Endometrioosi

Mitä endometrioosi on?

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jota sairastaa arviolta 5-10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolelle esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille. (Lähde:http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/tietoaendometrioosista)

Tämän diagnoosin sain siis itselleni yllättäen. Tai ei se täysin yllätyksenä tullut sillä sitä osasin epäillä. Tämä on myös siskollanikin ja kerta kyseessä on perinnöllinen sairaus, niin ihmekkös tuo! Olenhan minä perinnöllisten sairauksien kaatopaikka jo muutenkin… Kävin tänään kuulemassa lisää omasta tilanteestani tämän sairauden suhteen. Ja voi taivas miten paljon tietoa (ja toivoa) tuo käynti naistentautien polilla antoikaan! Sain kuulla, että on harvinaista että endoa löytyisi pelkästään suolistosta, kuten minulta siis löytyi. Sain myös kuulla, että operaation yhteydessä havaittiin oikean puoleisen munanjohtimeni olleen kiinnittynyt paksusuoleen. Tämä on vapautettu kirurgin toimesta, mutta koska paikalla ei ollut gynekologiaan perehtynyttä kirurgia, on epäselvää miten tuo vapautus on tehty. Munanjohdin on voinut vaurioitua tai sen sisälle on voinut muodostua kiinnikkeitä. Näistä jälkimmäinen vaihtoehto lisää merkittävästi kohdun ulkopuolisen raskauden vaaraa. Kaikkien näiden kuulemieni seikkojen johdosta minulle suositeltiin uutta operaatiota, jossa selvitetään löytyykö endometrioosia muualta, esim. vatsaonteloista ja että onko munanjohtimet vapaat. Sama toimenpide jolla munasarjat tarkastetaan (suihkutetaan varjoainetta), on myös yksi lapsettomuushoito. Ja itseasiassa, koska minulla ei ole lapsettomuuden lisäksi muita oireita, tehdään tämä koko operaatio lapsettomuustutkimuksena/-hoitona. En ole ehtinyt lapsettomuuteni kanssa niin pitkälle, että olisin miettinyt sen enempää lapsettomuustutkimuksia. Nyt sain nämä aluilleen ikään kuin kaupanpäälle… Voikohan näin ajatella? Tunnen olevani onnekas. Lapsettomuustutkimuksiin lähteminen on kuitenkin monelle raskas päätös, hankalaa, odottamista ja jonottamista. Tosin tämä todella pätevä lääkäri, joka minua tänään tutki, antoi myös toivoa lapsettomuusasian suhteen. Minun vasemman puoleinen munanjohdin toimii, ja hän jopa näki munasolun olevan irtoamassa ja ennusti ovulaatiota huomiselle!!! Haaveissani odotin hänen näkevän alkaneen raskauden kohdussa, mutta jopa tämä uutinen ovulaatiosta meinasi saada kyyneleet silmäkulmaan. Voi olla siis täysin mahdollista ettei kyseiseen tähystysoperaatioon ole tarvetta. Sain siis uuden välietapin, huhtikuu. Mikäli en ole raskautunut huhtikuuhun mennessä, jolloin operaatio olisi tarkoitus toteuttaa (aikaisemmin ei voida tähystää aiemmin tehdyn operaation vuoksi), niin tämän jälkeen mahdollisia lapsettomuuden syitä tutkitaan ja hoidetaan. Pyörät siis pyörivät ja kevättä odotetaan nyt enemmän kuin koskaan!!!

Tulipahan pitkä löpinä. Pakko oli saada johonkin suollettua nämä uutiset ennen kuin voi alkaa muihin päivän askareisiin. Miehelleni tietysti soitin heti innoissani. Hän epäili ettei lääkäri voi nähdä irtoavaa munasolua ja totesi, että lääkäri on varmasti hankkinut silmälasinsa muualta kuin specsaverssilta… Se keskustelu jäi lähinnä tälle tasolle 🙂 Äidilleni soitin kanssa, mutta kun en ole puhunut hänen kanssaa näistä raskaushaaveista, niin juttu jäi laimeaksi. Miespuolisille työkavereillenikaan en viitsinyt tätä tarinaa sepostaa kokonaisuudessaan, totesin vain saavani huhtikuussa viikon saikkua… He kun tietävät tämän minun työmotivaationi tason, niin tuo oli heille se oleellisin tieto 🙂

Johan tässä selkäsäryt ja muut ongelmat unohtuivat. Aah! IHANAA VIIKONLOPPUA <3

suhteet oma-elama terveys
Kommentit (3)
  1. Hei, tuossahan oli paljon suorastaan loistavia uutisia! Peukut pystyssä täällä! Ja jos ei vielä tärppää, niin hienoa, että pyörät pyörivät ja eteenpäin 🙂

  2. Hyviä uutisia siis 🙂

    Ultralla lääkäri voi nähdä minkä kokoinen johtava munasolu ja koosta päätellen voi arvoida sen irtoamisen, ne kun yleensä ovat kypsiä irtoamaan tietyn kokoisina.

    1. Kyllä 🙂

      Ja itse en epäillyt lainkaan lääkärin sanomisia munasolun irtoamisesta vaikka kyllä se kieltämättä hassulle tuntuu, että senkin voi nähdä. Lääkäri kehoittikin käyttämään tilannetta hyödyksi sillä tämä oli irtoamassa juuri vasemmalta puolelta, eli sieltä missä ei ainakaan pitäisi olla mitään vaurioita munanjohtimissa. Tuumasta toimeen siis!!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *