NO BUY – Olin ostamatta mitään 30 päivään
Vietin kesäkuussa NO BUY eli älä osta mitään -kuukauden. Pyrin siis tietoisesti vähentämään kulutustani ja rahan käyttöä koko kuukauden ajan ja ostin vain kaiken välttämättömimmän. Karsin tämän kuukauden ajalta kaiken ylimääräisten tavaroiden ja palveluiden ostamisen. Ainoat sallitut ostokset olivat:
- ruoka, mutta mahdollisimman vähäisenä ja edullisena
- polttoaine
- hätätilanteista koituvat kulut
- ajanvaraukset (kuten lääkärikulut)
- lahjat muille henkilöille
- kosmetiikka/hygienia/siivoustuotteet, jotka korvaavat loppuneen tai rikkinäisen tuotteen
1. viikko
Ensimmäinen viikko NO BUY -kuukautta sujui aika helposti, ja vain kaksi ostosta tuli koko viikon aikana tehtyä. Kummatkin olivat noutoruokaa, joten mistään isoista harha-askelista ei ollut kyse.
Tämän ensimmäisen viikon aikana aloin kokoamaan ostoslistaa kaikesta ylimääräisestä, mitä harkitsen ostavani. Kuukauden loputtua en suinkaan aio lähteä ostamaan kaikkia näitä asioita kerralla, vaan mietin huolella ja pitkään tarvitsenko kyseisiä tavaroita todella. Pyrkimyksenä tämän NO BUY -kuukauden aikana on siis oppia kuluttamaan vastuullisesti ja harkitusti, minkä vuoksi kehitän tämän kuukauden aikana itselleni tavaksi miettiä pitkään ennen ostopäätöksen tekemistä.
2. viikko
Toisella viikolla NO BUY -kuukautta olo alkoi muuttumaan todella rauhalliseksi, sillä ajatukset eivät enää pyörineet materian ja ostamisen ympärillä. Myös ostoslista alkoi unohtua.Sen sijaan aloin käymään vaatekaappiani läpi. Paljon vaatteita on menossa kierrätykseen, mutta haluaisin vielä saada vähennettyä käyttöön jääviä vaatteita. Toki vaatteita tuntuu olevan tarvittavaa enemmän, sillä säilytän kaapissani sekä kesä- että talvivaatteita. Ehkä pitäisikin luopua myös selvästi kesävaatteista, jotka eivät istu ollenkaan kerrospukeutumiseen talven aikana.
3. viikko
Kolmannella viikolla oli hieman erilainen tunnelma kuin kahdella aikaisemmalla. Tässä vaiheessa tavaroiden ostamisesta alkoi olla kulunut jo sen verran pitkä aika, että aikaisemmin laatimani ostoslistan ostosten tekeminen alkoi jälleen pyöriä mielessäni. Tuntui jopa tuskalliselta, kun tiesin, etten voi vain mennä ostamaan. En kuitenkaan antanut periksi mielihaluilleni, vaan pysyin tiukasti kannassani olla ostamatta mitään.
4. viikko
Neljäs viikko kului jo hyvin rutiininomaisesti. Olin selvästi harkitsevampi myös esimerkiksi ruoan ostamisessa, ja mietin kannattaako jonkin tuotteen kohdalla ostaa sittenkin edullisempaa kausituotetta tai mitkä ruokakaupasta ostamani tuotteet ovat sellaisia, joita ilmankin pärjään.
Neljännellä viikolla aloin myös myymään ylimääräisiä ylimääräisiä tavaroitani Tori.fi:ssä sekä keräsin pinon vaatteita ja muita itselleni tarpeettomia tavaroita kirpputorille vietäväksi. Yhden satsin tavaraa vein jo Pelastusarmeijan kirpputorille. Vaikka tavaraa ei ole vielä lähtenyt paljoa liikkeelle, tuntuu olo silti kevyemmältä ja koti avarammalta. Lisäksi tavaroiden eteenpäin antaminen ja myyminen on tuottanut hyvää oloa, sillä tiedän, että itselleni turhat tavarat ovat päässeet ilostuttamaan ihmisiä, jotka niitä tarvitsevat.
Mitä kuukaudesta jäi käteen?
Ainoat hutilyönnit olivat noutoruoka, jota tuli ostettua kuukauden jokaisella viikolla enemmän tai vähemmän. En kuitenkaan näe, että tämä olisi kovinkaan iso virhe, sillä kuukauden aikana oli päiviä, jolloin ei kerta kaikkiaan kyennyt itse tekemään ruokaa. Tämä on sinänsä harmi, sillä noutoruoka tulee loppujen lopuksi kalliimmaksi, kuin kotiruoka.
Kaiken kaikkiaan pidän NO BUY -kuukauttani erittäin onnistuneena. Tämä kuukausi auttoi minua tiedostamaan rahankäyttöäni, sekä opetti miettimään ostosteni järkevyyttä. Olen selvästi analyyttisempi ostosteni suhteen, enkä ole ostamassa mitään enää hetken mielijohteesta.
Jatkossa aion säädellä kulutustani ns. kuukausirahalla. Päätän siis tietyn summan, jolla voin kuukausittain ostaa asioita, jotka eivät ole niin välttämättömiä. Pidän tämän summan mahdollisimman pienenä, jotta itse summa estäisi ostamasta paljon tavaroita sekä palveluita, ja pakottaisi miettimään, mikä todella on välttämätöntä. Jos tarvitsee ostaa jotain, joka on isompi kuin kuukausiraha, silloin säästän kuukausirahan käytössä, tarvittavan monena kuukautena, kunnes koko summa on kasassa.