Saatana ja pahuus – Markkinointikampanjasta mainstreamiksi

Kirkkoon kuulumattomaksi ja elämänfilosofialtani buddhalaiseen maailmankatsomukseen kallellaan olevaksi olen poikkeuksellisen kiinnostunut Raamatusta, ja olen aina ollutkin. Lapsena lueskelin (tai siis lähinnä katselin kuvia ja lukemaan opittuani luin otteita) 10-osaista kirjasarjaa Ikuisia kertomuksia, jonka sivuilla raamatun eri kertomukset oli muutettu selkokielisempään muotoon maalausten kera. En vain ymmärrä miten sellainen kirjasarja on päätynyt vanhempieni kirjahyllyyn, sillä he ovat olleet tunnettuja maallisista arvoistaan.

Päädyin kuluneella viikolla lukemaan kirjan nimeltä Sensuroitu: Raamatun muutosten vaiettu historia. Otsikko on hieman raflaava ja varmaankin myynnillisessä mielessä, sillä kirja kertoo yksinkertaisesti Raamatun toimitushistoriasta ja siitä, miten vuosisatojen aikana tehtyjä muutoksia on pystytty jonkinlaisella varmuudella todentamaan. Kirjan keskiössä on tekstikritiikki, jonka avulla ollaan voitu päätellä vanhempien kantatekstien muuntuminen jatkuvien tekstikopiointien yhteydessä. Kirjasta tekee mielenkiintoisen se seikka, että se pohtii myös kopiointityötä tehneiden kirjurien motiiveja muutostöihin ja suoranaisten kirjoitusvirheiden vaikutukseen nykyajan opuksessa, mikä taas vaikuttaa suuresti vallallaan oleviin teologioihin.

Paholaisen palvelija – myöhäisempää keksintöä

Edellä mainitun kirjan jälkeen palasin minulta kesken jääneeseen Kari Kuulan kirjoittamaan tutkielmaan Paholaisen biografia, joka avaa pahan raamatullista kehityshistoriaa ja sen myötä demonologian kehitystä. Tuossakin kirjassa on tekstikritiikin avulla pystytty päättelemään, että paholainen käsitteenä on muotoutunut nykyään tunnettuun muotoon hyvin myöhäisessä vaiheessa ja syynä on saattanut olla ihan puhtaasti markkinointistrategia: Vanhan testamentin Jahve on jumalana kohtalaisen arvaamaton ja säälimätön ihmisiä kohtaan, joten Jumalan oikkuja kuvastamaan tarvittiin ”selkeyden vuoksi” erillinen hahmo. Kuka sitä nimittäin vaihtaisi uskoaan ja alkaisi uskomaan Jumalaan, jonka oikkuja edes papisto ei osannut kunnolla selittää?

Tällaista kehityshistoriaa vasten uuden testamentin tekstit avautuvat hyvin eri tavalla, kuin mitä ne on meille sepitetty alun perin koulun uskontotunnilla tai rippikoulussa. Paha ei olekaan mustavalkoinen käsite, vaan hyvin vivahteikas osa jumaluutta, jota ihmisen on vaikea käsittää. Tuolloin esimerkiksi Jeesusta koetellut Saatana toistaakin vain sille määrättyä tehtävää, yhtenä monista koettelemuksista tiellä ristille.

Minulle Raamattu ei tietenkään ole uskonkappale, vaan yksi historiallinen kertomuskokoelma monien muiden joukossa. Kiehtovin kertomus löytyy Jobin kirjasta, joka alkaa Jumalan ryhtyessä ylpeilemään Saatanalle Jobin hurskaudella ja jumalaapelkäävyydellä. Saatanan epäillessä väitettä, Jumala antaa hänelle vallan riistää Jobilta tämän omaisuuden ja lapset. Vasta märkäpaiseiden runtelu saa Jobin kiroamaan syntymäänsä, mistä varsinainen sisältö alkaa: Syntyy väittely Jobin ja hänen ystäviensä välillä Jumalan tahdosta, elämän tarkoituksesta ja milloin mistäkin. Lopulta Jumala itse vastaa Jobille, lyöden tämän maahan sanallisesti ja hyvin pelottavasti. Melkoinen lopetus olennolta, joka ensin ylpeili hurskaan seuraajansa kyvyillä. Tarinan yksi opetuksista onkin se, että meillä jokaisella on olemassa rajamme. Jopa jumalilla.

Suosittelen vahvasti kirjoja Sensuroitu ja Paholaisen biografia sellaisillekin, joita eivät tausta-aineisto varsinaisesti kiinnosta, mutta joille kirjallisen materiaalin historiatutkimus kuulostaa puoleensa vetävältä. Ja jos omat tiedot Raamatusta perustuvat suurelle massalle syötettävään tietoon, niin näistä kirjoista saa toisenlaista perspektiiviä aiheeseen. Ja uskovaisille itselleen näiden kirjojen pitäisi olla tärkeää oheislukemista oman uskontokuntansa historian ymmärtämiseksi.

Kulttuuri Mieli Kirjat Ajattelin tänään

Lauttasaari, Tommy Tabermann ja Angst – Määrittävät tekijät

Käytiin viime viikolla Espoossa Ihanaisen siskon luona kyläilemässä, isommat lapset olivatkin jo menneet edeltä junalla. Perjantaina, kyläilyn toisena päivänä jostain tuli tarve päästä katsomaan vanhoja ”kotikulmia” eli huudeja Helsingin Lauttasaaressa. Hyppäsin siis bussiin, jonka jälkeen nousin metron kyytiin Espoonlahden metroasemalta ja noin puolen tunnin päästä löysinkin itseni jo Lauttasaaresta. Kävely Lauttikselta kohti Lauttasaarentie 6:sta tuntui epätodelliselta, sillä tuota tienreunustaa oli tullut käveltyä edellisen kerran vuoden 2005 lopulla eli reilu 18 vuotta sitten.

Päästyäni kutosen kohdille minun piti kiertää sisäpihalle parkkipaikan kautta, sillä porttikonkiin minulla ei ole ollut avainta sitten poismuuton. Päästyäni sisäpihalle näin, että mikään ei ollut juurikaan muuttunut: Vain valkoiset muovipuutarhakalusteet olivat vaihtuneet uudempiin ja yksi isompi puu oli kaadettu, tilalle istutettu jotain muuta.

Kun seisoin porttikongin takaisten rappujen yläpäässä, muistin hyvin elävästi Marin kuoleman vuonna 2004. Seisoin silloinkin rappujen yläpäässä ja katselin, kun kodin ulko-oven edustalle peruutti musta pakettiauto ruumiskuljetusta varten. Se oli hämmentävä ja jälkikäteen katsottuna hyvin traumaattinen tilanne vasta juridiseen täysi-ikäisyyteen ehtineelle pojalle. Henkistä täysi-ikäisyyttä kun sai odottaa vielä vuosikausia.

Kävelin sisäpihalta talojen välistä puikkelehtien Lauttasaaren itärantaan, josta löysin tutun ulkoilureitin. Ainoa huomattava muutos oli se, että rannassa törmäsin useisiin valkoposkihanhiin ja rannassa kauttaaltaan oleviin hanhien jätöksiin. Kävin yhdellä kalliolla ihailemassa vanhoja tuttuja maisemia ja muistin harrastaneeni seksiä nuorena noiden kallioiden lomassa. Silloin vastarannalla ei ollut vielä sellaista yleisömäärää, kuin tänä päivänä. Jätkäsaari oli kyllä muuttunut. Muistin kyllä myös ne lukuisat kerrat, jolloin teiniangsti-päissään tuli istuskeltua kallioilla ja katsoi kauas horisonttiin pohtien, että ”tällaista paskaako tämän elämän pitää olla?” Kauas on päästy noista hetkistä.

Tommy Tabermannin pöydässä

Nostalgiahuuman hellittäessä päätin lähteä kävelemään takaisin ja Lauttasaarentielle päästyäni päätin käydä juomassa yhden Kampelassa. Sisälle päästyäni huomasin olevani ainoa ja kenties päivän ensimmäinen asiakas. Omistaja suositteli hanasta Narwhalia, kun kysyin mitä stouteja olisi saatavilla. Todetessani ääneen naapuruston muuttuneen vähäisesti osasi omistaja kuitenkin osoittaa, että onhan siinä tien toisella puolella purettu vanha talo ja rakennettu uusi tilalle. Paikan löysin itselleni Tommy Tabermannin vakiopöydästä, jonka voi erottaa pöydästä löytyvällä nimilaatalla.

Lauttasaarentie 6 on minulle vähän sama, kuin Parolantie 19 Antti Hammarbergille, joka tunnetaan paremmin nimellä Irwin Goodman. Kutosessa elämäni alkupuoliskon suunta on jo jollain tavalla lukittu paikoilleen, sillä siellä sain todeta elokuvataiteen olevan minulle mahdoton tapa ansaita elantoa. Mikä on toisaalta aika hassua tämän hetkisen harrastukseni eli näytelmätaiteen osalta, sillä opintojen ohessa tutustuin muutamiin näyttelijätyön opiskelijoihin. Silloin he tuntuivat olevan äärimmäisen omanarvontuntoisia ja joissain määrin koppavia käytökseltään, omasta mielestään täysin oikeutettuja opiskelupaikkaan silloisessa TaiK:ssa. Harva heistä lopulta päästä edes hakumenettelyssä haastatteluihin saakka, saatikka alalle palkatuksi näyttelijäksi.

Nyt hirvittäisi asua Helsingissä. Tuskin pääsisin mihinkään harrastajateatteriin esiintymään, vaivoin edes tekemään mitään taustahommia. Siinä suhteessa Jyväskylä on sopiva kaupunki meikäläiselle. Se on kooltaan suomalainen kaupunki, mutta ei niin täyteen tupattu etteikö saisi henkeä. Lisäksi kaupungilla vastaantulevat tutut ihmiset tervehtivät, eivätkä kulje laput silmillä, kuten pääkaupunkiseudulla tehdään. Paikassa, jossa on liikaa kasvoja kohdattavaksi yhden päivän aikana.

Puheenaiheet Teatteri Ajattelin tänään Syvällistä