"Sä et näytä yhtään äidiltä"

Mind the gap, mummy

- Sä et kyllä näytä yhtään äidiltä, eräs nainen kommentoi taannoin tavattuamme ensimmäistä kertaa. En alkuun noteerannut kommenttia sen kummemmin, mutta ryhdyin myöhemmin pohtimaan sitä, miltä kahden lapsen äidin sitten muka pitäisi näyttää. Oliko kommentoijan ajatuksena kenties se, että äitien pitäisi pukeutua tietyllä tavalla tai olla ehostamatta itseään? Vai oliko hänen mielestään äitien näytettävä aina väsyneiltä ja nuutuneilta?

Netissä ja blogeissa on käyty viime aikoina keskustelua äitien tyylistä ja esimerkiksi siitä, saako äiti näyttää seksikkäältä tai ehostaa itseään. Mielestäni tähän kysymykseen on olemassa vain yksi vastaus – tietenkin saa. Kukaan ei pakota äitiyden myötä muuttamaan tyyliäsi tai persoonaasi. Ei ole (onneksi) olemassa äidin käsikirjaa pukeutumiseen tai kiinnostuksenkohteisiin. Valehtelisin, jos väittäisin olevani täysin sama ihminen kuin ennen lapsia, mutta tietääkseni en puskenut esikoiseni mukana ulos kiinnostusta itseäni kohtaan. Olen toki muuttunut kärsivällisemmäksi, epäitsekkäämmäksi ja väsyneemmäksi kuin ennen lapsia, mutta olen edelleen se sama ihminen, joka on kiinnostunut kauniista vaatteista, uusista trendeistä, uudesta musiikista ja ystävien kanssa keskustelusta – myös toisinaan ilman lapsia, viinilasillisen äärellä. Tykkään myös meikata ja ostaa uusia vaatteita – aivan kuten ennen lapsiakin. En silti koe olevani yhtään huonompi äiti kun äidit, jotka eivät niin tee.

Äitiys on kuitenkin asia, jota valitettavasti niin moni kokee tarpeelliseksi ja jopa sallituksi arvostella. Arvostelun kohteeksi saattaa päätyä kuka tahansa äiti, minkä tahansa päätöksen takia, ei ainoastaan ulkoisten seikkojen vuoksi. Monesti arvostelijat näkevät omat ratkaisunsa ainoana oikeana ja eivät pysty ymmärtämään muiden äitien kasvatustapoja tai näkemyksiä. Joskus nämä arvostelijat eivät edes itse ole äitejä/vanhempia, mutta näkemyksiä hyvästä ja oikeasta kyllä löytyy. Tietenkin, mikäli lastaan laiminlyö tai muulla tavoin vahingoittaa, on puuttuminen ehdottomasti tarpeellista, mutta nukuttamisjärjestelyt, pullo- tai rintaruokinta tai vaikka äidin varhainen töihin paluu ei tee huonoa äitiä. Jokainen äiti haluaa varmasti parasta lapselleen ja päätösten takana voi olla monia syitä, joista ulkopuoliset eivät edes aina tiedä. Miksi kuitenkin vain äitien tyyliä ja päätöksiä voidaan arvostella surutta, mutta monesti isien vastaavista ei nosteta samanlaista haloota? Kuinka moni esimerkiksi kuvittelisi isän saavan samanlaisen kommentin kuin allekirjoittanut? Tämä äitiys ja vanhemmuus on muutenkin aikalailla 24/7 työtä, jossa ei ole työehtosopimusta, eikä lakisääteisiä kahvitaukoja, joten se on rankkaa ilman muiden asettamia paineitakin.

Vanhemmuudessa on eroja myös kulttuureiden välillä, mutta silti erilaiset toimintatavat eivät saisi arvottaa ketään vanhempana. Muistettaisiinko kaikki se asia, että arvosteluiden sijaan äidit ja vanhemmat voisivat tukea toisiaan, vaikka näkemykset eroaisivatkin joiltain osin - real queens fix each other's crowns - eikö niin. Meitä on moneen junaan, äitiydessäkin. Toinen viettää vuosia kotiäitinä, joku toinen puolestaan palaa varhain töihin. Joku tykkää ripsienpidennyksistä ja hiustenpidennyksistä, toinen suosii luonnollista tyyliä. Jotkut vaihtavat vaatetyyliään äitiyden myötä - toiset eivät. Oli niin tai näin, tällaiset ratkaisut eivät ole hyvän äitiyden esteenä! Annetaan kaikkien kukkien kukkia, eikö niin?

Keväistä viikkoa Lontoosta, täällä kaikki kukat kukkivat jo! Viime viikolla meitä helli ihana helleaalto, joten olemme ulkoilleet erittäin paljon. Alkava viikko näyttäisi viileämmältä, mutta paksut takit on (toivottavasti) jo aika heivata komeroon.

x Henna

Kommentit

piiakarpovuo

Olipa hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus ! Monesti olen samaa miettinyt että mitä kukaan on arvostelemaan toisen kasvatustapoja, tai millä tavalla luokitellaan ”äidin näköinen äiti”. Saa nähdä millaisiin kommentteihin sitä itse törmää kun lapsi syntyy. Mielenkiinnolla jään lueskelemaan blogiasi !

http://www.lily.fi/blogit/piian-matkassa

IamHenna
Mind the gap, mummy

Kiva kuulla! Kyllä tämä äitiys on vaan hullua :D Pitääpä tutustua myös sinun blogiisi, kiva löytää uutta luettavaa!

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Tuli mieleeni se tapaus kun olin itse 26-vuotiaana nannyna Lontoossa, ja minulle useampi, monesti miessukupuolta oleva henkilö, kommentoi, kuinka näytän hoitamieni lapsien , jotka olivat about 3-5-vee, isosiskolta. "You can't be the mother, so you must be the sister"-lausahdus toistui useasti. Briteissähän äidit ovat keskimäärin vanhempia (toki niitä teiniäitejäkin löytyy), tämä etenkin Lontoossa ja erityisesti paremmilla, hyvätuloisten alueilla .

IamHenna
Mind the gap, mummy

Joo, olen huomannut saman! Olen siis 30v kahden alle viisivuotiaan äiti ja lähes kakkialla tunnun olevan se nuorin äiti! Juurikin playgroupeissa ja muissa vastaavissa lähes kaikki äidit olleet ainakin about 5v vanhempia. Moni onkin ihmetellyt, kuinka näin nuorella on jo kaksi lasta :D Suomessa asuessamme ei ollut yhtä suurta ikäeroa muihin äiteihin!

Vivek Kumar (Ei varmistettu)

This is a great post. the way you bring add printer and operate into the any desktop in any other computer in one click http://addprinterwindows10.com/ , this is provide all the printer connecting options in free of cost.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.