Mitä tää maksaa? Muista tarkistaa nämä sijoittamiseen liittyvät kulut

kuvalähde

Istun kampaamotuolissa. Kampaaja suihkuttaa hiuksiini jotain juuri markkinoille lanseerattua superhifiä hiustuotetta ja kehuu sen uskomattomia vaikutuksia. En ymmärrä hänen puheestaan yhtään mitään, mutta hymyilen, nyökyttelen ja kehun tuotteen tuoksua. Kun kaksikymmentä minuuttia myöhemmin on aika siirtyä kassalle maksamaan, kampaaja nostaa tuotteen tiskille ja kysyy; laitetaanko tämä vielä kotiin mukaan?

Aikaisemmin vastasin aina tässä tilanteessa, että laitetaan vaan. En koskaan uskaltanut kysyä, mitä tuote tekikään, enkä to-del-la-kaan uskaltanut kysyä, mitä se maksaa. Halusin vain vaikuttaa sellaiselta ihanan rennolta mimmiltä, joka huolehtii hiuksistaan eikä hikoile jonkun hoitosuihkeen hinnan takia. Joka kerta purkki sai seurata minua mukaan kotiin, ja joka kerta se jäi parin viikon käytön jälkeen peilikaappiin pölyttymään.

Viime viikon Mimmit sijoittaa -brekulla sain kysymyksen; mikä on yleisin moka minkä aloitteleva sijoittaja yleensä tekee?

Kysymyksen voisi muotoilla myös näin; mitä yhteistä on kampaamotuotteiden ostamisella ja rahastosijoittamisella?

No se, että ihan järkevät, aikuiset ihmiset suostuvat ostamaan jotain tietämättä

  1. mitä tuote pitää sisällään (mihin rahasto sijoittaa?)
  2. mitä se maksaa (mitkä rahaston kulut ovat?)

Yllättävän harvalla rahastosijoittajalla on mitään käryä siitä, mitä he pankille siitä lystistä maksavat. Miksi he eivät kysy hintaa?

Samasta syystä kuin miksi en itse kysynyt hintaa kampaajalla. Pankkitapaamisessa haluaa vaikuttaa vastuulliselta tyypiltä, jolla on elämä hallussa ja joka tietenkin ymmärtää mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa ja minkälaisia hallinnointikuluja rahastosta on järkevä maksaa. Hinnalla millä hyvänsä.

Mutta! Ei hätää. Tässä postauksessa saat selville kaiken, mitä sinun tulee sijoittamiseen liittyvistä kuluista tietää. Kaikki tämä nyt vain hintaan 9,99€!

Just kidding.

Kulut, kulut, kulut

Rahaa sijoitetaan siinä toivossa, että sille saisi pörssissä jotain tuottoa. No, kulut syövät näitä tuottoja. Sitäpaitsi kulut maksetaan aina, riippumatta siitä, miten sijoitukset menestyy.

Joten uskokaa kun sanon, että kuluja kannattaa pitää silmällä. Pahimmassa tapauksessa kulut tekevät sijoittamisesta täysin turhaa.

Olen koonnut tähän alle listan erilaisista kuluista, joita sijoittajan kannattaa minimoida tai jopa karttaa. Nämä löydät yleensä rahaston avaintietoesitteestä tai osakevälittäjän nettisivuilta.

Let’s go!

Arvo-osuustilin ylläpitokulut ja arvopapereiden säilytyskulut

Jotkut kivijalkapankit perivät kiinteän kuukausittaisen kulun arvo-osuustilin ylläpitämisestä ja arvopapereiden säilyttämisestä. Koska on olemassa palveluntarjoajia, jotka eivät veloita arvo-osuustilistä yhtään mitään, tällaiset ylläpitokulut kuulostavat omaan korvaan erittäin suolaisilta. Voi toki olla, että tällainen palveluntarjoaja tarjoaa jotain hifi-lisäarvoa, mutta tällaiselle laiskalle mimmille arvo-osuustilin ylläpitokulut ovat ehdoton no-no.

Kaupankäyntikulut

Suorista osakekaupoista joudut maksamaan osakevälittäjälle kaupankäyntikulun. Kulu voi olla prosenttiosuus kauppahinnasta, mutta sisältää usein kiinteän minimikulun. Tämän takia osakkeita ei kannata shoppailla liian pienillä summilla, sillä emme halua maksaa suhteessa kohtuutonta kulua osakkeen ostosta. Nyrkkisäännön mukaan yksittäisen yrityksen osaketta ei kannata ostaa alle 500-1000 euron summalla. Tämä toki riippuu osakevälittäjän hinnastosta.

Merkintäpalkkio

Jotkut rahastoyhtiöt voivat periä sijoittajalta merkintäpalkkion rahasto-osuuden oston yhteydessä. Merkintäpalkkio lisätään rahasto-osuuden hinnan päälle. Palkkio voi olla joko kiinteä kulu tai prosentuaalinen osuus kauppahinnasta.

Lunastuspalkkio

Välillä joudut maksamaan myös silloin, kun haluat myydä rahasto-osuuden. Lunastuspalkkio veloitetaan myynnin yhteydessä, vähentämällä kulu myyntihinnasta.

Hallinnointikulut

Rahastojen hallinnointikulut ovat juoksevia. Niitä on siis erityisen tärkeä pitää silmällä. Aktiiviset rahastot veloittaa yleensä korkeampia hallinnointikuluja kuin passiiviset indeksirahastot. Itse suosin indeksirahastoja, kuten tiedätte. Nyrkkisäännöt vaihtelee, mutta sanotaan, että rahaston hallinnointikuluja kannattaa maksimissaan maksaa 0,5 – 1%.

Hallinnointikulu lasketaan näin: jos hallinnointikulu on 2%, ja rahaston keskimääräinen arvo on vuoden aikana 1000€ (keskimääräinen, koska sen arvo vaihtelee päivittäin ja saatat vuoden aikana sijoittaa vielä lisää rahaa), maksat hallinnointikuluja 1000 x 0,02 = 20 € vuodessa.

On hyvä ymmärtää, että korkoa korolle -ilmiö koskee myös kuluja. Vaikka 2% ei lyhyellä aikavälillä kuulosta paljolta, kertyy siitä kymmenien vuosien saatossa erittäin mehukas palkka pankille.

TER (Total expense ratio), eli kokonaiskulusuhde

TER pitää sisällään kaikki muut kulut paitsi kaupankäyntikulut. Hallinnointikulun tavoin, TER lasketaan prosenttiosuutena rahaston pääomasta (eli siitä rahasta, mikä sinulla on rahastossa kiinni). Jos kokonaiskulusuhde on 2,5%, ja rahasto-osuuksiesi arvo on vuoden aikana keskimäärin 1000 €, maksat rahastosta kokonaisuudessaan vuodessa 1000 x 0,025 = 25 €.

Juoksevat kulut

Juoksevat kulut kertovat kuinka paljon kustannuksia rahasto on maksanut viimeisen vuoden aikana. Juoksevien kulujen määrä voi vaihdella vuosittain. Välillä avaintietoesitteessä hallinnointikulut, kokonaiskulusuhde ja juoksevat kulut eroavat toisistaan. Älä hämmenny, vaan katso aina suurinta lukua. Sen verran kuluja joudut maksamaan.

Valuutanvaihtokulut

Sijoittaessasi osakkeeseen tai rahastoon, jolla käydään kauppaa muulla valuutalla kuin eurolla, joudut maksamaan valuutanvaihtokulun. Riippuen osakevälittäjästä, valuutanvaihdon voi yleensä tehdä omalla valuuttatilillä. Jos sinulla ei ole valuutanvaihtotiliä, osakevälittäjä hoitaa valuutanvaihdon puolestasi. Silloin valuutanvaihtokulu on usein vähän korkeampi.

Pääomavero

Kun haluat myydä sijoituksia joudut maksamaan myyntivoitoista pääomaveroa. Siitä kirjoitinkin erillisen postauksen.

Tuleeko teille mieleen jotain muita sijoittamiseen liittyviä kuluja, joita en ole tajunnut lisätä tähän listaan? Ilmianna ne kommenttikenttään!

Loppuun vielä yhteenveto postauksesta;

  1. Muista joka ostotilanteessa kysyä rohkeasti, mitä tää maksaa?
  2. Älä välitä, mitä muut ihmiset susta ajattelee <3

PS.Muista seurata Mimmit sijoittaa myös Instagramissa!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *