Muijat Tallinnassa: Vino Nostrum

Moro!

Palataanpas sitten tässä välissä muijien Tallinnan reissuun ja yhteen mahtavimmista sekä opettavaisimmista kokemuksista, mitä on hetkeen tullut vastaan.

v1.jpg

Päästiin nimittäin maistelemaan viinejä, eikä mitä tahansa viinejä vaan natural-viinejä eli ns. alkuviinejä. Kavereiden kesken myös on kuultu käytettävän nimitystä luonnolliset viinit. Ihan ekana täytyy nöyrtyä ja myöntää, että meikämuijat oli aina luullut, että luomuviinit ovat lähimpänä ”puhtaita” viinejä, mitä hyllystä voi löytää, mutta oih, kuinka väärässä ollaankaan oltu. 

v2.jpg

v4.jpg

Viinejä maisteltiin ihanan tunnelmallisessa Vino Nostrumissa, joka sijaitsee Tallinnan vanhassa kaupungissa. Viime joulukuussa avatussa viinikaupassa voi ostaa viinejä, nauttia lasillisen tai vaikka varata maistelutilaisuuden. Alun perin paikka sijaitsi Helsingissä, mutta eihän täällä Suomessa nyt saa näin mukavaa paikkaa tällä konseptilla pyörittää. Vino Nostrum on erikoistunut artesaaniviineihin ja juurikin näihin luonnollisiin viineihin. He valitsevat tarkkaan kaikki myyntiin tulevat viinit ja kiertävät läpi kaikki viinitilat, joista heidän viininsä tulevat. Näin suomalaisena parasta on, että Vino Nostrumin viinejä voi tilata heidän nettikauppansa kautta tänne mertenkin taa. Ja muijathan on niin tekemässä tilausta!

v6.jpg

Viinejä meille maistatti sommelieeri Maris Zukker. Koska me ei hirveästi mistään pönötyksestä perusteta, oli mahtavaa, että Maris oli niin rento ja helposti lähestyttävä ja mahtavan huumorintajuinen muija, joka osasi luoda ilmapiirin, jossa ei tarvinnut jännittää, vaikka ei mikään viiniasiantuntija ollutkaan. Oli ihanaa olla niin taitavan ja viineihin intohimolla suhtautuvan naisen seurassa.

 Jos ihmetyttää, mikä tuo laite tuossa kuvassa on, niin sen avulla saatiin sitä viiniä sieltä pullosta korkkia avaamatta. Laitteen neula menee korkin läpi pullon sisään ja päästää pulloon argonia eikä ilmaa, jolloin viini ei pilaannu. Hirveen kätevää!

v3.jpgv5.jpg

Kun viiniä hörppii, ei hirveän usein tule mietittyä, että niihin on usein lisätty myös kaikkea sellaista, mitä ei kroppaansa haluaisi laittaa. Maris kertoi meille, että viinit voi jaotella tavallisiin, luomuun, biodynaamisiin ja luonnollisiin viineihin. Luomuviinit viljellään ilman synteettisiä torjunta-aineita ja lannoitteita, mutta tämä ei kuitenkaan vaikuta itse viinin valmistukseen, vaan itse viineihin voidaan lisätä melkein mitä tahansa. Biodynaamisia viinejä valmistaessa periaatteena on, että luontoon tulisi puuttua mahdollisimman vähän. Sadot ovat tällöin pienempiä, mutta lopputulos on korkeatasoinen. Luonnollisia viinejä valmistaessa ei käytetä myrkkyjä tai lannoitteita eikä viineihin lisätä hiivoja tai lisäaineita.  Kasvatuksessa, valmistuksessa ja säilytyksessä mukaillaan alkuperäisiä menetelmiä. Rypäleetkin kerätään käsin. Luonnollisia viinejä ei suodateta, joten ne ovat hieman sameita. Näissä viineissä pullokohtainen vaihtelu voi olla suurta. Ihmisillä on kuulemma paljon ennakkoluuloja luonnollisia viinejä kohtaan, mutta niistä ollaan lisääntyvissä määrin kiinnostuneita.

v7.jpg

v11.jpg

Particella 928, Cantina del BaroneValkoviini, tila sijaitsee lähellä Vesuviusta ja viini maistuikin hieman savuiselta.

Ihan ensiksi Maris neuvoi meitä, miten sitä viiniä sitten kuuluu oikeaoppisesti maistella. Ennen maistelua ei saa syödä purkkaa, pestä hampaita, polttaa eikä juoda teetä tai kahvia. Ei kannata myöskään laittaa liikaa hajuvettä, koska se luonnollisesti vaikuttaa viinin tuoksuun. Ensin tarkastellaan viinin ulkonäköä, sitten haistellaan ja lopuksi maistellaan. Viiniä otetaan hieman suuhun ja sitä pyöritellään siellä ilman kanssa niin, että viini leviää joka puolelle suuta. Tässä vaiheessa kannatta varoa, ettei viiniä vedä henkeen. Tätäkin on kuulemma tapahtunut. Parasta ja rohkaisevinta mitä kuultiin on, että viiniä maistellessa ei ole vääriä mielipiteitä ja mielleyhtymiä, koska ne tulevat jokaisen omista elämänkokemuksista ja muistoista. Viinit saattavat maistua myös erilaiselle päivästä riippuen. Maistelussa viininhän saa sylkäistä pois, mutta muijathan ei kuppiin syleksi.

v18.jpgv12.jpg

Il Marinetto, Sergio Arcuri. Tätä voisi kuvailla talviroseeksi.

v16.jpgv17.jpg

Muijille uusi tuttavuus oli oranssit viinit, jotka on siis tehty vaaleista rypäleistä punaviinitekniikalla. Rypäleet murskataan ja siirretään kuorineen ja siemenineen käymisastiaan. Luonteeltaan nämä viinit muistuttavat enemmän punaviiniä kuin valkoviiniä ja väri on kultaisempi, tummempi ja nimensä mukaan oranssihtava.

v13.jpg

C, Francesco Guccione & Dettori Bianco, Badde Nigolosu. Nämä ovat nyt niitä oransseja viinejä.

v14.jpg

Doccio a Matteo Riserva, Caparsa

v15.jpg

Gioviano Irpinia Aglianico, Il Cancelliere

v10.jpgv9.jpgv8.jpg

Käynti Vino Nostrumissa oli kyllä mahtava seikkailu! Ei olla ennen päästy maistelemaan mitään vastaavaa. Suositellaan, että käytte ehdottomasti tutustumassa paikkaan Tallinnan visiitillä. Näiden jälkeen on muijien vaikea enää palata perinteisten viinien pariin. 

And now for the non-Finnish-speakers:

We visited Vino Nostrum, a wine shop located in the Old Town of Tallinn, specializing in natural wines that do not have any additives. We had a wonderfull experience tasting the wines with the very talented sommelier Maris Zukker.

Really highly recommend you visit Vino Nostrum if you are in Tallinn but it is also possible to order the wines through their website.

 

Lovee,

Muijat

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *