10 asiaa, joista aion minimalistina luopua

Viimeisten vuosien aikana olen luopunut huomaamattani monista arkipäiväisistä asioista, kuten kynttilöistä, kynsituotteista, monista kosmetiikkatuotteista, lehdistä, leivänpaahtimesta sekä muotivaatteista ja -kengistä. Tästä huolimatta kaappini pursuavat tavaraa ja osaa ovista on vaikea avata, sillä tavaraa on jopa kaapinovien edessä. Karsittavaa siis vielä on jäljellä.

Tässä ensimmäiset 10 asiaa, joista aion minimalistina luopua:

1. Turhat vaatteet

Minulla on muutamia vaatteita käytössä jopa yli kymmenen vuoden takaa. Nämä ovat vielä ihan hyvässä kunnossa ja olenkin aika yllättynyt, miten jotkin laadukkaat vaatteet vain kestää ja kestää. Osa vaatteistani on kuitenkin alkanut käymään jo pieneksi, sillä viimeisen 2 vuoden aikana olen alkanut saamaan lihasta etenkin yläkroppaani. Tämän vuoksi monet tyköistuvimmista vaatteistani ei enää istu minulle kovinkaan hyvin.

Kesän koittaessa aion käydä kaikki vaatteeni läpi, katsoa mitä oikeasti käytän ja sopii yhä vartalolleni sekä laitan eteenpäin vaatteet, jotka ovat käyneet liian pieniksi. Vaatteista luopuminen on ollut minulle yksi vaikeimmista asioista ja olenkin monesti antanut epämiellyttävillekin vaatteille useita uusia mahdollisuuksia. Nyt kuitenkin haluan lopettaa tämän kierteen, ja pystyä elämään ilman minkäänlaisia kahleita tavaroihin.

Vaatteiden lisäksi omistan aivan liikaa kenkäpareja, joista suurimmasta osasta voisin luopua, ilman että edes huomaisin. Käytän tilanteessa kuin tilanteessa vain muutamaa eri luottokenkiä, joten pärjäisin kyllä vähemmälläkin pareilla. Myös kenkiä sekä muita asusteita on siis syytä karsia.

2. Viihde

Nykyisin en kuluta paljoakaan viihdettä, mutta minulla on ollut hetkeni, jolloin olen ostanut edullisia elokuvia, sarjoja, pelikonsoleita ja pelejä koko omaisuudellani. Osa näistä elokuvista on annettu eteenpäin, mutta rakkaimmat niistä olen säästänyt. Mutta mitä teen enää DVD:illä, kun tietokoneissa ei ole enää CD-lukijaa tai DVD-laitteet ovat väistyneet smart-televisioiden tieltä? En halua säästää mitään tavaroita, joista tiedän, etten voi millään niitä enää käyttää.

3. Kosmetiikka

En käytä paljoa kosmetiikkatuotteita. Omistan meikkejä ja hiustuotteita todella vähän. Lähinnä kaapistani löytyy ripsiväri, meikkivoide ja hiuksiin jätettävä hoitoaine. Hiuslakan jätin pois vuosi sitten, sillä aerosoli aiheuttaa minulla ongelmia. Meikkaamiseen en puolestaan jaksa nähdä aikaa enkä vaivaa. Koen kuitenkin, että voisin supistaa kosmetiikkatuotteita entisestään. Muun muassa luomiväreistä voisin luopua kokonaan, kuorintavoiteen puolestaan olen ajatellut kokeilla tehdä itse. Harkitsen myös kosteusvoiteen tekemistä itse.

Pieniä kosmetiikkapurnukoita kertyy yllättävän paljon, ja on todella vaikea loppujen lopuksi hahmottaa kuinkaa monta eri tuotetta päivän aikana käyttääkään. Varmasti siis näistä purnukoista löytyy läjäpäin tuotteita, joiden käytöstä voisi luopua.

4. Taidetarvikkeet

Rakastan maalata ja piirtää. Kuten varmasti monella muullakin taiteilijalla, kaappeihin on kertynyt läjäpäin erilaisia taidetarvikkeita. Omien suosikkien muodostuessa tietyt tarvikkeet jäävät vähemmälle käytölle, joten aika-ajoin olisi hyvä käydä oma varasto läpi, tarkistaa mitkä ovat vielä käyttökelpoisia ja antaa eteenpäin käyttämättömät pensselit ja värit.

5. Kirjat

Lukeminen on yksi lempiharrastuksistani. Pidän kirjoista esineenä, mutta loppujen lopuksi kirjat vievät todella paljon tilaa. En koe, että kirjojen säilyttäminen olisi itselleni kovinkaan antoisaa, sillä luen kirjan kerran, minkä jälkeen se unohtuu hyllyyn. Kirjat on tehty luettaviksi, joten hyllyssä nököttävistä kirjoista ei ole kovinkaan paljoa iloa kenellekään. Miksi en siis antaisi niitä eteenpäin heille, jotka todella lukevat niitä useampaan kertaan?

Fyysisten kirjojen sijaan aion puolestaan panostaa e-kirjoihin. Ostin taannoin e-kirjalukulaitteen, josta olen tykännyt valtavasti. Saan koko kirjastoni käyttöön missä tahansa liikunkin vain parin sadan grammaisen laitteen avulla. Suosittelen!

6. Suoristusrauta ja kiharrin

Käytän suoristusrautaa ja kiharrinta korkeintaan kerran vuodessa. En pidä hiusten lämpökäsittelystä, sillä haluan, että hiukseni pysyvät mahdollisimman terveinä, jotta voin kasvattaa niihin pituutta. Kuitenkin vanha suoristusrauani ja kihartimeni ovat edelleen kylpyhuoneen kaapissa viemässä turhaan tilaa. Nämä ovat ensimmäisiä tavaroita, jotka aion laittaa eteenpäin.

7. Keittokirjat

Kukapa ei rakastaisi keittokirjoja, jotka ovat täynnä toinen toistaan herkullisempia kuvia ruuasta. Minulle keittokirjat ovat listanneet unelmia, joita haluaisin toteuttaa, mutta jotka ovat vain jääneet toteuttamatta. Aina kun tarvitsen jonkin reseptin, katson sen ensimmäisenä netistä. En edes muista omistavani yhtään keittokirjaa. Silti ne vievät kokonaisen hyllyn keittiön kaapissa.

8. Sisustusesineet

Minulla on ollut aina viha-rakkaussuhde erilaisiin sisustusesineisiin. Ne tuovat kotoisan tunnelman, mutta kuinka inhottava kaikkien pienten esineiden ympäriltä onkaan pyyhkiä pölyjä! Välillä olen karsinut kaikki koriste-esineet, kun taas vähän ajan päästä olen tuonut ne takaisin.

Kun muutin pois lapsuudenkodistani, kiertelin tämän tästä kirpputoreilla etsimässä toinen toistaan kauniimpia sisustusesineitä sen kummemmin miettimättä niille mitään kunnollista tarkoitusta. Ostin lähes kaikki tuikkukynttiläkipot, jotka vain löysin. Rakastin polttaa kynttilöitä, mutta sittemmin olen luopunut tästä tavasta. Minulla oli yli 100 tuikkua, jotka lahjoitin eteenpäin. Tuikkukipot kuitenkin jäivät. Nyt on niidenkin aika mennä muiden koriste-esineiden ohella.

9. Hiustarvikkeet

Kuten meikkaamisessa, en jaksa myöskään kuluttaa kovinkaan paljoa aikaa kampausten tekemiseen tai hiusten ehostamiseen. Harjaan aamuisin hiukseni, saatan laittaa ne pompulalle tai jättää avonaisiksi. Muuta ei tarvita. En vain osaa tehdä hiuksillani paljoa ja jos teen kampauksen, kyllästyn siihen alta aikayksikön. Myös pompulat pysyvät minulla tallessa, sillä käytän sitä yhtä ja ainoaa pompulaa päivästä toiseen.

En siis tarvitse niitä kaikkia hiuskoristeita ja pantoja, joita olen vuosien varrella yrittänyt opetella käyttämään. Tähän samaan kategoriaan menee hatut. Vaikka ne näyttäisivät kuinka hyvältä, en vain tunne oloani hyväksi hattu päässä.

10. Lahjat

Joulut ovat jo vuosien ajan ollut minulle tuskaa, sillä ihmiset ovat antaneet toisilleen kaikkea turhaa krääsää. Tämä kulutushysteria on saanut minut hyvin ahdistuneeksi, mutta nyt aion itsekin alkaa todella karsimaan lahjoissa, joita toisille ostan. Fyysisten lahjojen sijaan aion panostaa kokemuksien antamiseen, jotka synnyttävät lahjan saajassa toivottavasti ikimuistoisia muistoja ja kokemuksia, joista riittää iloa vielä vuosienkin päähän.

——

Vaikka aion nyt luopua monista tavaroista, en kuitenkaan aio heittää roskiin mitään käyttökelpoista. Tietyt tuotteet, joita ei voi antaa eteenpäin, aion kuluttaa loppuun ja olla ostamatta niiden tilalle uusia. Tämä siitä syystä etten halua luoda yhtään enempää roskaa kuin mitä on pakko.

Seuraa blogia: Blogit.fi

koti oma-elama hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *