Pyykkäri

Napukka on kova tyttö pesemään pyykkiä! Alkuun hän pelkäsi pyykkikonettamme, ja koska vaipanvaihtopiste sijaitsee sen päällä, piti kone ennen aina pysäyttää vaippaa vaihdettaessa. Pikkuhiljaa Napukka otti pyykinpesukonetta haltuun kurkkimalla kylppärin ovesta, kun kone oli päällä. Sitten uskaltauduttiin vanhemman kanssa jo katsomaan lähempää. Mutta sylissä piti olla!

Nykyään Napukka rakastaa pesukonetta ja muistelee usein jopa kotoa poissa ollessamme, miten se suhisee ja pyörittää pyykkiä. (Meillä on sivusta täytettävä malli.) Meillä onkin nykyään paljon paremmin pyykkihuolto kunnossa, sillä Napukka viittelöi usein pyykkikorit nähdessään, että pitäisi kone panna päälle! Hän suhisee ja pyörittää toista kättä suorana edessään ja vilkuilee vuoroin kylpyhuoneeseen, vuoroin pyykkikoreihin päin. 😀 No, sitten vaan pyörillä kulkeva pyykkikori yhdessä työntäen kylppäriin, pyykkejä sopiva määrä lattialle koneen eteen ja yhdessä nakkelemaan sisälle rumpuun. Napukka osaa sulkea itse luukun ja pyörittää ohjelmanvalitsinta (äiti kyllä joutuu valitsemaan lopuksi sitten oikean ohjelman). Käynnistysnappula on hieman jäykkä, joten sitä painetaan yhdessä. Hetken on hiljaista, kuuluu pieni klik kun luukku menee lukkoon. Napukan ilme on jännittynyt mutta innokas. Ehkä ihan vähän aina pitää tässä kohden hakea turvaa vanhemmasta.Kun kone alkaa laskea vett, Napukka aina pikkuisen säpsähtää, mutta on sitten jo mukana suhisemassa ja heiluttamassa kättä merkiksi, että vettähän siellä menee! Sitten tulee taas pieni jännittävä tauko, kunnes viimein rumpu lähtee pyörimään ja Napukan käsi vispaa ympyrää mukana. Aivan mahtavaa!

Kun kone on päällä, hankalinta on malttaa olla säätämättä ohjelmavalitsinta enää. Tämä into on yleensä syy siihen, että äidin mielestä on aika lähteä muihin puuhiin ja jättää kone rauhassa pesemään. 😀 Sitä täytyy kuitenkin muutamaan kertaan käydä ihastelemassa.

Lysti ei kuitenkaan suinkaan lopu siihen, vaan kun kone on pessyt, haetaan pienempi pyykkikori ja lähdetään tyhjentämään märät pyykin siihen. Napukka nykii painavia pyykkejä ulos rummusta ja koettaa tietysti jonkin verran tunkea niitä takaisinkin. Sitten hän tottuneesti lähtee konttaamaan kohti omaa huonettaan, jossa on tarpeeksi lattiatilaa pyykkitelineelle. Koko pyykinpesun liikuttavin vaihe mielestäni on, kun Napukka yksitellen ojentaa märät pyykit vanhemmalle, joka ripustaa ne telineeseen! <3 Omia sukkiaan hän saattaa lopuksi jäädä ripustelemaan alatasoille pitkäksikin aikaa, aina ripustetaan ja otetaan taas pois.Telinettä on myös kiva heiluttaa!

Pyykit saavat kuivua yllättävän rauhassa, ja kun on aika taitella ne kaappiin, Napukka on taas mukana hommissa. Tässä työvaiheessa hänestä kyllä ehkä on enemmän hidastetta kuin apua, sillä viikatut pinot on Napukan mielestä kiva räjäyttää! Mutta pidämme silti tärkeänä, että hän saa osallistua.

Yleisesti ottaen pyrimme ottamaan häntä mukaan jo niin moniin askareisiin, kuin vain mahdollista. Hän saa tutkia ja koskea kotona vanhemman kanssa melkeinpä joka paikkaan. Meistä on mahtavaa, kun hän tekee asioita. Kotityöt eivät saa olla meidän mielestämme jokin sellainen asia, joka vaan tapahtuu esim. hänen nukkuessaan. Tasa-arvokasvatuksen kannalta on hieman ongelmallista, että minä teen tällä hetkellä lähes kaikki kotityöt. Näkisin, että tämä on kuitenkin väliaikainen työnjako, koska minä olen nyt ”töissä” kotona. Myöhemmiltä ikävuosiltaan Napukka kuitenkin oikeastaan vasta muistaakin, miten kotityöt ovat kotona jakautuneet, joten ehkä tämä nyt ei sittenkään ole yhtään huono juttu. Täytyy vaan pitää huoli, että Napukka saa väillä myös isänsä kanssa pestä sitä pyykkiä. 🙂

(Kuvista päätellen meillä pyykätään usein aamuisin, kun hengaillaan vielä yöppäreissä!:D)

Kommentit (6)
  1. Meillä on ihan sama meininki! Tyyppi on aivan riemua täynnä, jos sanookin jotain pyykistä ja kauheaa vauhtia vipeltää kodinhoitohuoneen ovelle ! 😄

    1. Ihan mahtavia nää pienet kyllä!!😂

  2. Tämä oli aivan ihana juttu! Täytyypä ottaa oma ihan-pian-11-kk paremmin mukaan pyykinpesuun. Pyykkikonetta ja kuivausrumpua meilläkin on kyllä ihasteltu jo pitkään 🙂

    1. Kiitos kommentista, tulipa hyvä mieli😌 Ja suosittelen kyllä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *