Onko musiikkimaku tärkeää?

20130621_210557.jpg

Mitä musiikkia kuuntelet?

Siinä on vaikein ja vihastuttavin kysymys, jonka tiedän.

Vaikka se kuuluu treffien peruskauraan, en totu siihen ikinä. En tiedä, miten kysymykseen kuuluisi vastata: luetella ne bändit, joista tykkää eniten nyt vai eniten kautta aikojen? Ainakin minulla on bändirakkauksia, joita en kestä enää kuunnella. Kun mökkireissulla rallatetaan vuodesta toiseen discoilevasta kaisasta tai sydänsuruissaan ulvoo liian monesti jag saknar dig mindre och mindre, biisistä tulee rakas, mutta sietämätön.

Tylsään namedroppailuun en taas viitsi lähteä.

Vaikka tiedän, että vastapuoleen tekisi suuremman vaikutuksen Haim kuin Him, minun tekisi mieli sanoa jälkimmäinen ihan vain siksi, että näkisin tyypin reaktion. Genreniputuksissa on sama juttu.

Työkaverini on eri mieltä.

Hänen mielestään musiikkimaku on kenties tärkein tieto, jonka vastapuolesta voi onkia. Sillä saa nopeasti muodostettua tyypistä kuvan, sillä lempibändit kertovat ihmisestä paljon, työkaveri perustelee.

Ymmärrän pointin, mutta mielestäni suora kysymys on siihen väärä tapa.

Jotain asioita voi kysyä suoraan, kuten ammattia ja asuinpaikkaa. Musiikkimakua taas ei, vaan sen kuuluu tulla ilmi itsestään. On paljon luontevampaa kertoa ohimennen päräyttävästä keikasta tai siitä, että lempparitriolta tulee uusi lp. Suorasta kysymyksestä seuraa vain brassaileva tai vaivaantunut vastaus, enkä pidä kummastakaan.

Työkaveri mielestä olen aivan väärässä.

Voin ollakin.

Koetimme keksiä, vaikuttaa asiaan kenties ikä (kasvoiko radion vai netin tahtiin) tai arvot (musiikki on koko elämä vs. ihan kiva juttu), mutta emme tulleet mihinkään lopputulokseen. Ehkä joku viisaampi tietää.

En kuitenkaan jousta siinä, että kun minulta kysytään lempimusiikistani, kieltäydyn vastaamasta. Sitä ennen punastun ja takeltelen. Onhan kyse tärkeästä asiasta.

Kommentit (12)
 1. Kirjoitus on jo vanhahko mutta aihe ikuinen! Niinpä pakko kommentoida. 😀

  Ei oo tullu mieleenkään että joku vois ahdistua ja ärsyyntyä tosta kysymyksestä. Mulle musiikkimausta kysyminen on luonnolisinta mitä mitä voi kysyä. Joo, itselleki nykyään tuottanut vaikeuksia vastata kun maku vaan laajentuu laajentumistaan, mutta kyllä aina jonkinlaisen koosteen keksin.

  Sen määrittää iham itse mitä haluaa vastata. Mielestäni kuuluu kuitenkin kertoa mitä viime aikoina on tullut kuunneltua. Ne vanhat suosikit selviävät sitten ajan kanssa. Spice girls täräytys on silti ihan hyvä. Kuka nyt jaksaa katsella tyyppiä joka kuuntelee vain viimeisintä ug drum n’ basea (elävän elämän esimerkki). ”Kuuntelen laidasta laitaan” on myös hyvä vastaus. Ei ole ollenkaan ilmiselvää että on laaja musiikkimaku, johan tässä on todettu.

  Älkää ressatko niin paljon. Vastatkaa vaan jotain. Kertoo kysyjän omasta typeryydestä jos lokeroi vastaajan heti.

  Uniklubi tarina osui kyllä. 😀 Olisin myös järkyttynyt (vaikka on niilläkin muutama hyvä zipale). Soitan bändissä ja tutustun aktiivisesti uuteen ja vanhaan musiikkiin. Asialla on siis todellakin merkitystä. En heti kysy treffingeillä asiasta, vasta sitten jos se tulee mieleen ja jos epäilen siitä syntyvän jotai keskusteltavaa. Musiikista voi puhua ikuisuuden. Olen varma että nihkeys liittyy juuri tuohon ettei koe musiikkia itselleen niiiin tärkeäksi kuin joku muu kokisi. Ehkä. Vai onko kyse siitä ettei kehtaa vastata? 

  Myönnän. Jos toisella on mielestäni nolo musiikkimaku, luultavasti en tule toimeen hänen kanssaan. Nolon määrittelen itse. Siitä ei voi eikä kannata toisen stressata. Se on huomattu kantapään kautta että mitään yhteistä tuskin löytyy, vaikka kuinka yrittää ajatella positiivisesti ja lokeroimatta. 

   

   

 2. Inhoan tuota kysymystä, koska itse kuuluun lähinnä siihen ihmistyyppiin, joka kuuntelee mitä radiosta sattuu tulemaan. En ole myöskään edes teininä osannut tykätä jostain tietystä genrestä tai edes bändistä, minusta yksittäinen biisi joltain bändiltä on usein hyvä, mutta koko muu tuotanto ihan yhden tekevää. Musiikki ei myöskään ole minulle niin tärkeää, että olisin koskaan ajatellut omani tai muiden musiikkimaun kertovan minusta tai siitä toisesta ihmisestä mitään kovin oleellista. Osaisin kylmiltään luetella sata tärkeämpää kysymystä, joiden perusteella voisin arvioida treffikumppanin kiinnostavuutta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *