Wellness Wednesday Osa 3- Neljä yleisintä harhaluuloa joogasta

Mind the gap, mummy

Jos sinua pyydettäisiin miettimään joogaa sanana, mitä mielikuvia se herättää sinussa? Onko se kenties guru meditoimassa Intiassa? Joogasali täynnä ihmisiä taivuttelemassa kirkkaanvärisillä matoilla suitsukkeiden tuoksussa? Päälläseisontaa? Vai kenties jotain aivan muuta?

Olen saanut kuulla muutamia erilaisia ja ihmetteleviäkin kommentteja liittyen joogaan ja sen opiskeluun. Moni hämmästellen kommentoija on ollut yleensä ihminen, kenelle jooga ei lajina ole kovinkaan tuttu. Myönnettäköön, että ennen kuin hurahdin tähän lajiin kunnolla, oli itsellänikin muutamia harhakuvitelmia, mutta mitä enemmän lajia on harjoittanut ja sen filosofiaa opiskellut, sitä huvittavimmilta nämä ajatukset nyt tuntuvat. Ajattelinkin seuraavassa hieman oikoa neljää ehkäpä yleisintä harhaluuloa joogasta ja sen harrastamisesta.

1. ”Jooga on uskonto”

Ei ole. Sana Jooga tulee Sanskritin sanasta ”yuj”, joka tarkoittaa yhdistymistä/liittoa. Jooga onkin mielen, kehon sekä maailmansielun liitto ja se on myös itsetuntemisen taitoa, kehontuntemusta, mielenhallintaa sekä kykyä katsoa elämää eri näkökulmista. Jooga on mielen ja kehon tasapainoa.

Onkin hyvin tärkeää ymmärtää, että jooga ei todellakaan ole uskonto, vaan se on filosofia ja elämäntapa niille, jotka sitä päättävät harjoittaa. Joogaa on monenlaisia suuntauksia ja jokainen voi kokeilemalla löytää omansa ja jokainen voi myös poimia itselleen sopivimmat elementit. Kuitenkin mikäli mielii pääsevänsä syvälle joogan opiskelussa ja tuntemisessa, tällöin joogan historian sekä filosofian opiskelu ja tuntemus on avainasemassa.

Joogan historiaan on toki vaikuttanut hindujen pyhät kirjoitukset, mutta jooga ei itsessään ole uskonto ja sitä voi todellakin harjoittaa elämänkatsomuksesta riippumatta.

2. "En voi harrastaa joogaa, sillä en taivu yhtään”

Väärin. Harrastaaksesi joogaa sinun ei tarvitse taipua ja venyä kuminauhan tavoin. Joogaa sopii kaikille koosta ja notkeudesta riippumatta. Joogan liikkeitä voi hyvin modifioida ja apuvälineitä (esim. palikat ja kuminauhat) käyttämällä asanoiden, eli asentoharjoitusten, tekeminen helpottuu.

Notkeus ei siis ole edellytys joogan harrastamiselle, mutta mitä kauemmin joogaa harjoittaa, saattaa keho notkistua kuin huomaamatta. Jooga on todellakin muutakin kuin asanoiden suorittamista!

3. ”Pitää olla vegaani tai vähintään kasvissyöjä harjoittaakseen joogaa”

Ei ole pakko. Kukaan ei kysy joogatunnille mennessäsi ruokavaliostasi tai ruokailutottumuksistasi. Toki mitä enemmän joogaan hurahtaa, saattaa ruokavalio muuttua siinä samassa sysäyksessä – aivan kuten käy monesti muutenkin kun innostuu aktiivisesti liikkumaan. Useimmat joogaharrastajat ja joogan filosofiaan todella pureutuneet eivät kuitenkaan yleensä syö eläinperäisiä tuotteita, mutta tavallisen joogaharrastajan ei ole pakko syödä tietyllä tavalla harrastaakseen joogaa ja nauttiakseen siitä.

4. ”Jooga on vain nuorille naisille”

Ei ole. Joogaa voi harjoittaa niin vanhat kuin nuoretkin – sukupuoleen katsomatta. Moni voi hyvinkin kuvitella, että joogaa ei voi aloittaa tietyn iän jälkeen, mutta tämäkin luulo on väärä. Joogata voi vähän varttuneempikin ja erityisryhmien – kuten esimerkiksi vanhusten joogaohjaajia koulutetaan jatkuvasti enenevissä määrin. Myös miehiä löytyy joogasaleilta yhä enemmän, mikä onkin hieno juttu. Joogan ilosanoma kuuluu kaikille, joten toivottavasti harhaluulo joogan kuulumisesta vain tietylle ihmisryhmälle poistuisi pian kokonaan!

Namaste ja ihanaa viikon jatkoa Lontoosta!

x Henna

Kommentit

Ankrylik (Ei varmistettu)

Olen nyt kaksi vuotta joogannut suhteellisen säännöllisesti, mutta pidän itseäni vieläkin aika noviisina. Pyrin kyllä joogaamaan noin 3-4 kertaa viikossa. Liikuvassa työssä on ihan mahtavaa, että joogata voi esimerkiksi hotellihuoneessakin. Syy, miksi palaan aina joogan pariin, on joogaa seuraava mielenrauha sekä se yksikertainen asia, että mikään muu laji ei ole meikäläisen kohdalla ehkäissyt selkäkipuja yhtä tehokkaasti kuin jooga! Toimistotyöläinen kiittää.

IamHenna
Mind the gap, mummy

Jooga onkin jatkuvaa oppimista, koen itse ainakin niin! Ihanaa kun voi haastaa itseään! Se on ihanaa kun voi melkein missä vain joogata, varmasti todella hyvä laji juuri liikkuvas työtä tekevälle :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.