Saaristolaisleipää ja leivosasiaa

Lisää helppotekoista leipää kansalle joka leivoksia halajaa (tässä yhteydessä kansa = minä). Leivoksista tulikin mieleeni, ovathan kaikki kynnelle kykenevät  jo vierailleet ihanien brooklyniläistyttöjen kahvilassa? Suosittelen erityisesti bageleita ja vaahtokarkkikaakaota. Ja brownieseja. Sekä cupcakeseja.  Ja mitä tahansa tarjolla olevaa kakkua. Kahvikin on kyllä erinomaista. Tarkalleen ottaen, suosittelen kaikkea. 

Reilu vuosi sitten päivänvalon nähnyt Brooklyn Cafe sai sisarliikkeen muutama viikko sitten, kun Brenda ja Sharron avasivat Fredrikinkadulle kovasti toivotun leipomoliikkeen, eli Brklyn Bakeryn. Siellä ajattelin piipahtaa vielä tänään, samalla matkalla käyn noutamassa jo ostamani polkupyörän Pelago Bicyclesilta. Vanha ja uskollinen sotaratsuni pyöräni varastettiin viime syksynä talomme edestä, lohdutukseksi päätin investoida pyöristä kauneimpaan. Kuvatodisteita myöhemmin tänään. 

Ja vihdoin blogauksen varsinaiseen aiheeseen, eli saaristolaisleipään. Kokeilkaa, ette voi epäonnistua! 

leivat-8815.jpg

NAURETTAVAN HELPPO SAARISTOLAISLEIPÄ

1000 g omenamehua (meillä käytetään itse tehtyä; jos hankit kaupasta, osta luomua)
100 g tuorehiivaa
450 g siirappia
30 g suolaa
200 g kauraleseitä
200 g ruisjauhoja
250 g kaljalmaltaita 
600 g vehnäjauhoja

(+ sata grammaa siirappia ja saman verran kiehuvaa vettä)

Lämmitä kattilassa omenamehu kädenlämpöiseksi, murustele sekaan hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuonnut mehun sekaan. Lisää joukkoon siirappi. 

Yhdistä isossa leivontakulhossa kaikki kuivat aineet, kaada joukkoon kattilassa oleva mehuseos ja sekoita puuhaarukalla. Jaa löysäksi jäänyt taikina neljään voideltuun leipävuokaan (okei, voit puolittaa reseptin jos neljää leipävuokaa ei ole käytettävissä) äläkä hätäile kun vuoat jäävät vajaiksi. 

Anna leipien kohota tunti (huomaatko, ei vuokiin olisi mahtunut enempää) ja siirrä sitten 175 asteiseen uuniin reiluksi tunniksi. Valmiin leivän reunojen tulee olla irti vuoista ja pinnan kauniin ruskettunut. 

(Jos haluat, voit voidella leipiä paistamisen aikana muutaman kerran siirappi-vesi -seoksella.)

Anna jäähtyä ritilällä. Leipä on parhaimmillaan vetäydyttyään muutaman päivän jääkaapissa, mutta maistiaiset kannattaa toki vuolla uunituoreesta leivästä ja kuorruttaa reilulla viipaleella voita (juustohöylä on jääkaappikylmän voin paras ystävä). Saaristolaisleipä ei ole moksiskaan pakastamisesta, ja se säilyy jääkaapissa pari viikkoa (paitsi meillä – jos saaristolaisleipää on saatavilla, tuhoan leivän per päivä). 

Yleensä saaristolaisleivän nesteenä käytetään piimää. Piimässä ei ole mitään vikaa, mutta jostain syystä omenamehuun leivottu leipä miellyttää makuhermojani enemmän. Sama resepti toimii myös piimään tehtynä, voit halutessasi kokeilla kumpi on sinun juttusi. Omenamehuun valmistettuna leipä on niin laktoositon, maidoton kuin vegaaninenkin (kunhan käytät vuokien voitelemiseen öljyä tai sinistä keijua). 

leivat-8827.jpg

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä

Jokapäiväinen leipämme

Sekulaari oulunkyläläisrouva täällä hei! Otsikon uskonnollisesta viittauksesta huolimatta tänään on tapetilla ihan oikea leipä, ei ruokarukous. Olen saattanut sivulauseessa mainita läheisen suhteeni ruokaan. Joku puhuisi pakkomielteestä, itse haluan käyttää termiä intohimo. Meillä ei koskaan syödä eineksiä, sen sijaan meillä syödään suuria määriä juureksia, kansanomaisia keittoja, vuokaruokia ja kotitekoista leipää. Ja makeita leivonnaisia, mutta niistä lisää toisella kerralla. Viihdyn keittiössä paremmin kuin hyvin ja menneisyydestäni voi löytää ravintolakokin tutkinnon lisäksi myös alan yrityksen, joka piti minua kiinni leivänsyrjässä muutaman vuoden ajan. Yrityksen lopetin kun kiinnostus johdatti toiselle alalle. 

Leivoin aamulla mainiota vuokaleipää t o d e l l a helpolla reseptillä. Ja koska helpot leipäreseptit ovat parhaita leipäreseptejä, jaan sen nyt teillekin. Tarjoillaan tuoreena ja syödään voin kanssa (margariini, tuo mainio muoviseos). 

Reseptistä tulee kaksi vuokaleipää. Jos sinulla on vain yksi leipävuoka, suosittelen toisen ostamista voit puolittaa reseptin. Meillä kahden aikuisen ja yhden imeväisikäisen taloudessa yhdestä leivästä tulee vain paha mieli. 

leivat-8777.jpg

SEKAVUOKALEIPÄ KOTIROUVAN TAPAAN

500 g kädenlämpöistä vettä
50 g tuorehiivaa
20 g siirappia
20 g suolaa
50 g kauraleseitä
60 g grahamjauhoja
80 g auringonkukansiemeniä
500 g vehnäjauhoja

Murustele hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon ja sekoita kunnes se on liounnut. Lisää joukkoon siirappi, suola, leseet, grahamjauhot ja auringonkukansiemenet. Valuta tiskialtaan pohjalle muutama sentti kuumaa vettä ja aseta taikinakulho tekemääsi hauteeseen, levitä leivinliina kulhon päälle. Anna taikinan kuplia liinan alla puoli tuntia. Voitele sillä välillä kaksi leipävuokaa (tai käytä silikonisia ja jätä voitelematta). 

Nosta kulho pois vesihauteesta ja vaivaa vähitellen sekaan vehnäjauhot. Itse en sotkenut käsiäni vaan hoidin vaivaamisen puuhaarukalla. Tarkoituksena ei siis ole alustaa taikinaa perinteiseksi leipätaikinaksi, vaan sen kuuluu jäädä tahmeaksi ja melko löysäksi. Jaa taikina kahteen leipävuokaan (vuoat jäävät tarkoituksella vajaiksi) ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan (voit vaikka asettaa peltin sen tiskialtaan päälle, jossa lämmin vesi on jo valmiina odottamassa ja nostaa leipävuoat peltin päälle) 30 minuutiksi. 

Paista leivät 225°c n. 30 min tai kunnes leivät irtoavat vuoistaan ja pinta on kauniin ruskea. 

leivat-8784.jpg

Aloin kirjoittamaan tätä jo aamutuimaan, mutta aamupäivän aikana Tytölle ehti tulla nälkä ja vetäydyin makuuhuoneeseen imettämään. Palattuani imetyspainin (rintaraivarikausi käynnissä) jälkeen pimeästä makuuhuoneesta blogisorvin ääreen oli Mies ehtinyt jo syödä ja lähteä keskustaan, mutta keittiöön oli jätetty kuvassa näkyvä viesti:

leivat-8787.jpg

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Ystävät ja perhe