Kiireisen aamun luksusaamupalat – taateli edition

Mulla oli melkein parin vuoden pituinen jakso, kun skippasin kokonaan aamupalan. Ajoitin aamuheräämiset niin, että puolen tunnin päästä heräämisestä olin ovesta ulos. Syy? Yksiselitteisesti: työstressi. Nukuin huonosti, stressivatsakipu iski aina aamuisin, ruokahalu nollassa. Oliko sen arvoista? Ei.

Pienen pelastusrenkaan sallin pikkuhiljaa itselleni: aamupala smoothiet. Ne oli helppo viedä mukaan työmatkoille ja huomaamattaan sai tankattua paljon vitamiineja ja ravintoa, vaikkei mieli tehnytkään syödä mitään. Aamupala smoothiet onkin ollut ainakin pari vuotta nyt osa aamurutiinejani.

Jonkin ajan kuluttua pois rimpuiltuani stressistä, alkoi kuitenkin kulinaristipuoleni heräilemään unestaan. Sille ei enää riittänytkään kerran viikossa sunnuntai-pannaripäivät, vaan arkeen oli myös mahdutettava jotain makunystyröitä hivelevää aamupalaa smoothieiden lisäksi. Treeniaamuihin ei tietysti voinutkaan mahduttaa isoa aamupalaa, mutta otettiin tavaksi aloittaa ja lopettaa työviikko tavallisesta poikkeavalla aamupalalla.

2 x taatelia aamupalaan: taatelimunakas ja espresso smoothie

Ah, se hetki, kun ensi kertaa oivalsin taateli-munakkaan. Oltiin vierailemassa kavereiden luona Kölnissä ja mentiin syömään krapulan ja parin tunnin yöunien sävyttämää aamiaista läheiseen kahvilaan. Siellä maistoin elämäni ensimmäisen kerran taateli-munakasta. Kotiin päästyämme yritin googletella reseptejä niitä kuitenkaan löytämättä. Niimpä kehittelin oman pikaversion: suolaista ja makeaa sekoittelevan taatelimunakkaan, josta on tullut aamupalalemppari.

Toinen kehittelemäni taateli aamupala on espresso-smoothie. Kuulostaa ehkä alkuun hieman oudolta, mutta jos tykkää kahvi-jälkiruoista, tai erikoiskahveista, on tämä smoothie ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Tähänkään en tuntunut löytävän mitään järkevää reseptiä, ja lopputulos tuntui olevan aina vähän kitkerä. Kun kuitenkin tajusin heittää mukaan taateleita, oli lopputulos tosi herkullinen!

Pikamunakas taatelilla, 2 annosta:

  • 6 taatelia
  • 2 munaa
  • suolaa
  • kanelia

Leikkaa taatelit suikaleiksi. Riko muna kuumalle pannulle loraukseen öljyä, ja asettele taatelisiivut heti kananmunaan ennen kuin se hyytyy. Paista minuutti-kaksi, riippuen kuinka raa’aksi haluat kananmunan jättää. Ripottele suolaa ja pienen pieni ripaus kanelia. Käännä munakas ja paista puolisen minuuttia, jotta taatelit saavat vähän pintaa.

Espresso smoothie, 2 annosta/1 iso annos:

  • 2 banaania
  • 8 taatelia
  • pieni kupillinen espressoa
  • 3-5 jääpalaa
  • 3 dl maustamatonta manteli- tai soijamaitoa
  • 2 rkl maustamatonta rahkaa/skyriä
  • pari teelusikallista pellavansiemeniä, kaurahiutaleita tms. oman mielen mukaan (onnistuu myös ilman)

Heitä edellisenä iltana taatelit ja banaanit pakkaseen. Aamulla keitä espresso. Laita kaikki ainekset mukaanlukien espresso ja pakastetut banaanit+taatelit mikseriin ja blendaa tasaiseksi seokseksi. Espressoa ei tarvitse ensin jäähdyttää, sillä pakastetut hedelmät ja jääpalat tasaavat lämpötilaa. Huom: jotkut mikserit eivät osaa pilkkoa taateleita tasaisesti ja mukaan saattaa jäädä sattumia.

Ainekset

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *