Luovuutta ja taikaa joka päivään: 3+1 kirjaa luovuudesta

Otin puolisen vuotta sitten tavoitteeksi lukea joka aamu kappaleen jotakin inspiroivaa. Olin jo hetken aikaa miettinyt, että tauolle jäänyt lukuharrastus olisi syytä tavalla tai toisella herätellä henkiin, kun iltaisin pitkän työpäivän ja työmatkojen jälkeen oli helpompaa valita Netflix kirjan sijaan. Todellakin rakastan leffoja ja sarjoja, enkä halua potea minkäänlaista syyllisyyden tuntoa siitä, että telkkaa tulee katseltua. Tulin kuitenkin siihen johtopäätökseen, ettei se saisi korvata muita aktiviteetteja.

Kun iltaisin tunnit eivät tahdo riittää kaikkeen, päätin laittaa aamurutiinit uusiksi! Kun muutenkin herään arkena tiistait ja torstait viideltä treeneihin, ajattelin että miksipä ei heräisi joka aamu siihen aikaan ja lukea aamulla. Usein aamulukeminen mielletään vähän hassuna, ja aluksi itsekin vieroksuin ajatusta. Itse lukeminen on ollut tähän astisessa elämässä ennemminkin yölampun valossa tihrustelua huonossa asennossa sängyssä, tai reissun päällä lentokentillä, juna-asemilla ja kulkuvälineissä. Oli siis alkuun kummallista napata kirja kouraan ja herätellä aivot kahvin sijaan kirjallisuudella.

Kaikkeen kuitenkin tottuu, ja nyt aamupalanurkkastani löytyy aina kasa kirjoja, joista sitten nappaan mieluisen ja luen vartin – tai joskus jopa vähemmänkin aamukahvini lomassa. Syystä, tai toisesta aamupalanurkkani minikirjasto on muodostunut viime aikoina luovuuteen liittyvästä kirjallisuudesta. En siis tarkoita ”luovia aloja”, vaan sitä luovuutta, jota kuka tahansa voi olla millä tahansa elämän alueella ammentaa. Se että antaa ajatusten ja ideoiden juosta ilman esteitä ja ehkä jopa luoda jotakin konkreettista niistä – oli se sitten makrame tai tanssiminen. Parin kuukauden luovuuden ammentamisen jälkeen tulin siihen johtopäätökseen, miten oiva tapa aloittaa päivä ja aktivoida pääkoppa uuteen duunipäivään tästä vahingossa muodostuikaan! Tässä muutamia kirjaideoita, jos aihe kiinnostaa:

The War of Art – Break through the blocks and win your inner creative battles (Steven Pressfield, 2002)

Tämä oli lukukokemus,jonka aion ehdottomasti toistaa! Kirjan mahtipontisesta otsikosta huolimatta sisältö antaa pohdiskelun aihetta olematta kuitenkaan liian raskas. Ehdottomasti rohkaiseva ja motivoiva lukukokemus. Verrattuna Big Magiciin (ks. seuraava kirjaesittely), on suhtautumistapa luovuteen vakavempi, konkreettisempi ja kunnianhimoisempi.

Tämä on yksi niistä kirjoista, joista löytyy yksittäisiä, isoa sanomaa kantavia lauseita, jotka jää pyörimään mieleen päiväksi. Seuraavalla lukukerralla aion todellakin merkata sivuja ja lauseita, jotta voin palata kirjan oivalluksiin kerta toisensa jälkeen. Tarpeeksi, muttei liikaa esimerkkejä kirjalijan omasta elämästä tarjoavat lyhyet kappaleet tekivät lukukokemuksesta miellyttävän.

The War of Art on suorapuheinen, inspiroiva ja sopii kelle tahansa luettavaksi, joka haluaa päästä alkuun ja luoda jotain konkreettista – tuoda ideat toteen. Kirja tarjoaa vastauksia mm. kysymyksiin

 • miten päästä eroon viivyttelystä ja ryhtyä toimeen
 • miten suhtautua epäonnistumisiin
 • miten voittaa epävarmuus ja pelko epäonnistumisesta

Big Magic – creative living beyond fear (Elizabeth Gilbert, 2015)

”Eat, Pray, Love” on monille tuttu kirja Elizabeth Gilbertiltä. Samaisen kirjailijan non-fiction ”Big Magic” on kuin tsemppipuhe kahvikupin ääressä puheliaalta kaverilta. Luovuudesta puhutaan konkreettisena henkilöolentona, jonka läsnäolo tulee havaita ja käyttää hyväksi. Ehkä aluksi oudoksuin tyyliä, mutta käytännön esimerkit pelastivat ja tekivät kirjasta hieman maanläheisemmän. Tosin ehkäpä kirja luovuudesta saakin välillä mene vähän muihin maailmoihin?

Kirja oli ehdottomasti kevyt ja konkreettinen lukukokemus tarjoten paljon henkilökohtaisia kokemuksia. Gilbert onnistui käytännön esimerkein kuvailemaan omia ja tuntemiensa henkilöiden luovia prosesseja. Vaikka kyseessä on kirjailija, on luova prosessi kuvailtu suhteellisen yleisellä tasolla, vaikka monet esimerkeistä kertovatkin kirjan kirjoittamisesta. Vaikka kirja rohkaisee antamaan ajatusten juosta vapaana, ei se motivoi tai painosta tekemään jokaisesta ideasta jotakin rahaa tuottavaa, eikä rohkaise lopettamaan päiväduuniaan heti kun on saanut esikoiskirjansa valmiiksi.

Plussaa myös lyhyistä kappaleista, joita oli helppo myös unihiekka silmissä lukea. Risuja ehkä paikoiteillen liiallisesta 3. persoonan käytöstä luovudeesta puhuttaessa. Makuasioita… Loppujen lopuksi, tämä oli helppo lukukokemus ja sopii mielestäni kaikille, jotka haluavat arkeensa ripauksen taikaa ja ovat kiinnostuneita, siitä,

 • mitä on luovuus
 • miten luovuus näkyy
 • mitä tehdä kun luovuus on hukassa

Originals – how non-conformists change the world (Adam Grant, 2016)

Hieman raskaslukuinen Adam Grantin ”Originals” esittelee esimerkkejä erilaisista liikeideoista, jotka joko lässähtivät, tai lähtivät nousukiitoon, ja syitä, miksi joku idea on hyvä, tai huono, ja miten jotkut ideoista päätyvät maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Mieleen jäi tarina tv-sarja Seinfeldistä, joka ei aluksi ottanut tuulta siipiinsä ja ehdittiin jo kertaalleen kuopata, kunnes eräs tv-tuottaja näki sarjan potentiaalin ja sai aikaan yhden maailman suosituimmista tv-sarjoista. Kirjassa esiteltiin myös surullisen kuuluisan Segawayn tarina. Segaway – siis se kömpelön näköinen kaksipyöräinen kulkuväline, jota käytetään nykyään lähinnä kaupunkien turistikierroksilla. Segawaysta odotettiin vuosisadan keksintöä, joka mullistaisi liikkumisen ja jopa korvaisi autot. Lopputuloksena oli kasapäin turhaan tuotettuja kulkupelejä, joita kukaan ei halua.

Vaikka kirja keskittyy suurimmaksi osaksi yhdysvaltalaisiin keksintöihin, on kerronta rehellistä, eikä yritä mainostaa yrityksiä, tai tuotteita. Yksityiskohtainen kerronta ja sadat nimet, joita on sisällytetty tekstiin tekivät lukemisesta hieman raskasta ja kappaleet pitkiä. Tämä on ennemminkin liiketalouskirja, ei niinkään jokapäiväiseen omaan luovaan prosessiin sovellettavissa oleva. Luovuudesta ja ideoista puhutaan lähinnä tuotteina. Jos on kiinnostunut lukemaan innovaatioista, idean tuotteistamisesta, mahdollisuuksista, riskinottamisesta ja tuhkimotarinoista, on kirja lukemisen arvoinen.

+1

Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät ja Unelmaduunarin tilipäivä (Satu Rämö & Hanne Valtari,WSOY, 2017 ja 2020)

Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa sekä Unelmaduunarin tilipäivä-kirjasarja ei suoranaisesti ole luovuudesta, mutta halusin ottaa kirjan mukaan ekstrana listalleni, sillä se tarjosi konkreettisia esimerkkejä, miten ideoista ja omista mielenkiinnonkohteista saa valjastettua itselleen rahanlähteen. Vaatii sekin luovuutta osata luoda ideanjyväsestä jotakin konkreettista!

Kirjassa haastetaan näkemään asiat uudesta näkökulmasta ja monimuotoisesti. Vaikka kirjassa puhutaan paljon bloggaamisesta ja luovista aloista, voi kirjan perussanomaa soveltaa mihin tahansa. Lukiessa tuntui kuitenkin välillä, että ”kasista neljään konttorityö”, tai muu ns. ”perusduuni” on jotakin, josta tulisi pyrkiä pois. Ehkä se kuitenkin johtui lähinnä siitä, että kirjailijoiden omat esimerkit keskittyivät tiettyihin aloihin. Itsekään en ole maailmanpelastaja, enkä todellakaan tee työni ansiosta yhteiskunnastamme toimivampaa, tai parempaa paikkaa asua. Välillä on kuitenkin hankalaa poissulkea eri alojen yhteiskunnallinen merkitys.

Jos kirjan ottaa kirjailijoiden elämäntarinana, saa lukukokemuksesta paremman. Kirjailijoilla on ollut kirjava ura, josta on mielenkiintoista lukea. Pienelle yrittäjälle riittää myös paljon hyvää materiaalia, mitä konkreettisesti tulee ottaa huomioon omaa yritystä perustaessa.

Kommentit (3)
 1. Ensimmäinen saksankielinen lukukokemukseni ja mietteitä saksankielestä arjessani – Monday blues | Lily
  6.11.2020, 08:56

  […] lukenut tänä aikana kymmeniä kirjoja, mutten totta vie ole lukenut yhtäkään saksaksi! En tiedä johtuuko se siitä, että koska […]

 2. vilhelmiina hellstén
  6.9.2020, 08:45

  Multa löytyy Big Magic, mutta jotenkin se jäi liian vaisuksi. The War of Art alkoi nyt kiinnostaa, sen haluan päästä lukemaan!

  Kiitos vinkistä! 🙂

  1. Big Magic lässähti kyllä loppua kohden. Alkuun oli tosi inspiroiva, mutta ehkä toisti itseään vähän liikaa :S The War of Art on tosiaan ytimekkäämpi ja jotenkin vahvempi teos 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *