Well done, you're brave! Kokemuksia brittiläisestä terveydenhuollosta

Mind the gap, mummy

Täällä Britanniassa julkinen terveydenhuolto, eli NHS (The National Health Service) tarjoaa ilmaista tai ainakin edullista hoitoa täällä asuville. Sairaalahoito ja yleislääkäripalvelut ovat kaikille täällä asuville ilmaisia, mutta esimerkiksi reseptinkirjoituksesta, näöntarkastuksesta sekä hammashoidosta veloitetaan maksu. Lapsille, raskaana oleville ja työttömille nämäkin palvelut ovat kuitenkin ilmaisia.

Päästäkseen NHS:n piiriin, tulee rekisteröityä oman alueensa yleislääkärille, eli GP :lle (General Practitioner). Tällöin saa myös oman NHS- numeron. Rekisteröitymistä varten tulee täällä asua virallisesti ja se tulee rekisteröityessä todistaa. Todistukseksi täällä asumisesta (proof of adress) kelpaa jokin virallinen kirje sinulle osoitettuna, paikalliseen osoitteeseen.

Esimerkiksi sähkölasku tai kaasulasku kelpaavat tähän. Proof of adress – asiakirjoja tarvitaan myös kun avataan pankkitili, joten laskut kannattaa ehdottomasti säilyttää kun muuttaa tänne.

Pienten lasten vanhempina halusimme hoitaa lääkärille rekisteröitymisen mahdollisimman pian Lontooseen muutettuamme. Etsimme netistä lähellä sijaitsevia vastaanottoja (surgery), jotka ottivat uusia potilaita sillä hetkellä. Onneksemme aivan lähettyviltämme löytyi hyvän arvostelun saanut vastaanotto, jonne otimme yhteyttä. Menin paikalle lasten sekä papereiden kanssa.

Vastaanotossa oli vastassa hieman tympääntyneen oloinen vanhempi rouva, joka pyysi täyttämään jotain lomakkeita. Hän kehotti kuitenkin tulemaan myöhemmin uudelleen, sillä lomakkeiden täyttäminen oli hänen mukaansa kovin paljon aikaa vievää puuhaa.

Tein töitä käskettyä ja kävelimme takaisin kotiin papereiden ja nyt myös rekisteröitymislomakkeiden kanssa. Täyttäminen ei vienyt varttia kauempaa ja palasin papereiden (ja lasten) kanssa takaisin myöhemmin samana päivänä. Tällä kertaa vastaanotossa oli nuorempi ja erittäin ystävällinen nainen. Hän otti vastaan lomakkeet sekä ystävällisesti otti kopiot passeistamme ja lasten neuvolakorttien rokotustiedoista hakemuksiimme.

Saimme viikon sisällä NHS-numeromme sekä tervetulokirjeen. Samalla tytöille tuli henkilökohtaiset kirjeet, joissa kerrottiin lasten terveydenhuollosta ja rokotuksista. Meitä kiiteltiin, että olimme toimittaneet rokotetiedot – Norjasta, hah. Sentään Pohjoismaa, joten melkein oikein! Selvisi myös, että rokotusohjelmat ovat miltei samat Suomen ja Britannian välillä, joten ainoastaan yksi rokote piti pistää täällä.

Olimme tämän viikon alussa pistämässä tehosterokotteita lapsille ja samalla oli kolmevuotiaan terveystarkastus. Tarkastus oli melko pintapuolinen ja hän katsoi ainoastaan painon sekä kuunteli sydäntä. Täällä ei pituuskasvua seurata kuten Suomessa, joten neidin tämänhetkinen pituus on hieman mysteeri. Oli myös jokseenkin huvittavaa kun lääkäri kyseli, onko Suomesta tullut mukana jonkinlainen paperilla oleva kasvukäyrä. Kerroin käyrien olevan tietokoneella, johon lääkäri hymyillen vastasi, että niinpä tietenkin.

Huolta kasvusta ei kuitenkaan ole ja voimmehan käydä seuraavalla lomalla Suomessa neuvolassa mittauksessa. Rokotukset pisti sairaanhoitaja ja hän myös oli erittäin asiantunteva ja mukava. Edellisellä kerralla oli muuten vanhempi mies sairaanhoitajana ja hän ihmetteli, että miksi ihmeessä olemme tänne muuttaneet kun Suomessa asiat ovat niin paljon paremmin!

Lääkäriasemamme on kuitenkin kaiken kaikkiaan mukava ja oikein siisti. Palvelu ja hoito on ollut hyvää ja lapset on huomioitu ihanasti myös odotustilassa. Tytöt ovat menneet mielellään lääkärin sekä sairaanhoitajan vastaanotolle ja palkkioksi saadut tarrat ovat olleet suuria aarteita. Me norjal… eiku suomalaiset olemme tyytyväisiä!

Hyvää alkavaa viikonloppua Lontoosta!

x Henna

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.