#lääppimisenloppu

thumb_IMG_7441_1024.jpg

Luin uusimmassa Trendi-lehdessä olevan jutun seksuaalisesta häirinnästä. Artikkelissa oli useiden naisten jakamia tarinoita heihin kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta, lääppimisestä, puristelusta, huuteluista ja härskeistä ehdotuksista. Ja myös siitä, miten kaikille on ihan normaalia se, että pimeitä metsäreittejä pitää välttää ja että toisinaan öisin pitää esittää puhuvansa puhelimeen yöllä kotiin tullessa, jottei kukaan tuppaudu seuraan. 

Aloin miettiä omia ja ystävieni kokemuksia aiheesta. Tiedän monta ahdistelutapausta. Ystävän mies on puristanut takapuolesta halatessaan. Tuntematon mies on kähminyt rintoja ohikulkiessaan. Kadulla joku on huutanut perään härskejä ehdotuksia. Joku on tunkenut liian lähelle festariyleisössä.

thumb_IMG_7446_1024.jpg

 

”Olin Madridissa opiskelijavaihdossa lukuvuoden 2009-2010. Eräänä yönä baarista bussiasemalle kävellessäni tuntematon mies tuppautui seuraani ja alkoi jutella. Muutama minutti käveltiin rinnakkain, mutta jossain vaiheessa alkoi pelottaa niin paljon, että nappasin lennosta taksin kotiin. Tässä kohtaa mies yritti vielä tarttua käteeni, mutta onneksi ehdin taksiin.”

”Yläasteella olin kävelemässä lokerolleni, kun rinnakkaisluokan kaksi poikaa käveli vastaan ja toinen puristi rintaani. Menin hämilleni, enkä osannut sanoa mitään ja jatkoin matkaani.”

”19-vuotiaana koulukavereideni bileissä eräs luokallani oleva poika suuteli kaulaani vasten tahtoani.”

”Olin menossa poikaystäväni luo ja jäin bussista pois väärällä pysäkillä. Olin eksynyt ja soitin poikaystäväni hakemaan. Yksin pysäkillä odotellessani ohi ajoi useita kertoja auto, jonka kyydissä olleet pojat huusivat mulle ikkunasta ’me raiskataan sut!'”

 

thumb_IMG_7429_1024.jpg

Monilla tuntuu olevan vastaavia kokemuksia, mutta niistä ei juurikaan puhuta. Ahdistelun kohteeksi joutunut tuntee häpeää ja pitää tapahtunutta ehkä osittain omana syynään. Asiasta ei haluta tehdä numeroa. Monesti tilanne myös tulee niin yllättäen, että siihen ei osata reagoida. Ja sitten enää myöhemmin tapausta ei kehtaa ottaa esille.

Miksi niin moni nainen antaa asian vaan olla? Se, että joutuu seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ei vaan mitenkään päin ole omaa syytä.

Trendin juttu toi esille sen seikan, että syyskuussa 2014 astui voimaan laki, joka kieltää seksuaalisen ahdistelun ja jonka ansiosta muihinkin seksuaalirikoksiin kuin raiskauksiin voidaan puuttua entistä paremmin. Kähmimisestä tai puristelusta voi saada siis nykyään sakkoja tai jopa puoli vuotta vankeutta. Vielä ei kuitenkaan ole lakia sanallisesta seksuaalisesta ahdistelusta, kuten törkeistä huuteluista tai kommenteista kaduilla, ravintoloissa ja netissä, mutta toivottavasti sekin asia etenee lähivuosina.

Tällä tekstilläni haluan kannustaa naisia puhumaan ahdistelukokemuksistaan ilman häpeän tai syyllisyyden tunnetta. Joka ikiseen, pieneenkin ahdisteluun tulee puuttua, siitä pitää uskaltaa sanoa. Aivan sama vaikka kyse olisi jostakin lähipiiriin kuuluvasta henkilöstä, kuten ystävän miehestä tai vaikka työkaverista. Kenenkään ei tarvitse sietää lääppimistä tai puristelua.

*Sitaatit ovat omia kokemuksiani

Puheenaiheet Ajattelin tänään Syvällistä Uutiset ja yhteiskunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.