Vinkit minimalismin aloittamiseen

Minimalismin aloittaminen voi tuntua alkuun hankalalta. Mistä aloittaa? Teenkö sen oikein? Entä miten minusta tulee oikea minimalisti? Minimalisointi on helppoa, eikä siinä ole oikeaa tai väärää tapaa aloittaa minimalismista elämäntapaa.

Tässä viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua minimalistisen elämäntavan aloittamisessa!

1/ Pidä tavoite mielessä

Yksi tärkeimmistä asioista minimalismin aloittamisessa on pitää tavoite mielessä. Miksi haluat ryhtyä minimalistiksi? Mitä pyrit tällä elämäntapamuutoksella? Kirjoita tavoitteesi ylös, jotta voit aina palata yhä uudelleen ja uudelleen niihin.

Jokaisella on omat syyt miksi haluat yksinkertaistaa elämääsi ja tavoitteet minimalismin aloittamiselle. Ehkä haluat elämällesi aivan toisen suunnat, tuntea olevasi vapaampi ja matkustaa ympäri maailman tai saada itsellesi lisää aikaa. Kirjoita ylös muutama asia, joita elämältäsi haluat ja miksi ajattelet minimalismin auttavan sinua näiden tavoittelussa. Näin sinun on helpompi ymmärtää miksi haluat saavuttaa jotain, jolloin tapa toteuttaa se tulee luonnostaan.

Muista pitää nämä tavoitteesi mielessäsi, kun minimoit tavaroitasi. Näin saat lisää motivaatiota ja uskallusta päästää irti tärkeistäkin tavaroista.

2/ Aloita pienestä

Elämäntavan muuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Aloita siis muutos kohti minimalismia pienistä asioista. Minimalisoi tavaroitasi huone tai nurkka kerrallaan käyttäen aikaa aina 5-15 minuuttia. Näin totut ajatukseen ja pääset hyvään vireeseen minimalisointiurakassasi.

Älä myöskään odota, että saisit valmiiksi minimalisoinnin siinä vaiheessa, kun olet käynyt jokaisen nurkan talossasi läpi. Tässä vaiheessa on ehtinyt jo kertyä uutta tavaraa, joten on paras aloittaa kierros alusta. Olet myös nyt ehkä valmiimpi luopumaan jostain, mistä et aikaisemmin vielä ollut valmis luopumaan.

Voit aloittaa elämäntapamuutoksen myös kotisi ulkopuolelta. Ympäröi itsesi samanhenkisillä ihmisillä ja asioilla. Seuraa somessa minimalisteja ja lue minimalismista kertovia kirjoja. Tämä auttaa sinua pitämään mielessä uusi elämäntapasi. Voit myös pitää päiväkirjaa prosessin etenemisestä.

Kun olet valmis minimalisoimaan, varaa kotoasi paikka tavaroille, joista haluat luopua. Tähän paikkaan saat helposti vietyä tavaroita, joista päätät luopua. Kun paikka on täynnä, lajittele tavarat ja myy ne kirpputorilla, lahjoita eteenpäin tai vie kierrätykseen.

3/ Anna itsellesi aikaa

Anna itsellesi aikaa sopeutua. Mikään muutos ei tapahdu yhdessä yössä, joten hyväksy, että toisinaan tilanne voi tuntua vaikealta tai jopa ahdistavalta. Onkin tärkeää muistaa pitää taukoja minimalisoinnista. Jos minimalisointi alkaa tuntumaan ahdistavalta, pidä muutaman päivän tai viikon tauko niin, ettet ajattele asiaa ollenkaan. Tauon jälkeen olet entistä virkeämpi ja motivoituneempi jälleen minimalisoimaan.

Etenkin alussa voi tuntua turhauttavalta, kun mitään ei tunnu tapahtuvan. Koti tuntuu täydeltä turhasta tavarasta. Muista ettei muutos tapahdu yhdessä yössä. Kestää vuosia, ennen kuin turhat tavarat on saatu lopullisesti karsittua pois. Dramaattiset muutokset saa meidät vain pelästymään, jolloin alamme tehdä takapakkia. Minimalisoi pikkuhiljaa huone huoneelta ja muista, ettei kaikkea ei tarvitse minimalisoida kerralla.

Opettele myös tekemään arjessasi niitä pieniä valintoja, jotka auttavat tavoitteesi saavuttamisessa. Näin minimalisointi tulevaisuudessa tulee olemaan helpompaa, kun uusia turhia tavaroita kertyy yhä vähemmän ja vähemmän.

4/ Löydä oma tyylisi

Olet varmasti katsellut Pinterestistä ja Instagramista inspiraatiokuvia minimalistisista kodeista. Kuvien asunnot ovat vaaleita ja raikkaita, joissa ei ole mitään ylimääräisiä esineitä – täysin päinvastainen kuin oma kotisi. Muista ettei minimalismi näytä valkoiselta huoneelta ja muutamalta satunnaiselta huonekalulta,  vaan jokainen luo oman tyylinsä, joka itselle sopii parhaiten.

Minimalismi ei siis koostu tietynlaisesta sisustuksesta tai huonekaluista, joita lehdet ja sosiaalinen media ovat pullollaan. Et tarvitse tiettyjä esineitä ollaksesi minimalismi. Minimalistiset huonekalut eivät tee kenestäkään sen enempää tai vähempää minimalisteja, vaan tärkeintä on oma elämäntyyli minimalismin taustalla.

Keskity siis siihen miltä tila ympärilläsi tuntuu ja siihen mikä saa sinut inspiroitumaan. Luovu esineistä, jotka eivät tue tätä ajattelutapaa ja tunnetta. Älä kuitenkaan osta mitään pelkän ulkonäön vuoksi, vaan osta vain tuotteita, jotka tuovat lisäarvoa elämääsi.

5/ Aloita minimalisointi helposta

Tämä vinkki on yksi tärkeimpiä heille, jotka aloittavat minimalistisen elämäntavan. Aloita minimalisointi helpoista tavaroista, kuten lehdistä, sisustusesineistä tai vaatteista. Meillä kaikilla on varmasti vaatteita, jotka eivät istu kovin hyvin päälle tai tuntuvat epämukavilta. Minimoi aluksi tällaisia helppoja kohteita ja anna ne eteenpäin hyväntekeväisyyteen. Tärkeimmät esineet jätä viimeiseksi, sillä nämä ovat vaikeimpia minimalisoida.

Muista ettei kaikesta tarvitse luopua kerralla, joten voit pinota tärkeimpitä tavaroita Ehkä-pinoon, ja säilöä ne esimerkiksi varastoon. Jos jokin esine tuottaa puolestaan ongelmia päättämisen suhteen, siirry eteenpäin ja jätä kyseinen esine myöhempää miettimistä varten. Myöhemmin myös tärkeistä tavaroista luopuminen tulee helpommaksi.

Seuraa blogia: Blogit.fi | Instagram

Minimalistiseen kotiin: Etsy

koti oma-elama vastuullisuus hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *