KoffGate: Kuka pelkää tyttöjä ja naisia?

Sikäli mikäli olet viettänyt yhtään aikaa somessa eilisillan jälkeen, olet todennäköisesti törmännyt Suomen sosiaalisen median viimeisimpään järjen riemuvoittoon: Koffin käsittämättömään Facebook-postaukseen, jossa panimoyhtiö jakoi ennen Venäjä-Suomi jääkiekko-ottelua kuvan, missä Venäjän pelaaja Jevgeni Malkinille oli lisätty taidokasta kuvamanipulaatiota käyttäen pinkki tutu, ja kuvan alle teksti: ”Tervetuloa tytöt! Kohta nähdään!”

Jep. Kiitos tästä aivopierusta, Sinebrychoff. Tyttö = heikko/huono/ala-arvoinen. En tiedä kenen mahti-idea tämä oli, mutta toivon todella että kyseinen henkilö on todella joutunut vastaamaan typeryydestään. Koff veti kuvan pois sen aiheuttaman, täysin ennalta-arvattavan kohun ja metelin johdosta – mutta mielenkiintoista olisi tietää, uskotaanko yhtiössä ihan vilpittömästi, että kuva oli todellakin ala-arvoinen, mauton, loukkaava ja seksistinen. Joku selvästi kuvitteli sen olevan hyvä vitsi.

Noh. Koff sentään toimi oikein ja pelasti minkä pystyi – veti kuvan pois julkisen anteeksipyynnön kera. Mutta eihän se paskamyrsky siihen loppunut.

Sini Korpinen kritisoi Twitterissä Koffin seksististä kuvapäivityksestä monien muiden tavoin, täysin aiheellisesti – sillä jokaisen järjissään olevan aikuisen ihmisen pitäisi tajuta, että ei se nyt ihan oikeasti ole oikein käyttää tyttöjä heikkouden ja huonouden vertauskuvana – mutta ilmeisesti olen asunut Korpisen kanssa samassa kuplassa, sellaisessa missä miehet oikeast arvostavat naisia. Korpisen Twitter-päivitys nimittäin toi koloistaan esiin varsinaisen mimiarmeijan suomalaismiehiä – ja naisia – joiden mielestä Korpinen on huumorintajuton huora. Joku meni niin pitkälle, että perusti uuden Twitter-tilin nimellä sini on huora.

”Keskustelu”, eli väittely siitä onko naisien ja tyttöjen halventaminen, haukkuminen ja käyttäminen heikkouden vertauskuvana ok vai ei, jatkuu yhä – ja asiaa puidaan lisää tänään illalla klo 19:30 YLE TV2 Kioskissa, vieraana Sini Korpinen. 

Ei hyvää päivää, sanoo tämä huumorintajuton hiekkap***u kukkahattu feministi. En yksinkertaisesti voi ymmärtää miten aikuiset ihmiset eivät voi tajuta, että tuollaisella kielenkäytöllä ja käyttäytymisellä on ihan mielettömän vahva ja negatiivinen vaikutus tyttöihin ja naisiin. Jos koko elämänsä kuuntelee fraaseja ”älä itke kuin tyttö”, ”Don’t be a girl”, ”akkamaista käytöstä”, niin totta kai se vaikuttaa siihen miten tytöt ja naiset itsensä yhteiskunnassa näkevät. On ihan turha ulista että ”hei huumorintaju”, kun kyse ei ole ollenkaan siitä. Ongelman ydin on se, että tyttöjä ja naisia syrjitään ja halvennetaan systemaattisesti koko ajan, ympäri maailmaa, online ja offline – ja sen takia tuollaista ”vitsiä” ei yksinkertaisesti voi irroittaa laajemmasta yhteiskunnallisesta kontekstista. Jos tämä reaktio ja suoranainen hyökkäys Korpista kohtaan ei ole osoitus siitä, että feminismiä ja tasa-arvoliikettä ja aktivismia todellakin tarvitaan tämän päivän Suomessa, en tiedä mikä on. Tätä vahvistaa se, että Koffin kuvajulkaisua vastaavalla tavalla kritisoineen miespuolisen Twitter-käyttäjän some ei todellakaan täyttynyt haukkumis- ja uhkaus-viesteistä, vaan häneltä tiedusteltiin, saako moisella feministisellä kommentoinnilla naisia. Eli kun mies kritisoi Koffin kuvaa, se on ihan jees – mutta kun nainen kritisoi sitä, aivan samasa syystä, hän on huumorintajuton hiekkap***u huora. 

Kun lukee kommentteja joita on kertynyt Korpisen blogiin, tai Nyt.fi-juttuun aiheesta, ei paljoa naurata. Todella monet ihan aikuisten oikeasti uskovat, että seksismi, sovinismi ja misogynia ovat puolustelemisena arvoisia asioita. Että naisten ja tyttöjen halventaminen on ihan ok. Että koska nainen on ”fysiologisesti heikompi sukupuoli”, on perusteltua haukkua naisia ja tyttöjä ja käyttää heitä negatiivisesti heikkouden vertauskuvina. On oikeasti aikuisia ihmisiä, joilla on ilmeisesti ainakin sen verran koulutustaustaa että luku- ja kirjoitustaidot ovat joten kuten hanskassa, jotka kuvittelevat että tällainen ei olisi vahingollista tyttöjen ja naisten asemalle ja tasa-arvolle yhteiskunnassa. 

Onneksi Suomessa on ihmisiä kuten Sini Korpinen. Onneksi Suomessa on ihmisiä, sekä naisia että miehiä, jotka Korpisen tavoin ymmärtävät kuinka vahingollista naisten ja tyttöjen jatkuva halventaminen on. Onneksi on ihmisiä, jotka seisovat sanojensa takana – kuten Korpinen – ja ihmisiä jotka puolustavat Korpista ja tuomitsevat häntä kohtaan tapahtuneet hyökkäykset.

Teille Twitterin ja internetin pimeiden sopukkojen miehille ja naisille, jotka olette katsoneet asialliseksi haukkua ja uhkailla Korpista sekä muita aiheesta kirjoittaneita ja siihen kantaa ottaneita: Menkää takaisin sinne koloonne ja miettikää ihan kunnolla ja pitkään, mikä meissä tytöissä ja naisissa niin kauheasti teitä pelottaa? Mikä tasa-arvossa kauhistuttaa? Sillä hommahan menee niin, että feminismi ja tasa-arvo pelottavat juuri tasan niitä, keillä on tasa-arvon toteutuessa jotakin menetettävää. Etuoikeuksista on aina raskasta luopua, ja tasa-arvon toteutuminen ei pelota ketään yhtä paljon kuin se pelottaa valkoihoisia heteromiehiä. 

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (5)
 1. Viha valkoista heteromiestä kohtaan on kovaa ja todella säälittävää. Puheet etuoikeudesta ovat todellista vihapuhetta. Miehiä on kaikissa yhteiskuntaluokissa ja kyllä ilman heitä yhteiskunta ei pyörisi päivääkään koska he tekevät vaarallisimmat ja tuottavimmat työt joista suureen osaa ei naisia pursua. Ja tämä on kiitos? Jos miehet lopettaisivat työt kuinka kauan tasa-arvoyksikön 100% naisedustuksen palkat juoksisivat?

  Ehkä siellä USAssa Suomen tilanne hämärtyy noinkin paljon. Siellä tasa-arvo ei ole pohjoismaiden tasolla

  Seksismi on lähtöisin siitä millainen miehen täytyy olla – naisten mielestä joka heihin on naisina biologisesti ohjelmoitu. Miehet ovat saaneet kuulla tarpeeksi monelta naiselta että miehen täytyy olla mies ja femistiset ominaisuudet eivät siihen taivu joten naisinen mies on pilkan kohde

  Valkoista heteromiestä pelottaa kun jotain miestä ei voi satiirisesti kutsua enää tytöksi ja tasa-arvo tulee! Luultavasti lähinnä huvittaa että feminismi on tullut tähän. Samalla feminismi saa entistä huonomman maineen myös ei-vasemmisto naisten keskuudessa isminä joka tarttuu heidän mielissään epäolennaisuuksiin. Ei ihme että Vasemmisto on muutenkin kuolemassa pois ja korkeintaan Vihreät jää jäljelle

  Kaikelle muulle saa huumorin varjolla nauraa mutta ei naiselle. Miksi?

  1. Terve Plaa,

   Puheet etuoikeudesta ovat vihapuhetta? Kyllä se kuitenkin kaiken lukemani, näkemäni, kokemani ja tietämäni perusteella on niin, että lähestulkoon kaikki muut ihmisryhmät, paitsi valkoinen heteromies, ovat kokeneet jonkinlaista syrjintää ympäri maailmaa: mustat, etniset vähemmistöt, vammaiset, sukupuolivähemmistöt, monien uskontokuntien edustajat – ja naiset ja tytöt. Valkoisia ei ole koskaan syrjitty ihonvärinsä takia, miehiä ei ole koskaan systemaattisesti syrjytty ja kaltoinkohdeltu sukupuolenta takia, eikä heteroita ole koskaan syrjitty seksuaalisen suuntautumisensa takia. Se ei ole vihapuhetta, eikä se myöskään tarkoita, että uskoisin että jokainen valkoihoinen heteromies on sovinisti, elitisti tai rasisti – mutta uskon vakaasti, että meidän kaikkien tulee tunnustaa ja tunnistaa omat etuoikeutemme, olla niistä kiitollisia ja myös tukea ja auttaa vähemmän ”onnekkaita” ja edistää tasa-arvoa kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla, kaikille ihmisryhmille.

   USAn tilanne ei todellakaan ole sen parempi kuin Suomen tasa-arvon suhteen, ja monella tasolla paljon huonompi – ja kirjoitan ja puhun niistä epäkohdista aivan yhtä usein ja äänekkäästi kuin Suomen epäkohdista. Tämä ei ole mikään Suomi vs. USA kilpailu – jokaisessa maailman kolkassa on vielä parannettavaa sukupuolten välisen tasa-arvon suhteen, ja se että maassa X menee huonommin kuin meillä ei ole syy, selitys tai oikeutus sille, ettei meillä Suomessa pyrittäisi parantamaan ja kehittämään tilannetta.

   Seksismin taustalla on ehdottomasti haitalliset sukupuolistereotypiat MOLEMPIA sukupuolia kohtaan. Nämä stereotypiat ovat aivan yhtä haitallisia miehille kuin naisille, ja sen takia niihin tulee tarttua. Siihen feminismi pyrkii – vaikka feminismin vastustajat kuinka haluavat väittää ja uskoa, että feminismi pyrkii naisten ”ylivaltaan”, se ei pidä paikkaansa. Feminismi pyrkii sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseen – KAIKKIEN sukupuolten, joita on myös monien määritelmien mukaan enemmän kuin kaksi – ja sen takia siinä ei ole kyse vain naisten ja tyttöjen hyvinvoinnista, vaan kaikkien hyvinvoinnista. 

   Nauraa ja vitsailla saa. Sananvapauden rajoissa nauraa ja vitsailla saa monellekin asialle. Se, ovatko nämä seksistiset vitsit sitten hauskoja vai eivät, on toinen asia – itse kunnioitan miehiä, naisia ja yrityksiä jotka osaavat olla hauskoja niin, että he eivät samalla loukkaa ja halvenna puolta yhteiskuntaa. But that’s just me.

 2. Egalitaristi
  13.5.2015, 19:35

  Korjataan sen verran, että kuvan tekijä todennäköisesti viittasi tuolla ”tytöt” sanalla siihen, että naiset nyt vaan ovat huonompia jääkiekossa eivätkä pelaa sitä niin kovaa (taklaukset kielletty) se vaan on biologinen fakta. Sitten tämä tyttöjen ja naisten halventaminen. On totta en on olemassa tällaisia sanontoja kuten heittää kuin tyttö mutta niitä on olemassa myös miehille. Esimerkiksi Pojat ei koskaan miehisty, eli jos joku mies tekee jotain mistä pitää, esim pelaa videopelejä tai nauraa pieruvitsille, hän on suoraan lapsellinen ja tyhmä. Sitten kun feministit niin tykkäävät puhua tästä miten yhteiskunnan nais ihanteet ovat epärealistisia ja naisia halventavia. Sama pätee miehiin ja jopa suuremmassa määrin kuin naisiin. Sitten tämä sinun kommenttisi ”–tuollaisella kielenkäytöllä ja käyttäytymisellä on ihan mielettömän vahva ja negatiivinen vaikutus tyttöihin ja naisiin”, mutta jos miehille kerrotaan että ”naiset ensin” ja tämä mikä on käynnissä niin monessa koulussa nykyään, eli nuorten poikien leikit kuten lumisota kielletään ja heitä torutaan normaalista poikamaisesta käytöksestä on ok? Peruskoulussa jos aiemmin kehittynyt tyttö kiusaa poikaa yhteiskunta käskee poikaa olemaan hiljaa ja miehistymään ja tämä jatkuu läpi elämän. Mies soittaa hätänumeroon kun hänen vaimonsa pahoinpitelee häntä ja vastaus on tyly ”otaks sä naiselta pataan”(1) eli naisethan eivät siis voi missään nimessä pahoinpidellä tai raiskata miestä. Miehien odotetaan aina puolustavan naisia vaikka nainen olisi väärässä, ja jos mies sitä ei tee hän on automaattisesti naistenvihaaja. Jos mies ei maksa treffejä hän on pihi, jos mies hakee yhdenyön suhdetta hän on sika, jos nainen leikkaa miehen sukupuoli elimen irti se on hauskaa(2), jos mies ei halua käydä armeijaa hän on vässykkä mutta jos nainen käy armeijan hän on uuh niin vahva ja rohkea nainen, nainen jättää pillerit syömättä miehelle ja tulee raskaaksi niin mies ei voi tehdä mitään, mutta jos mies puhkoo kondomin tahallaan yrittäessään saada tyttöystäväänsä raskaaksi se on raiskaus (3),jos miehet istuvat heille luontevalla ja mukavalla tavalla julkisissa kulkuvälinessä se on naisia alistavaa ja sikamaista käytöstä mutta jos naiset kantavat laukkua samassa paikassa niin se ei vie tilaa ja on normaalia, ja sitten vielä jos miehet tekee vitsin jääkiekko pelaajasta mekossa se on patriarkaalista ja misogyynistä mutta jos feministit käyttävät somessa hashtagiä killallmen niin se on hyväksyttävää.

  1) http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288334856938.html
  2) https://www.youtube.com/watch?v=nrvDhSB7GHk
  3) http://en.wikipedia.org/wiki/Manspreading

  1. Hei Egalitaristi,

   Vastaan ensin tuohon usein kuultuun ”tytöt ja naiset vaan ovat huonompia asiassa A/B/C ja/tai ovat fyysisesti heikompia ja se nyt vaan on fakta”-kommenttiin. Ensinnäkin: Ei, tytöt ja naiset eivät ole huonompia urheilussa kuin miehet. Fyysisesti ”heikompia”? Kyllä, keskimäärin – mutta se, että naisilla on keskimäärin vähemmän fyysistä voimaa (suoraan verrattaen) kuin miehillä, ei tarkoita samaa kuin ”huonompi” – ja JUURI TÄSSÄ se ongelma piilee. Kyse ei ole siitä, että Koffin postaama kuva viestittää biologisen tosiasian että naiset ovat fyysisesti heikompia, vaan se viestittää että tyttöys ja naiseus on huonoa, alempiarvoista. Että miehen kutsuminen naiseksi on loukkaus, koska naiseus on hävettävää. Siinä se ongelma on, ja sellaisia viestejä naiset ja tytöt kuulevat ja näkevät koko elämänsä, joka puolella yhteiskuntaa. 

   Sitten poikien ”poikamaisen” käytöksen kritisoiminen ja tuomitseminen: Olen samaa mieltä kanssasi. Sukupuolistereotypiat ovat vahingollisia nimenomaan sekä pojille että tytöille, naisille ja miehille, ja juuri sen takia meidän pitäisi pyrkiä pääsemään eroon tällaisista ”tyttömäistä/poikamaista”-ajattelusta. Sama pätee tuohon fyysiseen väkivaltaan – juuri haitallisten, miehiin kohdistuvien sukupuolistereotypioiden takia miesten ja poikien on niin hankala puhua kohtaamastaan väkivallasta ja hakea apua. Tasa-arvo, ja kyllä – myös FEMINISMI – pyrkivät purkamaan näitä haitallisia rakenteita ja stereotypioita, minkä tarkoituksena on edesauttaa sekä naisten että miesten hyvinvointia. 

   ..Jos mies harrastaa yhden yön suhteita, hän on kingi, sankari. Nainen sen sijaan on huora. Ja pihtari, jos ei anna. Tässä kohtaa olen kanssasi ihan eri mieltä. Miehellä voi olla naisia ja suhteita, ja se ei tee hänestä millään tavalla huonoa ihmistä, kun taas nainen häviää tässä, teki miten päin tahansa. 

   Manspreading-aiheeseen en muuta osaa sanoa, kuin että jos olisit matkustanut päivittäin New Yorkin ruuhkametrossa ja änkenyt haarojaan levittelevien miesten väliin, ymmärtäisit mistä valituksessa on kyse. Ja, tiedoksesi, Nykin metron mainokset liiallisen tilan viemisestä kohdistuvat kyllä myös naisiin ja kehottavat naisia pitämään käsilaukkunsa pois penkiltä, ja hoitamaan meikkaukset sun muut kotosalla. 

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *