Mikä todella on tarpeen?

Viime aikoina kuluttaminen, rahankäyttö ja hyödykkeiden tarpeellisuus on ollut paljon ajatuksissani.

Minulla on käytössäni kaksi noin 7–8 vuotta vanhaa tietokonetta, joiden päivittäminen alkaa olla pian aiheellista. Viime päivät ovatkin menneet pähkäillessä millainen kombo on minulle kaikista järkevin ratkaisu, kun vanhoista työpareistani aika jättää – ostanko pöytäkoneen ja läppärin tilalle samanlaiset tuotteet, tarvitsenko vain yhden kevyen tietokoneen, vai ostanko läppärin tilalle tabletin ja pöytäkoneen korvaan toisella samanlaisella.

Ajatukseni ovat vaihdelleet suuresti. Ostamisen sijasta tuntuisi hyvältä pyrkiä pärjäämään mahdollisimman vähällä, säästää rahaa ja saada työhuoneesta vapautettua lisää tilaa. Toisaalta kyseisiin tuotteisiin ei tuntuisi pahalta panostaa, sillä tiedän, että omalla käytölläni laadukkaat tuotteet kestävät lähemmäs kymmenen vuotta.

Mutta mitä oikeasti tarvitsen? Entä missä menee tarpeellisten tuotteiden raja?

Maailma on täynnä toinen toistaan hienompaa teknologiaa. Markkinoinnin avulla meille yritetään myydä ja uskotella, että juuri tämä tuote tekee elämästämme parempaa emmekä voisi elää ilman sitä. Mutta onko asia tosiaan niin?  Tarvitsemmeko todella kaikkea sitä mitä meille myydään ja tekeekö se todella elämästämme miellyttävempää? 

Jokaisella meillä on erilaiset tarpeet. Itselleni liika tavara tuottaa ahdistusta. Mitä enemmän tavaroita on ympärillä, sitä enemmän tuntuu kuin olisin tavaroiden puristuksessa. Ratkaisu ongelmaani ei siis ole uusi tuote, vaan pikemminkin vähentää tavaroita ympäriltäni (sekä pitää ympäristöni mahdollisimman siistinä ja yksinkertaisena). Kyseessä on puntarointia tarpeen ja tunteen välillä.

Päätös ”ongelmaani” tuntuu vaikealta, sillä kaksi puolta – minimalistinen ja materialistinen – kilpailevat keskenään pääni sisällä. Joka tapauksessa aion käyttää nykyisiä tietokoneita niin kauan, kuin ne vain kestävät, ja punnitsen mielessäni mikä todella on itselleni tarpeen. Katsotaan sitten kuinka vähällä pystyn tässä tapauksessa pärjäämään.

Seuraa blogia: Blogit.fi | Instagram

Minimalistiseen kotiin: Etsy

puheenaiheet ostokset ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *