3 vinkkiä perheelliselle paluumuuttajalle

Mind the gap, mummy

Muutimme Suomeen kaksi viikkoa sitten, mutta jotenkin tuntuu kuin Lontoon elämästä olisi jo kuukausia. Niin nopeasti solahdimme takaisin tänne ja elämä lähti rullaamaan omalla painollaan.

Paperiasioita (KELA, osoitteenmuutokset, sopimusasiat jne) joutuu aina hoitamaan kun muuttaa maata, mutta muita käytännön asioita ei välttämättä heti tule ajatelleeksi.

Muuttolaatikoita purkaessani tämän kaiken hässäkän keskellä ryhdyin miettimään asioita, jotka ovat helpottaneet tätä prosessia ja ajattelinkin jakaa nämä vinkit myös teille, mikäli joku toinen on samassa tilanteessa.

1. Kirpputorit

Muutaessamne ulkomaille myimme suurimman osan huonekaluistamme. Jätimme varastoon muutaman huonekalun sekä astioita ja vuodevaatteita. Tuo konmaritus oli varsin hyvä idea, sillä varastosta löytyi ainoastaan aidosti tarpeellisia asioita. 

Nyt sisustaessamme uutta asuntoamme, on ollut mukavaa kun turhaa tavaraa ei ole ja samalla olemme voineet hankkia suuremmaksi osaksi meitä oikeasti miellyttäviä huonekaluja. Lisäksi hiljaa hyvä tulee - asenne on täytynyt omaksua, mikä on tehnyt kaltaiselleni malttamattomalle todella hyvää.

Uusia huonekaluja emme ole juuri ostaneet, mutta olemme kiertäneet kierrätyskeskuksissa, penkoneet vanhempiemme varastoja sekä surffailleet nettikirppiksillä.

Kehotankin muita paluumuuttajia tarkastelemaan käytettyjen tavaroiden tarjontaa, sillä monen uuden huonekalun hankinta voi tulla nopesti todella kalliiksi ja kierrätyshän on aina hyväksi!

Suomessa voidaan (ainakin vielä toistaiseksi) nauttia neljästä vuodenajasta, mutta tämä seikka tietää samalla myös useita vaatehankintoja, jotka puolestaan tietävät lovea lompakkoon.

Paluumuuttajalle saattaa tulla yllätyksenä välikausivaatteiden, kurahousujen, toppapukujen jne. hankinnat. Vaikka asuimme briteissä, emmekä trooppisessa ilmastossa ja emme olleet kovin kauaa pois Suomesta, tuli kaikkien vaatteiden hankinnat silti melkoisena ryppäänä.

Briteissä pärjää helposti samoilla kengillä ja ulkovaatteilla lähes ympäri vuoden, mutta Suomessa tämä ei ole mahdollista.

Vinkkaan tässäkin kohden kurkkaamaan kirppiksien tarjontaa, sillä varsin hyväkuntoisia ulkovaatteita pyörii kirpputoreilla, pitää vain etsiä oikeista paikoista! Meilläkin kahden lapsen välikausivarusteisiin olisi mennyt satoja euroja ilman kiereätystä.

Moni paluumuuttaja ei välttämättä huomioi sitäkään seikkaa, että Suomessa päiväkodeissa ja kouluissa luistellaan sekä hiihdetään, joten urheiluvälineitäkin kannattaa penkoa kirppiksiltä tai tuttujen varastoista.

Paljon parjatut Facebook-kirpputorit ja roskalavat kannattaa tosiaan kurkata, eli eikun yv, av jne!

2. Päivähoitopaikka

Me halusimme säilyttää lapsillamme briteistä tarttuneen kielitaidon, joten halusimme heidät englanninkieliseen päiväkotiin täällä Suomessa.

Päivähoitopaikka olikin ensimmäinen asia, jota lähdimme selvittämään kun päätös paluumuutosta tehtiin ja meillä kävikin hyvä tuuri kun löysimme molemmille lapsille paikat juuri siitä päiväkodista, jota toivoimmekin. Syksyllä paikkoja on yleensä paremmin tarjolla kun kesken vuoden, joten olimme oikeaan aikaan liikkeellä.

Vinkkaankin päivähoitoikäisten lasten paluunuutajavanhempia laittamaan päivähoitohakemukset sisään miltei heti kun muutto varmistuu.

Moneen paikkaan jonot saattavat olla pitkiä, joten hyvissä ajoin kannattaa olla liikkeellä. Kunnalliselta puolelta (ainakin pääkaupunkiseudulla) hoitopaikka pystytään tarpeen vaatiessa järjestämään lyhyelläkin varoitusajalla, mutta tällöin hoitopaikan sijainti ei ole välttämättä aivan asuinpaikan lähellä.

3. Asunto

Meillä ei ollut asuntoa odottamassa, joten katto pään päälle oli löydettävä mahdollisimman pian. Kävimme kesällä Suomessa lomaillessamme muutamassa asuntonäytössä ja haravoimme tarjontaa. Tuolloin emmme tehnet kauppoja, mutta jatkoimme etänä metsästystä ja pohdimme jatkoa.

Kolmas vinkki paluumuuttajalle onkin valjastaa jokin luotettava henkilö asunnonkatsojaksi, mikäli ei itse pääse paikalle. Vuokra-asunnon voi etänä hankkia nykyään aika helposti, sillä videopuhelut mahdollistavat kierroksen asunnossa virtuaalisesti. Asunnon ostajan kannattaa tietenkin itse käydä näytössä, sillä ostaminen on aina iso investointi.

Meille löytyi onneksi lopulta koti oikein hyvältä sijainnilta. Sijainti ja luonnonläheisyys olivatkin meillä ykköskriteereinä etsiessämme asuntoa ja tämä toteutui, joten ei valittamista! 

Näillä vinkeillä toivottelen hyvää viikonloppua kaikille!

x Henna

 

 

Kommentit

Henry Ford (Ei varmistettu)

Looking for unique baby names? Choosing your baby’s name is one of the most important decisions you’ll make as a new parent, so click unique girl names - https://unique-girlnames.com of we have and hopefully you’ll find the perfect unique baby name for your newborn.

Kommentoi