Miehet, #metoo ja Miesten tasa-arvo ry:n pelleily

Viimeisin Miesten tasa-arvo ry:n tölväys  (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005861721.html) oli taas niin huono ja pisti silmään, joten kai sitä pitää avata vähän sanaista arkkuaan ja käydä kyseenalaistamaan taas kerran perinteisiä miesten vasta-argumentteja. Monet muut ovat käyneet minua huomattavasti paremmin ne läpi, joten mitään järisyttävän mullistavaa en aio sanoa, mutta kertauksesta ei todellakaan näytä olevan haittaa. Mikäs tuossa yllä mainitussa artikkelissa sitten mätti? Minja Koskela vastaa Twitterissä näpsästi tuon artikkelin sisältöön:

https://twitter.com/minjakoskela/status/1051095483685502977

https://twitter.com/minjakoskela/status/1051097465519296512

Aamen. Minuakin rassaa julmetusti, että vaikka poikienkin asemasta on syytä puhua, netin miesasiamiehet keskittyvät syyttämään lähinnä naisia miesten ja poikien tasa-arvo-ongelmista. Koska vastakkainasettelullahan se homma ”lähtee paranemaan”. Huhheijaa… Toki pojat näyttävät esimerkiksi pärjäävän keskimäärin huonommin koulussa, mitä voi tutkia monista eri näkökulmista. Kerronpa seuraavaksi yksinkertaistavan anekdootin omilta kouluvuosiltani. Yläasteella luokkani poikien keskuudessa ei ollut suotavaa saada ”hiken” leimaa otsaansa, joten hyviä arvosanoja piti melkeinpä pahoitella. Kovat jätkäthän kehuskelivat huonoilla arvosanoillaan. Kuten sanoin, tässä on kyse vain yksittäisestä anekdootista, joten mitään suurempaa johtopäätöstä tästä ei kannata tehdä. Mutta miten tuota ongelmaa olisi voinut alkaa ratkaisemaan? En yllättyisi, jos Miesten tasa-arvo ry:n mukaan naisopettajat olisivat syypäitä tähän. Poikiahan ei voi saada pohtimaan ja kyseenalaistamaan omaa käytöstään.  

Ja mitäs muita perinteisiä miesten argumentteja on viime aikoina kuultu? Kuulemma kaikki miehet eivät ahdistele naisia! Ai ei vai? Ei tietenkään, mikä on päivänselvää. Mutta kuinka moni mies antaa toisen miehen ahdistella naisia vaikka baarissa aivan rauhassa? Mies! Mitä teet, jos näet kaverisi kähmivän naisia? Avaatko suusi? Kehutko kaverisi ahdistelua, jotta voit itsekin ahdistella rauhassa? En väitä, että kaverin tai varsinkaan vieraan miehen toimintaan olisi aina helppo puuttua, mutta niin kauan kuin me muut ”ahdistelemattomat” miehet katselemme sikailua vierestä, niin en heittelisi sitä ”ei kaikki miehet” -argumenttia ympäriinsä. ”No mutta ahdistelevathan naisetkin miehiä”, joku huutaa taas netissä. Toki, mutta se ei ole puheenaiheenamme nyt eikä suoraan vertailtavissa. Se tullee itse kullekin selväksi, kun kuulee monista naisten ahdistelukokemuksista huokuvan pelon. Arto Jokinen on kirjoittanut maskuliinisuuteen kytkeytyvän väkivallan potentiaalista, jonka seurauksena naiset pelkäävät miehiä tietyissä tilanteissa. En ole väkivaltainen mies, mutta väkivallan potentiaalin huomaa siitä, miten jotkut yksikseen kadulla kävelevät naiset reagoivat läsnäolooni yöllä. Suosittelen tsekkaamaan Arto Jokisen kirjat Panssaroitu maskuliinisuus ja Yhdestä puusta, jos haluat tutustua paremmin miestutkimuksen meininkiin. Sieltä oppii yhtä sun toista miehuudesta. Lisäksi Juho Pylvänäinen on kirjoittanut hyvän artikkelisarjan miesten homososiaalisuudesta ynnä muusta:

http://voima.fi/artikkeli/2018/homososiaalisuuden-sudenkuoppa/

Ja kuulemma miehet eivät uskalla #metoon seurauksena lähestyä naisia enää. Anna minun kaikki kestää. Toki kiinnostuksen ilmaiseminen on haastavaa, mutta kyllä sen oikeasti huomaa, jos naista ei kiinnosta jatkaa juttua. Joillakin miehillä olisi petrattavaa vain naisen kiinnostuksenpuutteen hyväksymisessä. Väärinymmärryksiä sattuu itse kullekin, mutta pieniä kämmejä voi pahoitella ja pyytää anteeksi. Tosin sekin näyttää olevan useille miehille haastavaa. On sellainen tuntuma, että aika harva nainen alkaa syyttämään miestä sen jälkeen ahdistelijaksi ympäri kaupunkia. Huoh, ei tämän nyt niin vaikeaa pitäisi olla.

Jooh, eiköhän tämä tällä erää tässä. Saatan jatkaa myöhemmin vielä, jos puhtini riittää 🙂 Laittakaa myös parannusehdotuksianne alle, korjailen mielelläni tekstiäni 🙂 

Kommentit (2)
  1. On muuten oikeasti hassua, että kun meilläkin ylä-asteella oli yksi tyttö ja yksi poika, jotka usein saivat niitä kymppejä, niin se ei jotenkin ollut yhtään hyvä juttu. Muistan, kuinka tyttö ei edes halunnut koenumeroitaan lopulta näyttää. Miten surullista! Suosituimpia ja kovimpia jätkiä oli ne, jotka pärjäsivät keskinkertaisesti ja kestivät hyvin viinaa. Vuhuu, sillähän sitä kehua kannattaakin, iästä viis.

    1. Hei Torey!

      No näinpä. :/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *