Fancy a curry?

IMG_20171227_155152.jpg

Tapaninpäivän kävelyllä kadut olivat hiljaisia

Täällä asuessamme olemme useasti nauttineet naapurustomme monipuolisesta ravintolatarjonnasta, mutta arkipäivisin koitamme kokkailla kotosalla mahdollisimman paljon. Meille on muodostunut jo tavaksi tehdä viikon ruokatilaus kerralla, jolloin tilaamme ison satsin ruoka- ja taloustarvikkeita Tescon verkkokaupasta, kotiin toimitettuna. Arkipäivät ovat nimittäin kovin kiireisiä ja kuten aikaisemmin jo kerroin ( tässä postauksessa ), meillä ei ole autoa ja lasten kanssa kipuaminen mäen päälle kauppaan ei innosta montaa kertaa viikossa. Tilausten pohjana käytämme ns. kiertävää ruokalistaa, joista valitsemme viikolla kokkailtavia ruokia. Kolmesta ruuasta on muodostunut täällä asuessamme suosikkeja, joista vähintään yhtä valmistamme joka viikko. Ajattelinkin jakaa teille yhden helpon ja herkullisen reseptin, jota olemme usein kokkailleet täällä asuessamme, ja jonka reseptin bongasin maustepurkin kyljestä.

img_20171227_222122.jpg

Kaikki brittisarjoja katsoneet ovat varmaankin kuulleet, kuinka noutoruokaa himoitessa monesti haetaan lähipubista tai naapuruston ravintolasta currya. Monen suomalaisen korvaan curry saattaa tuoda mieleen curry-mausteen tai keltaisen currykastikkeen. Kyseessä on kuitenkin ennemminkin intialaisen ruokakulttuurin inspiroimia ruokalajeja, maustettuna ehkä hieman lievemmin. Curry-sanaa käytetään myös tarkoittamaan pelkkää mausteseosta, jolla maustetaan kastikkeita. Currya voi olla esimerkiksi kana-, lammas-, kasvis tai kalacurry. Ruokalajin historia brittikulttuurissa juontaa juurensa siirtomaa-aikoihin, jolloin Intia oli Ison-Britannian siirtomaa ja mausteseokset kulkeutuivat Britanniaan. Curry on täällä Englannissa myöskin perinteinen tapaninpäivän, eli Boxing Dayn ruokalaji, joten meilläkin hautui currya pannulla tapanina.

Tämä oheisen reseptin pikacurry on meillä koko perheen suosikki ja ruokalaji on helppo ja nopea valmistaa, etkä tarvitse kovin montaa ainesosaa. Ruoka ei mielestäni kylläkään vedä vertoja kunnon intialaiselle ravintolaruoalle, mutta hyvä korvike arkipäiviin. Maustamme yleensä tämän ruoan kaupan valmiilla curry-seoksella (jota ainakin täältä saa valmiina kaupasta), mutta laitan oheen omatekoisen curryseoksen reseptin, jota voi käyttää mikäli valmista ei ole saatavilla!

Currymausteseos (20 annosta);

2 Ruokalusikallista jauhettua kuminaa

2 Ruokalusikallista korianteria

2 Ruokalusikallista kurkumaa

½ Teelusikallista cayennepippuria

½ Teelusikallista jauhettuja sinapinsiemeniä

½ Teelusikallista jauhettua inkivääriä

Kana korma (pikaversio)

4 Kanan rintafileetä paloiteltuna

2 teelusikallista Öljyä

2 Keskikokoista sipulia

1 valkosipuli puristettuna

2 dl Kermaa

2-4 Ruokalusikallista Curryseosta (riippuu kuinka vahvaa haluaa)

2 Ruokalusikallista tomaattipyretä

20g Kookoshiutaleita

1 dl Kanalientä tai vettä

5 ruokalusikallista Maustamatonta jugurttia (turkkilaista/kreikkalaista)

(Rouhittuja manteleita)

(suolaa maun mukaan)

Silppua sipuli ja kuullota valkosipulin kanssa pannulla öljyssä noin 10 minuutin ajan, jonka jälkeen lisää kanat pannulle paistumaan. Paista kanoja noin viisi minuuttia, jonka jälkeen ripottele currymausteseosta kanojen päälle ja paista vielä muutaman minuutin ajan. Lisää loput ainesosat (paitsi mantelit), sekoita hyvin ja anna hautua noin 20 minuuttia (kunnes varmasti kypsää.) Ripottele lopuksi mantelit pinnalle (jos käytät) ja tarjoa riisin kera!img_20171227_172652.jpg

-Henna

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä

Christmas in London

IMG_20171224_190245.jpg

Ensimmäinen joulu Lontoossa vietetty (joskin Tapaninpäivä on vielä edessä!) Jouluaatto sujui täällä oikein leppoisissa ja rauhallisissa merkeissä kotosalla, oman perheen kesken herkutellen sekä touhuten. Joulupäivänä jatkettiin miltei samalla linjalla, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Aattoaamuna riisipuuro hautui kerroskattilassa lopulta oikein makoisaksi. Alkuun tosin hieman jännitti, kuinka pudding rice mahtaa soveltua puurotarkoitukseen, mutta oikein hyvin tuo kelpasi. Makukin oli kuin autenttisessa suomalaisessa joulupuurossa! Mantelia emme tänä jouluna piilottaneet, mutta kaneli ja sokeri löytyivät pöydästä. Tytöillekin puuro maistui ja vatsat täynnä oli mukava jatkaa aattopäivän puuhasteluja. Tässä kohden kannattaa varmaan myöntää, että kunnia riisipuurosta (sekä lopuistakin jouluruoista) menee miehelleni. Tykkään kokkailla perusruokia, mutta kaikki erikoisemmat herkut meillä hoitaa yleensä mieheni. En voi väittää valittavani tästä ratkaisusta!

Jouluaatto oli muutenkin oikein leppoisa ja kiireetön. Jouluaterian nautimme melko aikaisin ja joulupukkikin vieraili (jätti paketit oven taakse) jo alkuillasta. Joulupöydässä oli paistia, perunoita, marinoituja ruusukaaleja, lohta sekä vihanneksia. Paukkukaramellit poksautettiin, kruunut olivat päässä. Ruuatkin onnistuivat yli odotusten ja perinteisiä suomalaisia laatikoita en oikein edes kaivannut. Totta puhuen en ole koskaan erityisemmin välittänyt jouluruoista- paitsi kaloista, joten itseäni ei kovin paljon harmittanut tällainen ratkaisu. Mies puolestaan on aikamoinen peruna- sekä porkkanalaatikkofani, joten hän varmasti odottaa uutta vuotta, jolloin kuulemma pääsemme Suomessa nauttimaan jouluruokia. Sitä odotellessa siis!

img_20171224_144537.jpg

Jouluaaton kuluessa kieltämättä mietimme, olisiko ollut kiva kokeilla paikallista tapaa ja avata lahjat vasta joulupäivän aamuna, mutta lopulta päätimme pidättäytyä skandinaavisessa tyylissä. Illalla saatuamme lapset nukkumaan ratkaisumme vaikuttikin oikein passelilta, sillä lapset olivat kovin uppoutuneita uusiin leluihinsa koko illan. Uni tuli aikaisin puuhastelujen jälkeen, ja näin ollen saimme aikuisten omaa aikaa koko illaksi. Oikein hyvä päätös siis!

img_20171225_125519.jpg

img_20171225_133946.jpg

Illalla lasten nukkuessa oli kiva pötköttää sohvalla katsellen elokuvia, syöden vielä lisää herkkuja. Nukkumaan mennessä tiesi kyllä syöneensä kun vatsat pullollaan vetäydyimme yöpuulle puolen yön jälkeen. Mutta eikös jouluna kuulukin vetää itsensä ähkyyn? Isäni ainakin muistaa kertoa, kuinka heillä kotona tavattiin aina sanoa; ”Oispa aina joulu, niin sais yölläki syyä!” Perinteitä kunnioittaen siis mentiin tänäkin jouluyönä.

Joulupäivä valkeni täällä Lontoossa puolipilvisenä, mutta lämpöisenä ja lähdimme aamupäivällä kohti lähipuistoa. Olimme luvanneet esikoisellemme, että menemme heti seuraavana päivänä testaamaan joulupukin tuomaa potkulautaa. Joulupäivä olikin oikein oiva päivä testaukseen, sillä puisto oli todella hiljainen. Bongasimme jopa ketun pesäkolonsa liepeillä, urheilukentän kupeessa. Meidän lisäksemme oli muutama hassu lenkkeilijä eksynyt puistoon viettämään aamupäivää. Paikallisille joulupäivä on se isompi juhlapäivä, ja näin ollen moni viettääkin sen kotosalla tai muualla perheen ja ystävien parissa.

img_20171225_163406.jpg

img_20171225_163518.jpg

Hetken pyörittyämme puistossa testaillen potkulautaa, suuntasimme paikalliseen pubiin drinkeille, kuten täkäläiseen tapaan kuuluu. Pubitkin siis sulkevat ovensa jo iltapäivällä, joten useimmat ihmiset pistäytyvät joulupäivänä drinkille tai parille paikalliseen. Tunnelma oli tällä kertaa oikein lämmin astuessamme pubiin ja useita lapsiperheitäkin oli tullut paikalle. Miehen kanssa tilasimme mulled winet ja tytöt saivat nauttia lasilliset omenamehua. Takkatulen loimussa, joulumusiikin soidessa oli oikein mukava istua hetki katselemassa menoa.

img_20171225_155558_328.jpg

img_20171225_155252_327.jpg

Pubin jälkeen siirryimme takaisin kotiin jatkamaan joulupäivän viettoa, kuinkas muutenkaan kuin syöden lisää herkkuja. Illalla oli lisäksi oman joulupäiväni kohokohta, kun BBC näytti Call The Midwife (Hakekaa Kätilö) – sarjan jouluspesiaalin. Sain käpertyä sohvan nurkkaan, peiton alle viinilasillisen kanssa ja nauttia lempisarjastani kaikessa hiljaisuudessa. Mies ei oikein arvostanut ohjelmavalintaani, joten sain omittua koko sohvan itselleni .

Oikein ihana joulu Lontoossa kaiken kaikkiaan. Erilainen kuin yleensä, mutta silti oikein ihana.

Henna

Suhteet Oma elämä