Reissuvuosi 2016
En ole ikinä odottanut vuoden vaihtumista yhtä paljon kuin tasan vuosi sitten. Vuosi 2015 oli täynnä pelkoa, riittämättömyyden tunnetta, huolta, menetystä, hyvästejä ja lopulta surua. Vuoden 2016 toivotus ystävien ympäröimänä Tähtitorninmäellä oli symbolisesti äärimmäisen tärkeä hetki. Päätin selviytyä. Alkukevät meni pimennossa, mutta maaliskuussa huomasin hymyileväni. Samoihin aikoihin varmistui, että todella lähdemme Chrisun kanssa syksyllä maailmanympärimatkalle.
Nyt matkaa on takana neljä kuukautta. Olemme edelleen yhdessä, onnellisina ja terveinä. Olemme matkanneet junalla halki Venäjän, nukkuneet Mongolian erämaassa, ihmetelleet suurkaupunkeja Kiinassa, piipahtaneet Hongkongissa ja Macaossa, ajelleet skootterilla Vietnamissa, tutkineet temppeleitä Kambodžassa ja rentoutuneet Laosissa.
Näin vuoden lopuksi haluamme jakaa kanssanne muutaman hetken reissun päältä.
PARAS BIITSI
Ella: ”Lower Cheung Sha –ranta Hongkongissa. Söimme reissumme kalleimman lounaan The Beach Housessa, mutta hintakaan ei haitannut, koska paikka oli vaan niin ihana. Tähän vaikutti tietenkin se, että kyseessä oli koko reissumme ensimmäinen rantapäivä, mutta Kaakkois-Aasian reissailunkin jälkeen nostan tämän ykköseksi.”
Chrisu: ”Lazy Beach Koh Rong Samloemilla, Kambodžassa. Lazy Beach -majatalon oma ranta oli sanalla sanoen täydellinen. Näkyvyys kirkkaassa vedessä oli 10 metriä, roskia ei ollut ollenkaan ja hyvät snorklausmahdollisuudet 200 metrin mittaisella elpyvällä koralliriutalla.
PARAS RUOKA
Ella: ”Itse retkikeittimellä kokatut pöperöt luonnon helmassa Siperiassa.”
Chrisu: ”Little Yunnan –ravintolan herkut Pekingissä. ”
PARAS MAJOITUS
Ella: ”Lily House –talo Phu Quocin saarella Vietnamissa. Viikon hostellielämän jälkeen kaipasimme yksityisyyttä. Vain gekko kämppiksenämme nautimme hiljaisuudesta, ja pidimme Gilmore Girls –maratonin. Pieni talo oli todella tyylikkäästi sisustettu, ja siellä olisi voinut viipyä paljon pidempään.”
Chrisu: ”Jatketaan Hongkongista. Hieman kallis Airbnb-kämppä oli täydellinen palautumispaikka saapuessamme saarelle. Caine Roadilla sijaitseva asunto oli parhaiden olutpaikkojen ja ravintoloiden lähellä, mutta ei kuitenkaan kovin ylhäällä Hong Kong Islandin mäkistä rinnettä. Vastapäätä oli vielä sopivasti uusiseelantilainen fish & chips paikka –tuontioluineen.”
HUVITTAVIN SÄHLÄYS
Ella: ”Chengdussa olimme päättäneet sohvasurffata, ja saavuimme innoissamme hostimme Peterin oven taakse. Oven avasi hämmentynyt belgialainen sohvasurffari, joka sanoi, että hänellä ei ollut tiedossa, että muitakin vieraita olisi tulossa. Pienen mailien selailun jälkeen selvisi, että oltiin laitettu sohvasurffauspyyntöön väärät päivät. Oltiin siis paikalla kuukautta liian aikaisin, great. Häntä koipien välissä painuttiin halpaan 2030-hostelliin, joka onneksi osoittautui tosi mukavaksi ja kodinomaiseksi.”
Chrisu: ”Mörönissä Mongoliassa vaatteiden pesu ruoanlaittoon tarkoitetussa vadissa. Kalsareiden lilluessa kakkavedessä ei ollut paljon sanomista, kun hostimme Saraa huutaa ”ei siinä, ei siinä, se on ruokaa varten!”
POSITIIVISIN YLLÄTYS
Ella: ”Meitä ei ole ryöstetty! Oon suhteellisen pelokas ihminen, vaikka sitä ei aina uskoisi, ja stressaan monista asioista. Reissussa täytyy kuitenkin väkisin löysätä nyörejä, koska mikään ei ole meidän hallinnassamme. Olen pystynyt rentoutumaan, mutta toki muistutan aina Chrisua ulkona kävellessä, että esim. kameralaukku ei saa olla kadun puolella. Skootterien selässä kiitävät pitkäkyntiset ovat nopeita puuhissaan.”
Chrisu: ”Täytyy sanoa näin jälkikäteen, että koko Mongolia. Maasta oli vain jonkinlainen kuva sinne mennessä, mutta kaikki ne kilometrit, gereissä yöpymiset ja lammaslaumat jättivät kokonaisuutena erittäin hyvän ja haikean kuvan Mongolian monipuolisesta sekä helposti saavutettavasta autenttisuudesta.”
KÖPPÖSIN KOKEMUS
Tästä olemme täysin samaa mieltä!
”Emei Shan –vuori Sichuanin maakunnassa, Kiinassa. Jumalattomat kiinalaiset turistijoukot, kallis hinta (100€ pelkkiin pääsymaksuihin ja bussilippuihin) sekä monta muuta pientä juttua saivat meidät kihisemään. Kauniit temppelit ja luonto hukkuivat turistilaumojen alle. Mikäli aikaa löytyy 3-4 päivää niin Emei Shania voisi jopa suositella, koska silloin pystyy vaeltamaan pidemmälle ja kauemmas muista turreista. Päiväkohteena ei missään nimessä.”
HUIPPUHETKI
Ella: ”Hiekkadyyneille kiipeäminen Gobin autiomaassa.”
Chrisu: ”Hong Kongiin saapuminen. Kontrasti oli niin iso viimeisten Kiina-päivien huonon kelin, Ellan sairastelun ja VPN-ongelmien jälkeen, että Hong Kong Islandin kahvilat, ruokapaikat sekä brittivaikutteet toivat innostuksen valon meidän molempien silmiin. Asiaa tietty auttoivat mahtava kämppä, kavereiden tapaaminen, kielimuurin puute sekä nopea ja palomuuriton netti.”
BONUSKYSYMYS CHRISULLE:
PARAS OLUT: ”Aaah! Nyt on paha. Haluaisin ilmaista rakkauteni Hong Kongin Beertopia -olutfestivaaleilla vastaan tulleeseen Siren Craft Breweryn saison-tyyppiseen olueen Amigos Britanicos, mutta makuaisti oli jo suhteellisen turta tuossa vaiheessa iltaa, kun takana oli jo useita happamia oluita. Tyydynkin kehumaan erittäin positiivisesti yllättänyttä Siem Reap Brewpubin Blondea, joka hedelmäisyydellään ei ehkä nouse top 10 -oluisiin, mutta oli iloinen yllätys ja lajinsa ehdotonta kärkikastia!”
Ella: ”Toi mies kuvassa on Hongkongissa asuva New York Timesin toimittaja. Olin ihan starstruck.”
Muista siis unelmoida, ja älä ikinä luovuta. It will get better. Päätämme vuoden hymyissä suin. Seikkailu jatkuu vuonna 2017. Onnellista uutta vuotta kaikille!
SEURAATHAN MEITÄ MYÖS FACEBOOKISSA, INSTAGRAMISSA JA BLOGLOVINISSA!