Wellness Wednesday Osa 1 - Jooga raskausajan liikuntamuotona

Mind the gap, mummy

Kuten olen kertonut, käyn parhaillani joogaohjaajan koulutusta, erikoistuen samalla pre-and postnatal joogaan – eli joogaan raskaana oleville sekä synnyttäneille. Itse hurahdin joogaan muutama vuosi sitten, toisen raskauteni jälkimainingeissa kun kärsin alaselän kivuista sekä jumeista ja löysinkin joogasta näihin vaivoihin apuja ja samalla myös ymmärsin lationpohjan lihasten treenaamisen tärkeyden – toisin kun ensimmäisen raskauden jälkeen. Tuolloin pari vuotta sitten harjoitteluni oli kuitenkin melko satunnaista, mutta noin vuosi sitten minua puraisi varsinainen joogakärpänen, jonka vaikutuksesta olen nyt tällä tiellä.

Opintojeni innoittamana aloitan blogissani Wellness Wednesday-postaussarjan, jossa puhun tarkemmin joogasta ja opinnoistani. Tässä ensimmäisessä osassa käsittelen joogaa raskausajan liikuntamuotona ja puhun joogaharjoittelun hyödyistä sekä myös muista asioista, joita kannattaa huomioida raskausajan joogaharjoittelussa. Tulevina keskiviikkoina pureudun synnyttäneen äidin joogaharjoitteluun sekä muihinkin joogaan liittyviin aiheisiin ja jaan muutamia linkkivinkkejä kotiharjoitteluun - myös ei raskaana oleville.

Omalla kohdallani molemmat raskaudet olivat hyvin erilaiset, mutta synnytykset olivat molemmilla kerroilla onnekseni helppoja ja melko nopeitakin. Liikunta kuului pienissä määrin raskauksiini - liikuin lähinnä kävelylenkkejä tehden ja toisella kerralla taaperon perässä juosten, mutta näin jälkeenpäin olen miettinyt, miten paljon paremmin olisin voinut henkisesti, mikäli olisin löytänyt joogan jo tuolloin. Varsinkin toinen raskaus oli henkisesti hyvin raskasta aikaa, sillä vietin raskauden viimeisen kolmanneksen lähes kokonaan yksin taaperon kanssa mieheni työskennellen jo silloin täällä Lontoossa, käyden kotona vain joka toinen viikonloppu. Joogasta olisin varmasti saanut avaimia rentoutukseen ja stressin lievitykseen - no jälkiviisautta!

Pääpirteittäin minulla on kuitenkin melko lämpimiä muistoja molemmista raskausajoistani (varsinkin ensimmäisestä) ja näin tulevana äitysjooga-ohjaajana pääsen toivottavasti myötäelämään muiden raskausaikoja, tarjoten apua joogasta ja kertomaan joogaharjoittelun hyödyistä.

Mitä hyötyjä joogasta voi olla raskausaikana?

Jotkut joogan asanat (asennot) ovat oivia apuja synnytykseen valmistautumisessa ja joitain asanoja voidaan jopa mahdollisesti käyttää synnytysasentoina. Pranayamat (hengitysharjoitukset) ja asanat yhdessä, auttavat kehoa ja mieltä rentoutumaan ja näistä harjoituksista voi olla lisäksi apua muihinkin raskausajan vaivoihin, kuten esimerkiksi turvotukseen, närästykseen ja väsymykseen.

Jooga on myös mainio kanava itsetuntemukseen ja hengitysharjoituksista voi olla apua myös synnytyksen kivunlievityksessä. Avautumisvaiheessa koin itse ainakin hengitystekniikan ja suun alueen lihasten rentoutuksen ja matalien äänien päästelyn olevan suurena apuna.

Minkälainen jooga sopii raskaana olevalle?

Joogaa on olemassa lukuisia eri lajeja, mutta kaikki nämä lajit eivät kuitenkaan ole soveltuvia raskausaikana. Esimerkiksi hot-joogana tunnettua Bikram joogaa ei suositella raskaana oleville, sillä noin +38 celsiusasteen lämmössä tapahtuvassa harjoittelussa on omat riskinsä keholle ja näin ollen myös sikiölle. Myöskään fyysisesti hyvin raskasta joogaa ei kannata valita raskausaikana – varsinkaan jos olet aloitteleva joogi.

Hathajooga tunnetaan yleisesti lempeänä joogamuotona, ja näin ollen se soveltuukin oikein toteutettuna hyvin raskaana olevalle. Mikäli osallistut raskausaikana tavalliselle hathajooga-tunnille, kerro ehdottomasti ohjaajalle olevasi raskaana, jotta hän huomioi tämän ohjauksessaan.

Yleisenä ohjeena sanoisin kuitenkin, että raskausaikana kannattaa ehdottomasti valita joogatunti, joka on suunnattu erityisesti raskaana oleville. Näin ollen tiedät, että liikkeet ovat soveltuvia ja turvallisia myös raskausaikana ja saat taatusti oikeaoppista ohjausta harjoitteluusi.

Raskausajan joogatunneilla liikkeet on nimittäin modifioitu soveltuvaksi niin, ettei niistä aiheudu vaaraa sikiölle tai äidille. Esimerkiksi muutamia nainitakseni vatsan alueelle painetta aiheuttavia liikkeitä ei tehdä laisinkaan ja myös voimakkaat kiertoliikkeet puuttuvat näiltä tunneilta. Näillä tunneilla tapaat lisäksi muitakin samassa tilanteessa olevia, joten oiva paikka rakentaa myös uusia ystävyyssuhteita!

Mitä täytyy muistaa raskausajan joogaharjoittelussa?

Kuten kaikessa liikunnassa raskausaikana, myös joogassa on ehdottoman tärkeää kuunnella kehoaan ja sen tuntemuksia. Toki myös ei raskaana ollessa on ehdottoman tärkeää tehdä joogaharjoituksia kehoa kuunnellen! Joogaa ei kuulu milloinkaan tehdä pakottaen kehoa mihinkään hampaat irvessä.

Optimaalista olisi, että harjoitukset tapahtuisivat sille soveltuvassa tilassa (rauhallinen, lämmin, vedoton, ärsykkeetön) – näin voit varmistua harjoitusten turvallisuudesta ja rentouttavasta lopputuloksesta.

Pukeudu rentoon, kiristämättömään asuun – asuun jossa tunnet olosi mukavaksi. Käytä tarvittaessa liikkeiden helpottamiseen apuna palikoita, tuolia tai esimerkiksi peittoa.

Huolehdi myös tasapainoisesta ravinnosta sekä nesteytyksestä.

Etsi hyvä ja raskausajan joogaan erikoistunut joogaohjaaja.

Huomioi, että mikäli raskautesi on riskiraskaus tai muuten mietityttää, varmista terveydenhoitajaltasi tai lääkäriltäsi, että saat harrstaa liikuntaa ilman rajoituksia.

Hyvinvoivaa keskiviikkoa Lontoosta!

x Henna

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.