5 eroavaisuutta brittikotimme ja suomikotimme välillä

Mind the gap, mummy

Nykyinen eteläisessä Lontoossa sijaitseva asuntomme on oikein viihtyisä ja mukavalla paikalla, mutta välillä sitä miettii muitakin vaihtoehtoja asumiseen. Asuntomme on vuokrattu kalustettuna ja olemme ostaneet vain muutamia huonekaluja tänne. Välillä kieltämättä sisustusinspiksen iskiessä haikailen sellaisen asunnon perään, jonka saisin itse sisustaa.

Haaveilen maanläheisistä lämpimistä sävyistä ja materiaaleista, useista viherkasveista, ihanista puisista keittiöntuoleista, kauniista valaisimista, ihanista puisista seinähyllyistä, joilta löytyisi ihania esineitä, ihanista puulattioista ja lämpimistä matoista niillä…

Asumisemme aikana olen muutamaan otteeseen miettinyt, kuinka monella tavalla tämä asunto eroaa kodista, joka meillä oli Suomessa. Toki talot on yleisestikin rakennettu melko erilailla täällä ja Suomessa (esim. Eristykset ja lämmitys). Meidän kotimme on kuitenkin moderni ja ei hirveästi poikkea suomikodistamme.

Muuttamia selkeitä eroja löytyy ja listasinkin muutaman tällaisen selkeän eroavaisuuden, jotka löytyvät alta;

1. Vessojen lukumäärä neliöihin nähden

Asunnossamme on kolme huonetta ja keittiö (kolmessa tasossa, mutta virallisesti kai kahdessa kun vain sisäänkäynti ja minieteinen ovat sisääntulokerroksessa) ja vessojakin löytyy kolme kappaletta.

Tämä tuntui aluksi varsin hassulta, sillä suomalaisessa kolmiossa on tyypillisesti yksi tai maksimissaan kaksi toilettia! No meilläpä on nyt melkein yksi per asukas, jos ajateltaisiin, että lapset jakaisivat yhden käymälän keskenään.

2. Kokolattiamatot

Aika monelle tulee varmaan perinteisestä englantilaisesta kodista mieleen kokolattiamatot. Kieltämättä itsellänikin oli vahva mielikuva tällaisista ja yksi kriteeri asunnonmetsästyksessä olikin löytää asunto ilman kokolattiamattoja. No, kaikkea ei voi saada ja löydettyämme nykyisen asuntomme, joka oli muilta osin oikein hyvä - päätin niellä vaatimukseni ja meillä on nyt yläkerrassa sekä portaikoissa (onneksi siisti vaalea) kokolattiamatto.

3. Kaasuliesi

Tämä oli alkuun pieni jännityksen aihe, sillä kaikissa aikaisemmissa asunnoissamme on ollut sähköliesi. Nyt voin kuitenkin todeta, että en suostuisi enää vaihtamaan takaisin! Kaasuliesi on vaan yksinkertaisesti aivan mahtava ja niin nopea. Uuni meillä on kiertoilma, joten tämä yhdistelmä toimii meille paremmin kuin hyvin. Olisipa mahtavaa, jos seuraavassa asunnossamme olisi myös kaasuliesi, sillä tällä kokailtuamme olisi varmasti hankala tottua taas odottelemaan pannun lämpeämistä.

4. Ulko-oven avaussuunta

Tämä taitaa olla useimmissa brittikodeissa eri tavalla kuin suomalaisessa. Oli alkuun pientä totuttelua kun ovi avautuukin ”väärään suuntaan”. No avaimia meillä ei voi oikein unohtaa, sillä ovi on myös lukittava avaimella ulkopuolelta kun lähtee!

5. Roskien lajittelu

Meillä ei ole asunnossamme lainkaan erillistä roskiskaappia. Alkuun käsi hakeutui jatkuvasti pesualtaan alla olevalle kaapille, mutta kyseinen kaappi sisältää kuitenkin kaikkea muuta kuin roskisämpärin, joten tältäkin osin keittiömme poikkeaa perinteisestä suomalaisesta.

Sekajätteelle olemme hommanneet erikseen ison ämpäriroskisen ja biojätteelle löytyy erillinen pieni ämpäri, jonka kippaamme täydennettyään ulkona olevaan bioroskikseen. Paperit ja kartongit sekä lasit ja muovit kiikutamme talon ulkopuolelta löytyviin kierrätysastioihin.

Hävettää ihan tunnustaa, että Suomessa asuessamme en ollut yhtä tunnollinen kierrättäjä. Nyt kun puitteet ovat tällaiset, kierrättäminen on helpompaa ja myöskin tullut jo rutiiniksi.

Kivaa viikkoa Lontoosta!

x Henna

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.