Miten minimalismi näkyy elämässäni?

Vaikka en ole ollut kovin aktiivinen blogin puolella, olen silti pitäytynyt minimalistisessa elämäntavassa. Olen nyt siinä pisteessä, ettei minun tarvitse tietoisesti miettiä mitä teen, vaan pystyn tekemään minimalismia edistäviä päätöksiä elämässäni selkärangasta. Tässä muutamia tapoja, miten minimalismi elämässäni tällä hetkellä näyttäytyy:

1/ Mahdollisimman vähän kosmetiikkaa

En ole oikein koskaan ollut kiinnostunut kosmetiikasta ja erityisesti nyt minimalistinen pyrin pitämään tuotteet mahdollisimman vähänä. Saippuan, shampoon ja hoitoaineen lisäksi kuluu satunnaisesti vähäinen määrä meikkejä sekä tietenkin pari erilaista rasvaa kasvoille ja käsille. Muuta en sitten tarvitsekaan.

Pidän myös hiukseni mahdollisimman pitkinä, jotta niitä ei tarvitse leikata kovin usein. Harkitsen myös, että voisin itse leikata seuraavan kerran hiukseni. Vaikka kerta vuodessa kampaamokäyntiin ei ehdikään maksaa kovin paljon, on mukava säästää tämä yksittäinen viisikymppinen.

2/ Ostan harkiten

Tämä on varmasti aika itsestäänselvyys, mutta laitan rahani mieluummin pörssiin kuin ostan mitään uutta. Pyrin aina pärjäämään ilman ja niillä mitä minulla jo on. Ostopäätös on pitkän harkinnan ja vertailun tulos.

Jos puolestaan tarvitsen jotain, en tähtää markkinoiden parhaimpiin vaihtoehtoihin vaan ostan mahdollisimman edullista. Ostin esimerkiksi Black Friday -tarjouksesta uuden puhelimen, joka on markkinoiden halvimmasta päästä. Vaikka käytän puhelinta joka päivä, riittää tämä aivan hyvin omaan käyttööni. En näe edullisemmissa malleissa mitään eroa lippulivamalleihin.

3/ Budjetoin menoni

Minulla on kuukaudelle tietty budjetti niin ruokaan kuin muihinkin menoihin, joilla pyrin pitämään kuluni hyvin matalana. Toisinaan budjetit paukkuu, joten vielä opetellaan löytämään oikeanlaiset kulutustottumukset. Ohjenuora arjessa kuitenkin on ja pysyy, johon tähdätään.

Minulla on 200 € kuukausibudjetti ruokaan. Olen huomannut, että kasvissyönnin aloitettua olen pystynyt vähentämään ruokakulujeni määrää. Elämäni paras päätös oli ryhtyä syömään pääsääntöisesti kasvisruokaa, enkä itselleni liharuokaa enää valmistakaan. Koen että tämä summa on matala, mutta kuitenkin tarpeeksi korkea, jotta voin nauttia ruuasta, syödä hyvin sekä samalla elää säästeliäästi.

4/ En osta vaatteita

Ostan harkiten uutta, mutta uusien vaatteiden hankinta on asia, jota en harrasta. Vuonna 2022 en tainnut ostaa yhtään uutta vaatekappaletta.

Koen, että minulla on liikaa vaatteita. Kaikki vaatteeni ovat mieleeni ja koen tarpeettomaksi karsia vaatekaapistani vaatekappaleita ja viedä kirpputorille pienentääkseni niiden määrää. Jos vaatteeni ovat käyttökelpoisia, miksi en vain itse käyttäisi niitä loppuun? Tämän vuoksi en harkitsekaan uusien vaatteiden ostamista, vaikka olisi pari tuotetta, jotka mieluusti lisäisin kokoelmaani.

5/ Kierrän kaupat kaukaa

Kaupungilla ja kaupoissa kiertely saattaa kiusaukseen. Eteen sattuu vaikka mitä heräteostoksia ja ostetaan herkästi turhaa tavaraa, mitä ei oikeasti tarvitsisi. Tämän vuoksi olen lopettanut kokonaan kaupoissa turhan kiertelyn – myös ruokakaupassa. Kaikki tarvittava tilataan netistä kotiin tai postin automaattiin. Pitkän harkinnan jälkeen tietenkin.

Kivijalkamyymälöiden lisäksi karsastan verkkokauppoja, enkä esimerkiksi anna itseni selata erinäisten vaatekauppojen valikoimia. Jos tunnen tarvetta jollekin, odotan muutaman päivän, mielellään ainakin viikon, ennen ostopäätöksen tekemistä. Näin varmistan, että tuote on varmasti jotain, mitä tarvitsen.

Ymmärrän, että verkkokauppojen selaaminen on mukavaa ajanvietettä ja niin se joskus oli minullekin. Olen kuitenkin opettanut itseni pois tästä kierteestä ja tylsän hetken tullen tartun kirjaan tai alan katsomaan jotain hyvää sarjaa. Näin lompakko kiittää!

Miten arkesi on muuttunut minimalismin myötä?

Seuraa blogia: Blogit.fi | Instagram | Pinterest

puheenaiheet ostokset hyva-olo vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *