Helpotusta arkeen ruokasuunnittelulla

Yksi isoimmista menoeristä ainakin itselläni on ruoka. Ruokaan kuluu yllättävän paljon rahaa, etenkin jos ostoksiin ei itse kiinnitä sen kummemmin huomiota. Valitettavan tällä tavoin ruokaa menee myös paljon hävikkiin, joten syöty ruoka tulee entistäkin kalliimmaksi.

Emme ole yleensä suunnitellut ruokalistoja etukäteen, vaan lähinnä olemme syöneet sitä mitä on tehnyt mieli. Tämä oli helpompaa, kun kävimme lähes jokainen päivä kaupassa, mutta viimeisen vuoden aikana olemme ostaneet kerran viikossa verkkokaupasta valmiiksi kerätyt tuotteet ja käyneet vain hakemassa ne. Tämän vuoksi meille on syntynyt vuoden aikana tietynlainen lista, jolla me pärjäämme viikon. Emme kuitenkaan ole suunnitelleet sen tarkemmin, mitä niistä ruoista aiomme valmistaa, joten useimmiten viikkojen ruokalista näytti varsin samalta. Haalimisen vuoksi pakasteemme on täyttynyt ruoasta, ja jokainen viikko tulee vain lisää. Ruokaa on myös mennyt suoraan roskiin, sillä niiden viimeinen käyttöpäivä on ehtinyt umpeutua ennen kuin olemme valmistaneet siitä mitään. Kokkaamme myös fiilis- ja jaksamispohjalta, joten yleensä ne ikävimmät ruoat jäävät viikon viimeisimmiksi tai päätyvät pakkaseen, josta kukaan ei niitä oikein mielellään ota sulamaan.

Tänä vuonna aion tehdä tälle tavalle stopin. 

Kuva: Cayla1 | Unsplash
Kuva: Cayla1 | Unsplash

Ruokasuunnittelu säästää rahaa

Aloin viime vuonna tekemään omat eväät töihin. Huomasin vasta etätöihin siirryttyäni, että minulla menee noin 100 euroa kuukaudessa työpaikkalounaisiin rahaa. Kävin tuolloin pääsääntöisesti syömässä lounasravintoloissa, mutta ostin myös jonkin verran eineksiä lounaaksi. Tuo työpaikkalounaisiin kuluva summa tuntuu suurelta, sillä se oli 1/4 koko kuukauden ruokabudjetista.

Kun siirryin takaisin toimistolle töihin, aloin tekemään itse eväät joka ikinen päivä. Omatekemänä lounaan hinta on vain muutaman euron, jos sitäkään. Syön siis yhden ravintolalounaan hinnalla koko viikon. Olen joutunut jonkin verran miettimään, mitä ruokia viikon aikana kannattaa kokata, jotta niistä riittää seuraavaksi päiväksi lounaaksi myös. Mitään tarkempia suunnitelmia en ole kuitenkaan tehnyt.

Viime kuussa suunnittelin ensimmäisen kerran ruokalistan tulevalle viikolle, jonka perusteella teimme myös kauppalistan. Tämä ruokalista kattoi siis työpaikkalounaat sekä päivällisen Yllätyksekseni tilauksen lopullinen summa oli huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin. Ostimme toki vähemmän, sillä ostimme vain sen, mitä tarvitsemme tulevan viikon aikana. Jo se, että teemme ostoksemme kerran viikossa, auttoi säästämään rahaa. On myös paljon helpompi hallita arkea, kun tiedän tarkalleen mitä ruokaa olen minäkin päivänä valmistamassa ja mitä ruokaa syön seuraavana päivänä töissä.

Viikon ruokalistan suunnittelu on ainakin toistaiseksi meille sopivan mittainen. Joudumme kuitenkin täyttämään jääkaappiamme kerran viikossa, joten ei ole järkevää ostaa ruokia pilaantumaan pidemmäksi ajaksi kuin viikoksi. Näin meillä on aina käytössämme tuoreet ainekset.

Olen aikaisemmin ajatellut, että ruokasuunnitelman tekeminen on työlästä ja vielä työläämpää on siinä pysyminen. Viikon suunnitelman tekemiseen ei kuitenkaan mene muutamaa minuuttia kauempaa, plus tulee syötyä viikon mittaan paljon monipuolisemmin. Jokainen ruokaviikko ei näytä enää samalta, kun näkee omin silmin, seuraavan viikon vaihtelut. Ruokasuunnittelu on tuonut helpotusta ainakin meidän arkeemme niin rahallisesti kuin jaksamisen näkökulmasta, ja tätä tapaa aion jatkaa ainakin koko tulevan vuoden ajan!

koti raha ruoka-ja-juoma vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *