Kantarellikeitto syyshäiden alkuruokana? YES.
Täällä on tänään toivuttu kihlajaisjuhlista käymällä sienimetsässä. Kantarellit ovat ehdottomasti parasta, mitä syksy ja sade saavat aikaan, joten ajattelin jakaa kanssanne mahtavan kantarellikeittoreseptin. Järjestimme vuosi sitten ystävillemme elokuiset illalliskutsut ja lopulta vieraita oli yli 50! Varsinkin, jos valmistaa hää- tai juhlaruuat itse, niin keitto on hyvä alkupala, sillä se on helppo valmistaa jo etukäteen eikä vaadi näpertelyä.
Mahtavinta sieniruuissa on se, että melko pienellä vaivalla sienet voi kerätä itse. Varsinaista ekoruokaa ja todella edullista vielä kaiken lisäksi! Itse en ole mikään eränkävijä, mutta sienien keruu onnistuu jopa minulta. Tosin anoppi taisi hiukan auttaa viime kesän keittosienissä..
Tämä keitto oli varsinainen jymymenestys ja sai vuolaat kehut. Keittoa voi valmistaa isollekin porukalle vain monistamalla ohjetta – helppoa. Juhlapäivänä muuten valmiiseen ja soseutettuun keittoon lisätään vain kerma ja kiehautetaan. Alkuperäisen ohjeen olen bongannut joskus Hesarista, olkaapa hyvät:
Kantarellikeitto
200 g kantarelleja
1 sipuli
50 g voita
5 dl kanalientä
3 dl kuohukerma
suolaa ja valkopippuria
Puhdista sienet ja ota syrjään muutama pieni, nätti kantarelli. Pilko sipuli ja muut sienet ja kuullota ne voissa.
Lisää kanaliemi (voit halutessasi käyttää myös kasvislientä) ja kerma, anna kiehua noin 30 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta keitto sauvasekoittimella niin saat siitä todella kuohkean (en suosittele tehosekoitinta, ellet halua siivota keittoa keittiön kaapeista). Paista pienet sienet voissa ja lisää keiton pinnalle koristeeksi.
Keitto tarjoiltiin pöytiin pienissä pikareissa (olimme palkanneet poikaystävän pikkusiskon kaverinsa kanssa auttamaan järjestelyissä) ja se syötiin puisilla ekolusikoilla tiskin minimoimiseksi. Lisukkeeksi teimme tuoretta rosmariinileipää, joka oli asteltu valmiiksi pöytiin näteissä koreissa jo ennen kuin vieraat saapuivat. Voittajakombo!
Oletteko meinanneet tehdä edes osan häätarjoiluista itse, vai aiotteko luottaa ammattilaisten apuun?