Yksi tunti, yksi MV-lehden ”artikkeli” – eikä yhtäkään todenperäistä lausetta

 

Disclaimer: MV-lehti on vihaa, väkivaltaa ja rasismia lietsova sivusto, jolla ei ole mitään tekemistä journalismin kanssa. Yleensä pyrin olemaan klikkaamatta yhtäkään MV:n linkkiä, koska jokainen vierailu sivustoilla tuo kyseisen roskan omistajille lisää mainostuloja – mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Päätin mennä katsomaan mitä otsikoita MV:n etusivuilta löytyy, valitsin yhden, ja testasin kuinka nopeasti pystyin selvittämään oliko kyseisessä uutisessa hiventäkään totuutta.

Tunnin googlailun lopputulos: Koko artikkeli on täyttä soopaa, jopa suoranaista valhetta. Sen olisi voinut päätellä pelkästä otsikosta joka oli itsessään aivan naurettava, mutta shokeeraavalla (ja täysin valheellisella) otsikoinnilla kyseinen artikkeli on luettu yli 20 000 kertaa ja sitä on suositeltu Facebookin kautta yli 1000 kertaa parin päivän aikana. MV-lehti on jakanut ”artikkelin” FB-sivuillaan, josta se on jaettu edelleen 134 kertaa. Muutamalla klikkauksella täysin valheellinen sepustus lähtee liikkeelle ja lumipalloefekti on taattu. Näin pelko, ahdasmielisyys, muukalaisviha, suvaitsemattomuus ja rasismi leviävät – joka hetki, joka päivä, tuhansien klikkauksien ja Twiittien ja jakojen kautta, kun virheellistä tietoa ja usein ihan täysiä valheita jaetaan totuuksina vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä, vastuuta, etiikkaa. En kehota ketään klikkaamaan MV:n sivuille, mutta linkitän ko. artikkelin tähän, jotten itse sorru samaan lähteettömyyteen kuin kritisoimani ”julkaisu”. Samasta syystä linkitän alla myös muita, pääasiassa ruotsinkielisiä roskasivustoja joita en myöskään suosittele kenellekään. 

Aloitetaan: 

Otsikko: Ruotsissa raiskataan 164 naista joka päivä

Julkaisupäivä: 20.9.2015

Väite: Ruotsissa kirjattu 60 000 raiskausta vuodessa, eli noin 5000/kk, tai 164/päivä. Muslimien osuus raiskauksista 77%, maahanmuuttajien yleensä 90% 

Lähde: Mahdotonta sanoa, koska MV ei ole linkittänyt ”artikkelia” mihinkään lähteisiin. Tekstiin on sen sijaan liitetty kuvankaappaus ruotsinkieliseltä sivustolta, jota ei myöskään ole linkitetty, eikä mistään ilmene mikä sivusto on kyseessä. Googlettamalla ruotsinkielisen alkuperäistekstin voi kuitenkin melko helposti löytää tiensä ”Pettersons blog” -nimiseen blogiin, joka vaikuttaa olevan Ruotsalainen, maahanmuuttokriittinen blogi jota pyörittää joukko ruotsalaismiehiä vailla minkäänlaista varsinaista journalistista koulutusta tai taustaa. Yhtä hyvin lähteenä voisi siis olla kenen tahansa random kansalaisen blogi, jonka kirjoittajalla ei ole minkäänlaista vastuuta tai halua käyttää minkäänlaista lähdekritiikkiä tai harkintaa omissa kirjoituksissaan. Pettersons blog-tekstin ainoa lähde”viite” on linkki sivustoon nimeltä Informazione Libera – sen luotettavuutta on mahdotonta lähteä kovin tarkasti arvioimaan, kyseistä sivua kun ei ole enää olemassa. 

Arvioidaanpa sitten esitettyjen lukujen paikkaansa pitävyyttä. Teksti siis väittää, että Ruotsissa olisi kirjattu 60 000 raiskausta vuodessa ((Mietitäänpä tuota määrää nyt hetki: 164 raiskausta päivässä. Se tarkoittaisi keskimäärin seitsemää raiskausta tunnissa, joka päivä. Maailmassa on ikävä kyllä maita joissa päästään näihin järkyttäviin lukuihin ja ylikin – mutta Ruotsi ei todellakaan ole yksi niistä.). Missä vuodessa? Sitä pientä yksityiskohtaa ei mainita, mutta oletetaan että nämä luotettavat tahot viittaisivat lähivuosiin eivätkä levittelisi vanhentunutta tietoa (pois se niistä..), joten otetaan tarkasteltavaksi vuosi 2014. 

Ruotsin rikostilastot tulevat Ruotsin kansallisesta rikoksentorjuntayksiköstä, Ruotsiksi Brottsförebyggande radet (BRA), englanniksi Swedish National Council for Crime Prevention. Yksikön hyvin käyttäjäystävälliset sivut löytyvät helposti englanniksi, ja kertovat selkeästi että vuonna 2014 ilmoituksia seksuaalirikoksista tehtiin 20400 joista 6700 kirjattiin raiskauksiksi. Kuusituhattaseitsemänsataa – EI 60 000. Älkääkä ymmärtäkö väärin, 6700 raiskausta vuodessa on silti todella paljon – mutta aika paljon vähemmän kuin mitä MV-lehti artikkelissaan väittää. Ei ole yhtäkään luotettavaa lähdettä, raporttia, tutkimusta tai tilastoa jonka mukaan Ruotsissa olisi ikinä tehty 60 000 raiskausilmoitusta vuodessa. 

Sitten väite siitä, että raiskauksista 77% on muslimien tekemiä. Kun tämän väitteen googlaa, päätyy loppumattomaan epäluotettavien äärioikeistoblogien synkkään suohon. Jokainen vastuuntunnoton blogisti siteeraa toinen toistaan, viitaten aina vaan epäluotettavampaan ”lähteeseen”, kunnes väitteen alkuperää on täysin mahdoton selvittää. Suurin osa blogeista väittää että ”tieto” on peräisin Ruotsin rikoksentorjuntayksiköstä julkaistusta raportista, jota ei kuitenkaan löyty mistään. Sen lisäksi, kun blogien huuhaata lukee hieman tarkemmin, tulee ilmi että tämän ”raportin” tilastot ovat vuosilta 1985-1989 ja 1995-2001 – sen uudempia tilastoja olisi mahdotonta tuottaa, koska Ruotsin poliisi ei nykyään tilastoi rikoksentekijän kansalaisuutta tai uskontokuntaa. Kun lukee vielä pidemmälle, tulee ilmi että itse asiassa ”raportin” mukaan rikoksista 77% on ulkomaalaisten tekemiä (ei siis muslimien), mutta muslimit ovat ”yliedustettuina” tässä 77% joukossa. Tämä varma tieto taas tulee ”luotettavalta Ruotsin poliisivoimiin kuuluvalta lähteeltä, joka haluaa pysyä nimettömänä”.

Että näin. 

MV-lehden tekstissä viitataan myös erittäin arvostettuun ja lutoettavaan Human Rights Watch-ihmisoikeusjärjestöön, jälleen täysin virheellisesti. Human Rights Watch ei ole milloinkaan julkaissut lausuntoja, tilastoja tai tutkimuksia joiden mukaan joukkoraiskaukset Ruotsissa olisivat kasvaneet 377% – näin ei itse asiassa väitä edes MV-lehden ilmeinen ”lähde”, Pettersons blogg. Luvut ovat kyllä Pettersons blogg-jutusta, mutta ko. tekstissä ei viitata Human Rights Watch-järjestöön, vaan mahdollisesti Human Rights Service-nimiseen Norjalaiseen järjestöön – siihenkin tosin ilman linkkiä, joten väitteen todenperäisyyttä on melko mahdotonta lähteä analysoimaan. Yksikään luotettava lähde ei kuitenkaan ole julkaissut moisia lukuja – eikä ainakaan Human Rights Watch, johon MV-lehden jutussa viitataan useaan otteeseen. 

Niin ja se viimeisin niitti? MV-lehden shokeeraava artikkeli on julkaistu 20.9.2015, ja juttu antaa ymmärtää että uutisointi liittyy tämän hetkiseen pakolaiskriisiin ja ”maahanmuuttajien vyöryyn” – Pettersons blogg-tekstin julkaisupäivä on 10.9.2013. Alkuperäinen huuhaa-artikkelikin on siis kaksi vuotta vanha. 

Luulen mahdollisesti keksineeni mistä tuo täysin valheellinen ja virheellinen 60 000 raiskausta vuodessa-luku on peräisin. On mahdotonta selvittää kuka sen alun perin heitti internetin ihmeelliseen maailmaan ja täten teki siitä kiistämättömän totuuden tuhansien ja tuhansien höyrypäiden mielissä – mutta kuka ikinä se olikaan saattoikin tahallisen valehtelun sijaan olla vain todella surkea matikassa.

Ruotsin raiskaustilastoista puhuttaessa törmää nimittäin aina mainintaan samasta raportista, jonka julkaisee UN Office of Drugs and Crime (UNODC) eli YK:n rikoksia ja huumausaineita käsittelevä yksikkö. Kyseisen raportin mukaan Ruotsissa raportoitiin vuonna 2012 66 raiskaustapausta jokaista 100 000 asukasta kohtaan. Ruotsin väkiluku oli vuonna 2012 yhdeksän miljoonaa ja rapiat päälle. Kun siitä lähtee kertomaan mitä 66 raiskausta/100 000 asukasta tekee – ja joko vahingossa tai tahallaan hoitaa laskutoimituksen hieman huolimattomasti – yhtäkkiä noin 6000 raiskausta/vuosi onkin 60 000 raiskausta/vuosi, ja ta da! Ruotsissa raiskataan enemmän naisia vuodessa kuin kaikissa muissa pohjoismaissa yhteensä, raiskaaja on 77% tapauksissa muslimi (väite jolle ei löydy minkäänlaista luotettavaa lähdettä), ja kohuotsikko on valmis.

*********

Toivon usein, että internetissä toimisi jonkinlainen universaali paska-suodatin, joka tunnistaisi sisällön joka on totaalisen valheellista, virheellistä ja vaarallista – ja laittaisi tällaiset tekstit suoraan ö-mappiin. Sellaista filtteriä ei kuitenkaan ole, ja senpä takia kuka tahansa jolla on pääsy tietokoneen ja internet-yhteyden äärelle voi suoltaa mitä tahansa soopaa ja roskaa nettiin ilman minkäänlaista vastuuta. Varsin kertovaa on myös se, että usein nämä totuuden torvet – kuten esimerkiksi MV-lehden ”reportterit” – levittävät roskaansa täysin nimettömästi ja kasvottomasti. Internet on erityisen hyvä juuri sellaisille ihmisille, jotka eivät uskalla seisoa sanojensa ja mielipiteidensä takana – nimettömänä kun on aina helpompi suoltaa täyttä potaskaa ja suoranaisia valheita ihmisille luettavaksi, ei tarvitse pelätä että oma maine menee. 

Seksuaalinen väkivalta on iso ongelma Ruotsissa, mutta Ruotsin päällisin puolin erittäin korkeilta vaikuttavat raiskaustilastot johtuvat osittain siitä, että Ruotsin lain mukaan jokainen yksittäinen raiskausakti kirjataan erilliseksi rikokseksi – toisin sanoen, jos yksi uhri raiskataan saman tekijän toimesta vaikkapa kymmenen kertaa, tilastoihin lisätään kymmenen raiskausta. UNODC varoittaa jokaisessa julkaistussa raportissaan, että koska eri maiden lainsäädäntö, rikosten määrittely, rikosnimikkeet sekä tilastointitavat ovat niin erilaisia keskenään, lukujen perusteella ei pitäisi tehdä maiden välisiä vertailuja – mutta se ei kiinnosta niitä, jotka haluavat irroittaa faktat asiayhteyksistä ja vääristellä totuutta lietsoakseen pelkoa, vihaa ja väkivaltaa. Seksuaalinen väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, ja yksikin raiskaus on aina liikaa, tapahtuipa se missä päin maailmaa tahansa ja olipa tekijä kuka tahansa – mutta tällaiset ”artikkelit” kuten tämä MV-lehden tekele eivät johda mihinkään muuhun kuin erilaisuuden pelon, väkivallan, suvaitsemattomuuden ja rasismin lietsomiseen. Tällaiset artikkelit antavat virheellisen ”oikeutuksen tunteen” niille, jotka haluavat tekosyyn ja moraalisen luvan rasismille ja väkivallalle.

Numeroilla ja tilastoilla on suuri mahti. Niillä voi saada aikaan paljon hyvää, mutta myös todella paljon pahaa – on äärimmäisen helppoa heittää ilmoille shokeeraavia lukuja ja tilastoja, jotka eivät perustu mihinkään varsinaiseen tutkimukseen, raporttiin tai tilastoon, ja kunhan tarpeeksi moni ottaa ne totuutena, niistä tulee totuus. Suurinta osaa ihmisistä ei nimittäin kiinnosta se, mitä oikeat tilastot, tutkimukset ja luvut sanovat – vaan se, minkä he itse haluavat uskoa todeksi. Ja jokaiselle ”totuudelle” löytyy aina ”luotettavia lähteitä” tai ”tutkimustilastoja” tueksi. 

Sen takia, rakkaat ihmiset: LÄHDEKRITIIKKI! Mieti, ennen kuin klikkaat artikkelia, ja mieti vielä pidempään ennen kuin jaat sen omalla seinälläsi. Tällaiset MV-lehden kaltaiset ”julkaisut” aiheuttavat niin paljon pahaa ja vihaa, eikä niistä hyödy kukaan – paitsi MV-lehden omistaja, joka nauraa matkalla pankkiin Barcelonassa

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (141)
 1. Kiitos erittäin tärkeästä kannanotostasi! Luin kommentteja välillä naurusta pyrskähdellen, välillä epäuskosta mykistyen. Hullu maailma. Ilmeisesti peruskouluihin onneksi ollaan lisäämässä tai ainakin korostetaan tulevaisuudessa enemmän lähdekritiikkiä ja kriittistä ajattelua. Kommentit luettuani en voisi olla kiitollisempi tästä suunnasta, sille selvästi on tilausta.

 2. Eveliina_68
  3.8.2016, 08:31

  ”Kirjoittajan EmMama tiedot Lilyssä:

  Emma W. on kolmekymppinen, Suomessa kasvanut ja maailmalla vuodesta 2009 lähtien viihtynyt identiteettikriiseilevä nainen, vaimo, sisko, tytär, äiti, aktivisti, feministi ja matkailija, joka ei tiedä missä ”perillä” on, mutta nautiskelee kovasti matkasta. Tällä hetkellä kotiosoite löytyy Arushan kaupungista Tansaniassa.”

  Kirjoituksesta kyllä huomaa identiteettikriisin, aktivismin ja feminismin summautuvan sinussa pelkäksi huomionhakuisuudeksi säestettynä ripauksella typeryyttä ja hyppysellisellä tietämättömyyttä. Se että et googlesta löydä varmistuksia kirjoituksille kruunaa koko naiviutesi.

  Huomaa että olet matkalle etkä tiedä missä perillä on, toisin sanoen pahasti eksyksissä

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *