”Tiblu” Tökkäri, joka on siis ravintolapäällikkönä täällä Telakalla, sanoi, että eräs kanta-asiakas oli toivonut, että järjestettäisiin solidaarisuus-keikka ja Telakka olisi mielellään lähdössä mukaan. Hän kysyi minulta haluttaisiinko lähteä verkoston kanssa messiin.  Mä juonnan sen tapahtuman ja täällä esiintyy The Fisk, Idiomatic, Janne Laurila ja Tuhlaajapojat sekä Pekko Käppi & K.H.H.L. Ja turvapaikanhakijoiden joukossahan on kaikenlaisia tyyppejä, joilla on kaikkea erilaista osaamista. Joten me ollaan nyt sitten saatu Kaupista neljä tyyppiä, jotka ovat muusikoita. Yksi on Gambiasta ja loput ovat tulleet Irakista. Tämmönen kvartetti, jolla ei oo vielä nimeä perustetaan nyt vartavasten tätä keikkaa varten. Sillon keikkapäivänä haastatellaan mm. heitä ja kerrotaan lisää tästä toiminnasta. Mehän tarvitaan koko ajan lisää ihmisiä mukaan. Keräys on kyllä tärkeä, mutta enemmän kun tavaraa me tarvittais nyt aktiivisia toimijoita.

Tapahtuma alkaa sunnuntaina 15.11. klo 18 ja liputhan maksavat 6-10e. Kutsumme myös turvapaikanhakijoita mukaan, että oikeasti nyt on myös hyvä mahdollisuus tavata, jutskata ja tutustua heihin. Telakan kakkoskerroskin on siis auki. Siellä on screeni ja musa tulee myös sinne asti, joten ei pitäis olla tilasta pulaa. 

 

12194950_1504755699824431_7755241638328507474_o.jpg

 

On mahtavaa, että sulla on oma tarina myös tässä taustalla.

– Niin! Mähän oon itse siis tullut pakolaisena Suomeen. Sehän on sellainen asia, jota suurin osa, jotka tuntee mut, ei tajua. Tai sitten jos asia on joskus tullut puheeksi niin se on unohdettu nopeasti, koska se ei tule kauheen useasti esille. Mä puhun suomea sen verran hyvin, että ei sitä puheestakaan tajua. Mutta se on tosi tärkeä osa mun henkilökohtaista historiaa. Se on asia, joka on pitkälti määritellyt mut. Olen tullut pakolaisena Suomeen lapsena ja mä muistan edelleen, että miten paljon solidaarisuutta ihmiset osoitti sillon 90-luvulla, kun meitä autettiin jo Chilessä.  Sillon kun meidät tuotiin Suomeen mun isä pelastettiin elinkautiselta ja me tultiin tänne vapauteen niin ne ihmiset, jotka mahdollistivat sen olivat silloin samanlaisia kuin mitä me olemme nyt. Ihmisiä, jotka haluaa antaa osan ajastaan ja osaamisestaan siihen, että joku pelastuu tai ainakin tehdäkseen jonkun elämän helpommaksi tai edes siedettävämmäksi. Yritetään toimia niin, että ihmisillä olisi elämisen arvoinen elämä. Kyllä täällä Suomessa riittää myös yksinäisiä ihmisiä, vanhuksia ja lapsia jotka tarvitsevat todella paljon apua. Mulle oli selkeä homma, että auttamisen kohteena ovat turvapaikan hakijat ja pakolaiset, koska olen itsekin sellaisena Suomeen tullut. Solidaarisuusverkosto on siihen hyvä keino.

 

12143148_1499013847065283_919677229566094798_n.jpg

Nyt siis hyvät lukijat me haluataan haastaa teidät mukaan Tampereen Solidaarisuusverkoston haasteeseen! Ohjeet löydätte yllä olevasta kuvasta. Haastakaa tekin kaikki kaverinne mukaan.

 

Tuon sunnuntain Telakka Live Aid -tapahtuman löydätte Facebookista TÄSTÄ.

 

Jos teillä on kysymyksiä Solidaarisuusverkostosta tai haluaisitte lähteä toimintaan mukaan laittakaa mailia osoitteeseen:

solidaarisuusverkosto@gmail.com

 

Muijat kuittaa ja nostaa hattua kaikille verkoston jäsenille!

Nägyy sunnuntain keikoilla,

-Anna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *