#WomenInScience ja tieteen popularisointi sosiaalisessa mediassa

#WomenInScience-päivästä on kuukausi, ja sitä sivuava tekstini on reilusti myöhässä. Aargh! On siis korkea aika ottaa aihe suurennuslasini alle. Kuppi kuumaa teetä, ja sanaisen arkun sisältö ruudulle… En aio pureutua #WomenInScience-teemaan yleisellä tasolla (siinä on valtavasti käsiteltävää), vaan haluan tuoda tekstissäni esiin muutamia sosiaalisessa mediassa toimivia tieteen popularisoijia, ja teeman mukaisesti nimenomaan naisia, koska heillä on mielestäni merkittävä rooli tyttöjen ja naisten kannustamisessa lähtemään opiskelemaan ns. STEM-aloille. Astrofysiikan tohtori Katherine Mack kirjoittaa:

Hänen Twitter-tililtään saan osan viikoittaisesta tähtitiedepaukustani. Fanitan sisällön lisäksi hänen keskustelutapaansa Twitterissä. Jos tähtitiede kiinnostaa sinua, ota hänet seurantaasi välittömästi 🙂 Seuraan vapaa-ajallani useita tiedettä käsitteleviä Twitter-tilejä ja Youtube-kanavia, joista suosituimmat ovat miesten ylläpitämiä. Etsipä Googlesta porukan suosittelemia Youtuben tiedekanavia (esimerkiksi tämä), ja Googlen tarjoamat listaukset koostuvat pikaisella tsekkauksellani kokonaan miesten kanavista. Ei näin! Lähdetäänpä siis korjaamaan tilannetta. Suosittelen tohtori Rebecca Smethurstin Youtube-kanavaa, jolla hän käsittelee ajankohtaisia tähtitiedeuutisia ja muita mielenkiintoisia kosmoksen ilmiöitä rautaisella asiantuntemuksella. Hänen innostuksensa tarttuu ruudun läpi todella helposti esimerkiksi alla olevasta videosta:

Siis Saturnus? Sen navalla oleva kuusikulmainen pyörre? En tajua täysin hänen selitystään sille, mutta se ei haittaa! Katson hänen videoitaan pikkupoikamaisella innolla. Revontulet, joiden nimi on Steve? Kerro heti lisää! Ja lisäksi hän yhdistää kynsilakan ja tieteen, mikä on aivan mahtavaa.”Tyttömäisistä” asioista pitäminen ja tiede eivät poissulje toisiaan.

Dianna Cowern Physics Girl -kanavalta! En tiedä, miten hänenkään videoista voisi olla pitämättä, jos aihealue kiinnostaa. Hän käsittelee videoillaan usein erilaisia arkipäivän fysiikan ja kemian ilmiöitä. Otanpa esimerkiksi aurinkorasvan. Mihin sen toiminta perustuu? Miltä se näyttää ultraviolettivalossa? Ei hätää, Physics Girl vastaa:

Aurinkorasva ei ole poikkeuksellinen aihe Lily.fissä, mutta sitä ei luultavasti tarkastella tällä tavalla kovin usein täällä 🙂 Siirrytäänpä seuraavaksi biologiaan, jota edustaa Youtubessa Emily Graslien thebrainscoop-kanava. Hän käsittelee hersyvällä tyylillään kaikenlaisia luontoon liittyviä aiheita kuten evoluutiota ja eläinten anatomiaa. (Pieni sisältövaroitus lienee paikallaan, koska kanavan nimen mukaisesti siellä tehdään joskus aika yksityiskohtaisia katsauksia esimerkiksi haisunäädän ja suden sisuskaluihin.)

Viimeisenä (mutta ei vähäisimpänä) matematiikan tohtori Hannah Fry, jonka videoita ja Twitter-tiliä on mielestäni kiva seurata. Hän on aika iso nimi Britanniassa matematiikan popularisoinnin saralla, joten hän on esittänyt televisiossakin matematiikka-aiheisia dokumentteja. Hannah esiintyy myös monissa Youtube-videoissa, ja hän keskittyy usein arkipäiväisiin tilanteisiin sovellettuun matematiikkaan. Kuinka jakaa kakku kolmelle henkilölle matemaattisen tarkasti? Ei hätää, Hannah Fry vastaa:

Kaikki suosikkini eivät tietenkään mahdu millään tähän tekstiin, mutta näillä neljällä esimerkillä pääsee varmasti alkuun 🙂 Myönnän myös, että esimerkkini ovat pelkästään angloamerikkalaisia, mikä johtuu siitä, että viihdyn angloamerikkalaisen kulttuurin parissa reilusti suomalaista enemmän. Suomalaisista tieteen popularisoijista tiedän vain Esko Valtaojan, Kari Enqvistin ja Linda Liukkaan. Onkohan suomalaisten naisten tiedettä käsitteleviä Youtube-kanavia olemassa? Jos on, niin kerro ihmeessä.

Kommentit (2)
  1. Kiitos suosituksista! Pitää tutustua noihin kanaviin. Tuota thebrainscoopia olen katsonut joskus sata vuotta sitten. Muut kanavat olivat minulle uusia. Tähtitiedekanava voisi olla hyvä, sillä hyvästä aikomuksesta huolimatta en ole jaksanut lukea Tähdet ja avaruus -lehteä ollenkaan. Joskus katselin YouTubesta myös sellaisen kuin Vihart kanavaa. Hänelläkin on aika oivaltavia videoita!

    1. Kiitos itsellesi Vihartin mainitsemisesta! 🙂 Kerrassaan mahtava kanava hänellä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *