Ei Lontoo ole lapsiperheiden lomakohde – vai onko?

Mind the gap, mummy

Olen viime aikoina nähnyt muutamia suomalaisten kommentteja, joissa Lontoo nähdään vain aikuisten lomailijoiden kohteena. Syyksi on mainittu mm. ihmispaljous, ruuhkametrot ja tekemisen puute lasten kanssa. Hmm hetkonen, näin about vuoden Lontoossa (tai tarkemmin sanottuna Suur-Lontoossa) lasten kanssa asuneena ja viikoittain keskusta-alueella pyörivänä rohkenen kuitenkin väittää vastaan!

Lontoo todella on metropoli, joka kuhisee ihmisiä ja hälyltä ei voi täällä välttyä. Mikäli siis arvostat rauhaa ja hiljaisuuttta, suosittelen skippaamaan tämän kohteen jo heti kättelyssä. Jos kuitenkin perheellisenä menosta ja meiningistä diggailevana mielit visiitille tänne ja et saa lapsia hoitoon, en jättäisi edellä mainittujen syiden vuoksi lentoja varaamatta – and here’s why ;

  • Julkinen liikenne

Metrot ovat ruuhka-aikaan täynnä ja busseihin voi olla toisinaan hankala mahtua rattaiden kanssa, mutta tästä syystä en jättäisi matkaani varaamatta. Kirjoittelin jo aikaisemmin lasten kanssa Lontoon julkisissa liikkumisesta ja totesinkin jo tuolloin, että olen kokenut Lontoon julkiset varsin helpoiksi lasten ja rattaiden kanssa matkustettaessa.

Ruuhka-aikaan välttäisin julkista liikennettä joka tapauksessa, mutta täällä ruuhka-aika ajoittuu hieman eri aikaan kuin Suomessa, joten hyvin ehtii päivällä koluta nähtävyyksiä ja ehtii vielä hyvissä ajoin ennen pahinta ruuhkahuippua takaisin majapaikkaan.

Voit kätevästi nähdä esteettömät asemat täältä ja kun suunnittelet matkasi etukäteen, vältyt portailta! Kyseisillä sivuilla on muutenkin kattavasti tietoa matkustamisesta Lontoon julkisessa liikenteessä, joten kannattaa tutustua ja hyödyntää reittiopasta.

  • Tekeminen

Lontoossa aika ei käy pitkäksi ja tekemistä löytyy vaikka kellon ympäri. Lasten kanssa matkustava arvostaa yleensä helppoutta ja olenkin aikaisemmin koonnut tänne menovinkkejä pienten lasten kanssa matkustaville.

Tuohon listaan lisäisin vielä vinkkinä kävelykierroksen cityssä ihastellen joenrantaa. Suosittelen samalla kävelyreissulla poikkeamaan Tate Moderniin ihastelemaan näkymiä ja hyppäämään keinumaan pihan jättikeinuihin. Tate Modernista löytyy myös lapsille suunnattua ohjelmaa, joten tämäkin (kuten moni muu Lontoon) kohde on helppo lasten kanssa, vaikka ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi!

Keskustasta kauemmaksi lähdettäessä löytyy useita upeita puistoja ja muutenkin paljon tekemistä, joten kannattaa ehdottomasti matkustaa ytimen ulkopuolelle – varsinkin lasten kanssa. Discovery Children’s Story Center (olemme käyneet useamman kerran) Itä-Lontoossa on ehdottomasti kokemisen arvoinen lasten kanssa ja samalla reissulla voit ihastella olympiastadionin ympäristöä ja leikkiä sään salliessa suihkulähteillä tai shoppailla järkyttävän suuressa Westfield ostoskeskuksessa!

  • Majoitus ja syöminen

Lontoossa turistina vieraillessa kokee monesti helpoimmaksi majoittumisen lähellä keskustaa. Lontoon keskusta on kuitenkin hyvin laaja käsite ja näin ollen majoituspaikka kannattaa miettiä tekemisten mukaan sekä samalla kannattaa katsoa lähimmät asemat ja kulkuyhteydet.

Lasten kanssa matkaavalle saattaa olla miellyttävämpää varata hotellihuone tai Airbnb keskusta-alueen ulkopuolelta.

Esikaupunkialueella on paljon kauniita viihtyisiä alueita ja monesti hyvät kulkuyhteydet myös sinne kuuluisimmille nähtävyyksille. Samalla pääsee kurkkaamaan esikaupunkialueilla asuvien arkeen ja samalla voi löytää kivoja pieniä putiikkeja, kirpputoreja ja kahviloita – sitä aitoa Lontoota!

Lontoon ravintolatarjonta on hyvin kirjava ja jokaisen makuun sekä ruokavalioon löytyy syötävää. Ketjuravintoloita on paljon, mutta myös pieniä itsenäisiä kahviloita ja ravintoloita löytyy. Hintataso on vaihtelevaa ja kannattaa huomioida, että pahimmilla turistialueilla myös hinnat saattavatkin olla esimerkiksi pubeissa korkeammalla. Miltei kaikista ravintoloista (jos nyt et eksy Michelin ravintolaan) löytyy syöttötuoleja ja lasten menu tai vaihtoehtoisesti pienempi versio isosta annoksesta pienelle ruokailijalle. Olemme kaiken lisäksi saaneet hyvinkin monessa ravintolassa värikynät pöytään, joten odottelukaan ei ole ollut tuskaisen tylsää.

Summa summarum;

Lontoo todellakin soveltuu kohteena myös lasten kanssa matkustaville, varsinkin jos omaat seikkailumieltä ja et etsi rentouttavaa löhöilylomaa altaan reunalla.

Mukavaa viikkoa!

x Henna

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.