Välietappi: 1/12

Takana on projektini ensimmäinen kuukausi. Huomenna on palkkapäivä. Olen pitänyt tarkkaa lukua tuloistani ja menoistani viimeisen kuukauden aikana ja kirjannut ne Excel-taulukkoon. Seuraavaksi puin menojeni jakautumista ja tunnelmia ensimmäisen etapin jälkeen kategoria kerrallaan, suurimmasta pienimpään.

1_12.jpg

Asuminen

Asumiskuluihin olen laskenut lainanlyhennykset, hoitovastikkeen, rahoitusvastikkeen, veden ja sähkön. Joissain näkemissäni budjetoinneissa on lainanlyhennykset sijoitettu säästöihin, mutta haluan itse erottaa ns. nopeasti realisoitavat säästöt erikseen. Jos pesukone hajoaa, en lähde myymään asuntoani. Tämän kuun asumiskuluja lisäsi se, että maksoin rästiin jääneitä sähkölaskuja (…). Todellisuudessa kulut ovat hieman pienemmät, mutta asuminen vie joka tapauksessa noin 40% tuloistani, eli melko paljon.

Velat

Eli toisin sanoen fyffet jotka oli törsätty jo ennen niiden tienaamista. Tähän kategoriaan kuuluvat tällä hetkellä opintolainanlyhennykset, luottokorttilaskut ja kaksi kulutusluottoa. Tässä kuussa maksoin kaikkia, ja lyhensin sekä luottokorttivelkaa että toista kulutusluottoa reippaasti vähimmäismaksua suuremmalla summalla. Opintolainahan on koroiltaan aivan toista luokkaa kuin muut tämän kategorian velat, mutta joka tapauksessa se on rahaa, jonka olen jo vuosia sitten käyttänyt. Tämä on tietysti se kategoria, joka ketuttaa eniten.

Pakolliset

Tähän sarakkeeseen kuuluivat tässä kuussa matkustuskulut eli lippu julkiseen liikenteeseen, bussiliput sukuloimaan joulunpyhinä, puhelinlasku ja vakuutusmaksu. Vakuutusmaksu ei ole kuukausittainen kulu, vaan tulee maksettavaksi kahdesti vuodessa.

Ostokset

Tähän laskin kaikki kassissa kannettavat hankinnat sekä kampaajakäynnin ja Spotify-kuukausimaksun. En ostanut itselleni muuta kuin piilareita, ponnareita, viinipullon ja särkylääkettä (toim. huom. kaksi viimeistä eivät liittyneet toisiinsa…), loput rahat hupenivat joululahjoihin.

Ruokakauppa

Onnistuiko aiemmin kohkaamani ruokakauppareissujen vähentäminen ja aloinko laittaa itse enemmän ruokaa? Kyllä ja ei. Tein paljon ruokaa itse ja varsinkin viimeisillä viikoilla käytin huomattavasti vähemmän rahaa ruokakauppaan kuin aiemmin. Kuitteja kertyi silti yhteensä yli 20 kappaletta, eli en todellakaan selvinnyt viikosta yhdellä kauppareissulla. Joulu näkyi tässä kategoriassa herkkuostosten suurena määränä. En kuitenkaan eritellyt ruokakauppakuiteista erikseen esim. ruokaa, herkkuja ja kodin tavaroita kuten pesuaineita erikseen, koska en yksinkertaisesti jaksanut. Ehkä kokeilen sitä myöhemmin.

Ulkona syöminen

Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka rahani tuntuvat hupenevan ulkona syömiseen. Tässä kuussa söin kyllä ulkona, mutta kertojen määrä pysyi alle kymmenen. Yksi reissu uutena vuotena oli selvästi muita kalliimpi (lähes satasen), muut olivat vitosen ja kahdenkympin väliltä. Lisäksi herkuttelureissut olivat tässä kuussa merkityksellisiä, eli ystävien tai perheenjäsenten kanssa tehtyjä. Kävin vain kerran hakemassa valmisruokaa mukaani siitä syystä, etten jaksanut itse kokata. Aiemmin tein vastaavaa monta kertaa viikossa.

Harrastukset

Ei pakollisia, mutta merkittävästi onnellisuutta lisääviä menoja.

Rahastot

Ehei, en ole (vielä) aloittanut systemaattista säästämistä. Tai siis olenhan minä jo vuosia sitten, mutta olen myös nostanut rahaa säästöistäni käyttöön vuosien varrella niin paljon, ettei jäljellä ole muutamaa satasta enempää. Tässä kuussa en ole kajonnut säästöihini vaan sain sinne kuukausisumman talteen.

Viihde

Viihteessä on mukana mm. leffalippu ja pari muuta loman aikana aikana tehtyä reissua. Mietin olisiko tähän pitänyt yhdistää ulkona syöminen ja Alkosta tehdyt hankinnat, mutta päätin pitää ns. aineettomat ostokset omana kategorianaan.

*****

Yhteenveto

Numerotasolla en ole kuukauteen erityisen tyytyväinen. Rahaa kului paljon ja tili oli nollilla viikkoa ennen palkkapäivää. En saanut rahastoa lukuunottamatta puskurirahastooni säästöön mitään, ja ilman veronpalautuksista saamaani muutamaa satasta rahat olisivat loppuneet jo vuodenvaihteessa. 

Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että aloitin tämän projektin ja aloin tiedostaa omaa käyttäytymistäni. Olen maksanut pois rästilaskuja ja lyhentänyt kaikkia velkoja, joten ei kai se mikään ihme ole, että ylimääräistä ei jäänyt. Ostoksiin kului enemmän rahaa kuin olin ajatellut, mutta toisaalta minulle oli tärkeää muistaa läheisiä ihmisiä jouluna ja helliä myös itseäni raskaan syksyn jälkeen. Onhan joulukuu kaiken kaikkiaan kuukausi, jolloin menot tuppaavat nousemaan.

Excelin täyttäminen oli ehdottoman kannattavaa, ja aion jatkaa sitä koko vuoden. Tulevan kuun keskeisin tavoite on jatkaa talousasioiden opiskelua ja keskittyä vielä enemmän ruokamenojen hillitsemiseen.

 

Kommentit (2)
 1. Moi! Käytätkö mitään sovellusta menojen kirjaamiseen vai onko käytössäsi pelkkä excel? Latasin CoinKeeperin mutta se ei ehkä ole ilmaisversiona hyvä pidemmän aikavälin tavoitteille (tai sitten en ole vielä oppinut käyttämään sitä).

  Minulla ei ole yhtä massiivista projektia käynnissä kuin sinulla, mutta ajattelin tehdä systemaattiseen säästösuunnitelman ja seurata mm. lounaisiin, vaatteisiin ja herkutteluun kuluttamaani rahaa kun tajusin, ettei minulla ole realistista käsitystä paljon niihin kulutan ja varmasti olisi helposti nipistettävänä nelinumeroinen luku. 

  1. Hei! 

   Käytän pelkästään Exceliä. Se on tuttu työkalu ja kulkee helposti puhelimessakin pilvipalvelusovelluksena. En ole kokeillut rahavirran seurantaan tarkoitettuja sovelluksia, mutta niistä olisi toki kiva oppia enemmän! 

   Välittömästihän ostoksia ei yleensä tule taulukkoon kirjattua, minkä vuoksi olen todennut, että kaikki kannattaa maksaa kortilla. Silloin verkkopankista ehtii myöhemminkin siirtää tapahtumat taulukkoon. Käsittääkseni jotkin verkkopankit myös koostavat dataa asiakkaalle hänen ostoksistaan suoraan korttimaksujen perusteella?

   Tsemppiä omaan säästämiseen, omien kulutustottumusten seuraaminen ainakin silloin tällöin on varmasti kaikille hyödyllistä 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *