Kelim-rakkaus

Olen rakastunut. En tiedä, voiko tunteen sanoa olevan molemminpuolinen, sillä kohteena on matto. Mutta ei mikä tahansa matto, vaan ihastuttava Kelim-matto! Tuijottelin tässä eräänä päivänä jälleen eteistämme, jonka sisustus on edelleen pohdinta-asteella (ja kyllä – seisoskelen tällä hetkellä usein jossain päin asuntoa vain tuijottamassa seiniä tai lattioita samalla kun visualisoin mielessäni erilaisia sisustusratkaisuja). No, siellä siis taas oltiin, ja sain mielettömän valaistumisen kun ymmärsin, että tilaan tarvitaan itämainen pitkä matto vähän taittamaan valkoisuutta. Nerokasta. Käytin loppuillan selaten kaikkia internetin myynti- ja huutokauppasivustoja, mutta en oikein saanut ajatusta kasaan. Kunnes seuraavana päivänä jaoin tuskaani kollegalleni, ja hän tokaisi, että myös Kelim-matto toimisi kivasti eteisessä. Mikä Kelim? NO KELIM:

kelim_1.jpg

kelim_2.jpg

kelim_3.jpg

Googlettelu paljasti, että Kelim-matot ovat muita itämaisia mattoja ohuempia ja kevyempiä, sillä niitä ei solmita, vaan ne on kudottu, joten pinta ei ole sellainen pörhäkän nukkainen vaan tasainen. Tämä sopii eteiseen vallan mainiosti, sillä kovin pitkänukkainen itämainen matto imisi itseensä kaiken hiekan, jota eteiseen kuramatoista yms huolimatta väkisinkin kertyy. Kuvioinniltaan Kelimit ovat yleensä geometrisiä ja muita itämaisia mattoja yksinkertaisempia. Kelim-matot tulevat alkujaan Turkista, jossa niitä on käytetty mm. teltoissa lattioina, tilanjakajina, peitteinä, säkkeinä…no kaikkeen mahdolliseen siis. Sittemmin Kelim-tekniikka on levinnyt myös muualle Aasiaan ja Pohjois-Afrikkaan. 

Tutkailin tilannetta, ja vintage-Kelimejä saa näköjään huutokaupoista, esim. Bukowskis Marketista. Myös Etsystä näyttää löytyvän ja luonnollisesti ihan mattokaupoista. Meille tarvitaan tietyn kokoinen pitkä ja kapea matto, joten taidan joutua ostamaan maton uutena. Eksyin internet-retkilläni CarpetVistan sivuille, joka myy itämaisia (käsintehtyjä!) mattoja todella hyvään hintaan. Tiedä sitten, mistä matot ovat peräisin, mutta hienoilta näyttivät.

Nämä sisustuspohdinnat ovat siitä ikäviä, että ajatukseni ja suunnitelmani etenevät huomattavasti nopeammin kuin pankkitilini saldo. Joten tätäkin ihanuutta joudutaan vielä hieman odottamaan. Edelle meni tässä kuussa auton moottorin kansi.

Mukavaa ja aurinkoista loppuviikkoa ystäväiset, nautitaan kesän tulosta ja vihreydestä!

Kuvat  Pinterest.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *