Ketä ihailen: Stella McCartney

tumblr_lcr4t3VW8U1qafh86o1_500.jpg

Ihailen henkilöitä, jotka uskaltavat tehdä asioita eri tavalla kuin muut. Stella McCartney on sellainen henkilö. Hän on muotimaailman sankarini.

Stella kieltäytyy käyttämästä turkista ja nahkaa mallistoissaan. Vegaani-muodille naureskeltiin aikoinaan ja oltiin varmoja, että tämä koituisi merkin kohtaloksi, sillä muotibrändit tekevät rahaa juuri laukuilla ja kengillä. Varmasti paljon Stellan kiinnostuksen ansiosta tekonahan valmistus on kuitenkin kehittynyt huimasti ja Stella McCartney merkin kokonaan maantuvasta tekonahasta tehdyistä asusteista on muodostunut it-tuotteita. Stella on jopa pitänyt huolen siitä, että liimassa, jota laukuissa ja eteenkin kengissä käytettään, ei ole eläinperäisiä aineksia.

Merkin laukut ja kengät on pakko tehdä suurimmilta osin käsin, sillä hyviä koneita, jotka pystyisivät käsittelemään tekonahkoja ei ole paljon. Asusteiden valmistus saattaa näin olla noin 70% kalliimpaa kuin jos tuotteet olisi tehty nahasta. Silti Stella ei anna periksi. Mikäli muut suunnittelijat kiinnostuisivat tekonahasta valmistusprosesseja voisi kehittää edelleen ja ne tulisivat halvemmiksi. Mikään ei ole mahdotonta, kunhan tarpeeksi moni on mukana taistelemassa asian puolesta. 

21stellamccartney_110935590528.jpg

Muu muotimaailma ei juuri piittaa vaikutuksestaan ympäristöön ja jatkaa nahan, turkisten ja kovin kemikaalein värjättyjen kankaiden syöttämistä markkinoille. Nahasta ja turkista kieltäytyminen ei myöskään aja ainoastaan eläinten oikeuksia, kuten voimme lukea merkin nettisivuilta: ”Producin a fur or animal skin jacket consumes 20 times the amount of energy needed to produce a coat made of natural fibers or synthetic materials”.  

Stella on myös kiinnostunut kestävästä kehityksestä, Stella McCartney-liikkeet pyörivät mm. suurimmaksi osaksi tuulivoimalla ja ympäristöä kuormittavat väriaineet on minimoitu kankaita värjätessä (mega-myrkylliset väriaineet saastuttavat vesistöjä ja aiheuttavat tehdastyöläisille syöpää).

Ja mikä parasta, Stellan vaatteet näyttävät IHANILTA eivätkä vastaa ihmisten hampunvärisiä ennakkoluuloja eko-muodista. Not your average eco/vegan-fashion, tässä poimintoja lempilookeista kautta aikojen:

mccartney-fw08-076-de.jpg

                                                                                  Fall / winter 08

00090m.jpg

                                                                                  Spring / summer 08

_STE0276.450x675.JPG

_STE0265.450x675.JPG

                                                                  Spring / summer 13

Ja ehkä vielä kaikkein parasta Stellassa on se, että hän ei heittäydy täysin Gwyneth Paltrowksi, ja korostaa ettei ole täydellinen. Välillä merkki esimerkiksi käyttää myrkyllisempiä kemikaaleja saadakseen aikaan jonkun neon-värin, mitä eko-väriaineilla tällä hetkellä ei saa. Hän kuitenkin inspiroi tekemään pieniä muutoksia kuluttamisessa, vähän niin kuin minäkin yritän tehdä paasaamalla muotiteollisuuden haitoista. En halua tuomita ketään ja ostan itsekin alkkarini vielä H&M:ltä. Kun pienet muutokset muodostuvat tavoiksi (esimerkiksi angora neuleiden jättäminen kauppaan) voimme ottaa seuraavan pienen askeleen ja jossain vaiheessa olemme (utopistisesti ajateltuna) siinä pisteessä, että kaikki käyttämämme materiaalit ovat kestävästi tuotettuja. Kun kuluttajina osoitamme kiinnostusta näihin asioihin niiden tuotantoprosesseja myös kehitetään ja niistä tulee halvempia. Baby steps!

 Eli; go Stella! (Ja ehkä seuraava askel olisi tuoda eko-muotia hieman kevyemmille kukkaroille? Jooko?)

tumblr_lhsp1eXNAZ1qgp5qto1_500.jpg

Lisää voit lukea Stella McCartneyn kotisivuilta: http://www.stellamccartney.com/experience/en/stellas-world/sustainability/company-statement/. Siellä on myös hyvä video, jota voi käydä kurkkaamassa.

Kuvat Stellasta ovat Bruce Weberin vuonna 2010 Vogue US:lle ottamia, näytöskuvat Style.com.

Kommentit (4)
 1. Sun estetiikan taju inspiroi mua, kiitos tosi virikkeellisestä blogista! Stella on yks parhaista, love!

  1. Oi kiitos ihanasta kommentista 🙂 yritän olla super virikkeellinen jatkossakin!

   1. It is appropriate time to make some plans
    for the longer term and it’s time to be happy. I’ve read this put up
    and if I may I desire to counsel you some attention-grabbing
    things or tips. Maybe you can write next articles relating
    to this article. I wish to learn more issues
    about it!

   2. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style
    is perfect, the articles is really nice : D. Good job,
    cheers

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *