Uusi ammatti hakusessa? Tästä vinkit ammatinvalintaan

 

vinkit_ammatinvalintaan.jpg

Kuulin Scheinin ura-ankkureista (eng. career anchor) ensimmäisen kerran vuosia sitten. Aihe vaikutti jo silloin mielenkiintoiselta, mutta koska en ollut vielä vakituisesti työelämässä, oli omaa motivaatiota työn suhteen hankalampi arvioida. Nyt kun täysipäiväisessä duunissa on tullut puurrettua hetki jos toinenkin, on omia tarpeita paljon helpompi tarkastella.

Scheinin ura-ankkureita on kahdeksan ja niiden tarkoitus on saada ihminen pohtimaan työuraansa tietoisesti, jotta elämän tärkeimmät arvot näkyisivät myös työelämän puolella. Meissä on usein sekoitus useampaa ankkuria, mutta lopullisen suuntautumisen määrittelee se, mistä emme missään tilanteessa olisi valmiita luopumaan. Orientoituminen voi myös vaihdella riippuen elämäntilanteesta.

Teoriaksi luodut rungot eivät koskaan ole täydellisiä, mutta mielestäni ura-ankkureiden lähempi tarkastelu voi opettaa paljonkin omasta suhtautumisesta työhön. Oman ankkurin tunnistaminen voi auttaa etenkin ammatinvalinnassa ja urasuunnittelussa. Vaikka ankkurit avaavat motivaatiota ja osaamista, ne eivät toimi kaikkitietävän oraakkelin tavoin – Scheinin luoma runko ei siis kerro tarkalleen mikä on unelma-ammattisi. Toisaalta, kun omat tarpeet ja motiivit ovat selvillä, on sitä uutta ammattia paljon helpompi lähteä etsimään.

Scheinin ura-ankkurit

Autonomia / riippumattomuus

Ihmiset, jotka kaipaavat autonomiaa ja riippumattomuutta haluavat itse sanella työnsä ehdot. He eivät kestä “mikromanagerointia” tai sitä, että joku kurkkii jatkuvasti olan yli. Nämä ihmiset ovat usein valmiita jättämään ylennyksen väliin, jos kyseinen ylennys tarkoittaa autonomian menettämistä. Autonomian korkealle arvottavat päätyvät usein freelancer- tai konsulttihommiin.

Erityisosaaminen

Työssä kaikissa tärkeintä on oman erityisosaamisen käyttö ja sen jatkuva kehittäminen. Erityisosaamiseen keskittyvä on onnellinen, kun hän pääsee työssään haastamaan oman osaamisensa. Nämä henkilöt saattavat esimerkiksi vältellä esimieheksi ylenemistä, koska se voisi tarkoittaa siirtymistä kauemmas osaamisen eri alueista.

Yrittäjyys / luovuus

Mahdollisuus luoda jotain omaa ja jättää jälki tähän maailmaan ovat yrittäjyys -ankkurin tukipilarit. Nämä ihmiset haluavat usein todistaa muille, kuinka he ovat kykeneviä luomaan jotain menestyksekästä omia kykyjään käyttäen (usein tästä merkkinä käytetään firman nimeämistä itsensä mukaan). Toisaalta, yrittäjähenkinen voi toimia myös toisen alaisuudessa, mutta silloinkin pääosassa on uuden luominen ja  oman jäljen jättäminen.

Turvallisuus / pysyvyys

Työn itsensä ei tarvitse olla hirveän jännittävää vaan tärkeintä on turvata tulevaisuus ja työn pysyvyys. Turvallisuuden tavoittelu voi tarkoittaa palkkatasoa, eläkesuunnitelmaa tai muita hyötyjä. He eivät tavoittele ylennyksiä, joskin taidoista riippuen sekin voi olla mahdollista.

“Lifestyle” / elämäntapa

Kaikista tärkeintä on tasapainottaa arki niin, että työ tarjoaa tarpeeksi joustavuutta työn ja henkilökohtaisen elämän yhteen sovittamiseen. Menestyksen määrittely ei ole sidoksissa vain uraan vaan elämään kokonaisuutena. Elämäntapaorientoitunut ei esimerkiksi ottaisi vastaan ylennystä vastaan toisessa kaupungissa, jos se tarkoittaisi puolison mahdollista irtisanoutumista tai lasten koulun vaihtoa.

Haasteellisuus

Työssä pitää olla haastetta, ja se onkin suurin vaikuttava tekijä työuraa valitessa. Usein tällaista henkilöä mahdottomilta tuntuvat tilanteet vain motivoivat enemmän ja hän saa “kiksinsä” siitä, kun saa hankalan tilanteen ratkaistua. Muiden ihmisten ja esteiden voittaminen merkitsevät paljon.

Auttaminen / omistautuminen

He, jotka arvostavat omistautumista työlleen eivät halua menettää mahdollisuutta tehdä jotain, millä on oikeasti merkitystä. Usein tähän ryhmään kuuluvat ovat ammatissa, jossa voi auttaa muita, joko ihmisiä, ympäristöä tai eläimiä. He ovat valmiita vaihtamaan työpaikkaa tai jopa perustamaan uuden organisaation, jos asia koetaan merkitykselliseksi.

Johtaminen

Työssä kaiken tärkeintä on jatkuva eteneminen ylöspäin organisaatiossa. Johtamisorientoitunut haluaa olla osa yrityksen menestystä ja vastuussa tiiminsä tuloksista – niin hyvässä ja pahassa. Tämä ankkuri vaatii laajan kirjon osaamista sosiaalisista taidoista analyyttiseen ajatteluun.

Miten ura-ankkurin voi ottaa huomioon omassa ammatinvalinnassa?

On muistettava, että Scheinin ura-ankkurit eivät puhu ammateista vaan motiiveista ammatinvalinnan takana. Esimerkiksi kolmella yrittäjäksi ryhtyvällä voi olla taustalla aivan erilaiset syyt: yksi haluaa auttaa muita (auttaminen / omistautuminen), toisella voi olla halu luoda jotain uutta (yrittäjyys / luovuus)  ja kolmas haluaa autonomiaa (autonomia / riippumattomuus). .

Kuvittelin jo yliopistoaikoina olevani erittäin autonomisesti toimiva ja mielipiteeni on vain vahvistunut. En siedä läheistä valvontaa esimieheltäni ja välillä muiden sääntöjen mukaan toimiminen saa minut hermostumaan. Tykkään vaihtaa työkavereiden kanssa ajatuksia meneillään olevista projekteista, mutta en nauti jatkuvasta ryhmätyöskentelystä.

Miten olen siis ottanut ura-ankkurini huomioon ammatinvalintaa ja urasuunnitelmaa laatiessa? Lyhyellä aikavälillä olen yrittänyt muokata omaa rooliani enemmän oman näköiseksi. Jokaisessa firmassa tämä ei välttämättä ole mahdollista, mutta hoidan hommani noin viikon sykleissä ja joka maanantai tarkistan edellisen viikon duunit yhdessä esimiehen kanssa. Näin ollen viikolla minun ei tarvitse selostaa tekemisiäni kenellekään. Pidemmällä aikavälillä suunnittelen pientä uran vaihtoa, joka toivottavasti antaisi minulle entistä enemmän itsenäisyyttä tulevaisuudessa.

Oletteko koskaan ennen kuulleet ura-ankkureista aikaisemmin vai oliko aivan uutta tietoa? Lisää tietoa löytää englanniksi täältä ja suomeksi täältä ja täältä.  

tyo-ja-raha tyo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *