Luukku 22: Miksi suursiivous on joulun pakko?

Joulusiivous on monelle yksi tärkeimmistä joulunalustraditioista. Täytyy tehdä se hyvin, tarkasti, suursiivota koko koti lattiasta kattoon. Välillä siitä kehittyy yksi stressinaihe lisää muiden hoidettavien asioiden rinnalle.

 

Olen aina pitänyt siivoamista vähän tylsänä juttuna, sellaisena kotityönä joka ei niinkään huvittaisi mut se on vain pakko välillä tehdä. Siedän pientä sotkua, kuten tavaroita epäjärjestyksessä kaapeissa ja hyllyillä, kohtuullisen määrän lemmikkien karvoja lattialla ja jokusen pölypallonkin sängyn alla tai tasojen päällä. En ole välittömästi kiinni imurin varressa kun eteisestä löytyy pieni kasa koiran tassuissaan ulkoa tuomaa rapaa. Toki sellaista suoranaista likaisuutta en siedä. Tahrat siivoan heti. Jos esimerkiksi pöydille sattuu putoamaan rippeitä kokkaamisen jäljiltä niin ne on putsattava pois näkyviltä samantien. Myös vessan on hygieniasyistä oltava tiptop. En silti ole mikään himosiivooja saati nauti siitä ollenkaan. Sillointällöin siivouskärpänen puraisee ihan yht’äkkiä yllättäen, jolloin hoidan sen suurempana operaationa pois alta – imuroin, pyyhin pölyt, jynssään ne kaapit ja laatikot, vien matot ulos ja hakkaan ne siellä, moppaan lattiat ja pesen keittiön ja kylppärin kunnolla.

 

Olen usein miettinyt, miksi suursiivoukseen täytyy ryhtyä joulun alla. Juuri silloin kun tehtävien asioiden listalla on paljon muutakin, eikä aika aina meinaa riittää välttämättä edes niihin. Miksi perusteellinen siivous on joulun pakko? Etenkin jos joulu tuottaa stressiä jo muutenkin, miksi kerätä sitä vielä lisää? Voihan joulua viettää ns. perussiistissäkin kodissa vallan mainiosti. Jokaisen kaapinperukan, laatikoston sisustan ja muun kolosen ei välttämättä tarvitse kiiltää jouluna. Silloin huomio kuitenkin yleensä kiinnittyy juuri putsattuja kaapistoja enemmän koristeisiin ja valaistukseen.

 

Toki suurikin siivousurakka on aina sillointällöin paikallaan. Mutta eikö se olisi mukavampaa tehdä keväällä, kun aurinko paistaa ikkunoista sisään kauemmin ja pölyt ja muut roskat näkyvät joka paikassa selkeämmin. Myös niitä kaappien ovia availlessa. Silloin on muutenkin enemmän auringosta kumpuavaa energiaa puunata paikkoja entistä ehommaksi.

 

Mahdolliset jouluvieraat saati perheenjäsenet eivät yleensä vilkuile kaappeihin tai laatikoihin. Tai jos arvioiden vilkuilevat niin vieraille voi todeta, että talossa talon tavalla. Harva varmastikaan syynää tarkkaan myöskään sänkyjen- tai matonalusia. Eikä niitä pieniä hiukkasia pimeäaikaan edes niin hyvin huomaa.

 

Mulle henkilökohtaisesti riittää hyvin ihan tavallinen siivous – imurointi, matot ulos ja lattiat pikaisesti mopilla läpi. Haluan keskittyä nauttimaan joulun ajasta ja käyttää tuon aina vain kerran vuodessa olevan lyhyen ajanjakson sellaisten jouluisten asioiden parissa, jotka tuovat mulle mielihyvää ja stressittömyyttä. Toki puhdas kotikin on aivan mahtava juttu, kun siivoushomma on saatu hoidettua loppuun. Melkein mikään ei voita sitä fiilistä, kun saa oleilla puhtaassa ja raikkaantuoksuisessa kodissa ison urakan päätteeksi. Mutta silti hoidan nuo suursiivouspuuhat mielummin muihin aikoihin vuodesta. Joulu ei kuulu niihin ajankohtiin millään tavalla. En tosin yleensä edes vietä joulua kotona, joten sekin lienee osa syy siihen miksi asia ei tunnu niin tärkeältä.

 

Ja tietysti he jotka siivoamisesta valtavasti nauttivat ovat asia erikseen, toisillehan sellainen puuhastelu saattaa kenties olla omiaan luomaan lisää tunnelmaa joulun aikaan 🙂

 

Siivoatko sä perusteellisesti kotona joulun alla vai johonkin muuhun aikaan vuodesta? Miksi joulunalusaikaan suursiivouksen tekeminen on tärkeää jos pidät yllä sellaista perinnettä? Olisi kiva kuulla muiden ajatuksia aiheesta.

perhe oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Minä teen normaalin viikkosiivouksen johon kuuluu imurointi, pölyjen pyyhintä, lattian pesut, vessan ja kylpyhuoneen pesu, sekä petivaatteiden vaihto. Ehkä astetta paremmin siivoan keittiön mutta kaappia en ala siivoamaan. En myöskään pese saunaa, teen sen ja kaappien yms. siivoukset muuna ajankohtana.
    Hyvää joulua sinulle! 🎄

    1. Samanlainen perussiivous on mullakin tapana tehdä, ne kaapit ja muut vastaavat jutut tulee siivottua kunnolla kyllä aika harvoin 🙂 Hyvää joulua sinulle myös!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *