Sijoitussanasto: mikä indeksi on?

Mimmit sijoittaa -instan puolelta tuttu #sijoitussanasto rantautuu blogin puolelle! *fanfaarin soittoa*

Sijoitussanaston ideana on siis joka viikko avata joku sijoittamiseen liittyvä sana, jota yleensä vain name-droppaillaan ilman sen selkeämpiä selityksiä. Tällä viikolla vuorossa on indeksi!

INDEKSI = luku, joka mittaa osakkeiden hintakehitystä

Osakeindeksi voi olla mikä tahansa joukko osakkeita. Seuraamalla tietyn osakejoukon indeksiä selviää, miten näiden osakkeiden hintataso on keskimääräisesti kehittynyt.

Esimerkki osakeindeksistä on OMXH25, joka koostuu Helsingin pörssin 25 vaihdetuimmasta osakkeesta. OMXH25 -indeksi siis antaa osviittaa siitä, miten Helsingin pörssillä yleisesti menee.

Indeksiin ei itsessään voi sijoittaa (koska se on vain luku), mutta on olemassa rahastoja, jotka sijoittavat indeksin mukaisesti. Niitä kutsutaan indeksirahastoiksi (SHOCKING).

Indeksirahasto siis ostaa automaattisesti ennaltamääritettyyn indeksiin kuuluvia osakkeita. Se poimii osakkeet myös samalla painolla, jolloin esimerkiksi OMXH25:ta seuraavassa indeksirahastossa suurin omistus on Helsingin pörssin suosituin osake.

Aikaisemmat sijoitussanat voit tsekata instan puolelta. Ja jos et vielä seuraa @mimmitsijoittaa, niin hyvä mimmi, nyt on sen aika!

PS. Olen aivan fileissä tästä uudesta Lilystä, mutta suorastaan häpeissäni siitä, kuinka pahasti olen laiminlyönyt blogia viime aikoina. Välillä tuntuu siltä, että mun kannattaisi muistutukseksi tatuoida kämmeneen sanat ”bloggaaminen on kivaa”. Harkitsen tätä vakavasti. Ihanaa perjantaita mimmit, kevät on täällä!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *