Dysfagia

Dysfagia. Sana, mitä en ollut kuullut ennen. Oire, mistä kuitenkin olen kärsinyt.

dysfagia-theodysseyonline-860x450.jpg

Eli nielemisvaikeudet. En ole tiennyt kärsiväni nielemisvaikeuksista. Tai olen kyllä tiedostanut, että ehkä kerran viikossa, tai ehkä harvemmin, herään yöllä, kun meinaan tukehtua. Olen vetänyt sylkeä ”väärään kurkkuun”. Ja ensin luulen, että tukehdun, ”nyt tuli lähtö”, sitten se alkaa helpottamaan. Vähän vettä ja takaisin nukkumaan. En aina edes aamuisin muista tapahtunutta.

Mutta tällä viikolla vertaistukiryhmässä eräs nainen kirjoitti asiasta ja tajusin, että hitsi, mullahan on just tota. Ja se johtuu tästä sairaudesta. Hermotus nielussa ei pelaa yhtä hyvin kuin terveillä. Olen vaan ajatellut kuolaavani liikaa tmv. Ja nyt nään vaan mielessäni ruokintaletkut ja avanteet. Iltaisin pelottaa käydä nukkumaan, että heräänkö taas tukehtuen. En kuitenkaan ole  herännyt. Edes vessaan. Olen nukkunut hyvin, yllättävän hyvin. Koko yön.

Mun pitäs varmaan alkaa kirjaamaan ylös, että kuinka usein yöllä herään tukehtuen ja olla yhteydessä poliklinikalle asiasta. Jossain sairaaloissa on nykyään käytössä neurosairaala.fi, MS-potilaan uusi palvelu oman terveystiedon hallintaan. Se olisi tosi näppärä, kun sinne voi käydä kirjaamassa oireitaan helposti. Ikävä kyllä mun hoitavalla poliklinikalla ei ole tuo käytössä.

Mutta siis yksi mäsäoire lisää kipujen ja fatiikin lisäksi. Lisäksi olen alkanut kiinnittämään huomiota, että onkohan mulla myös muistin kanssa ongelmia…  Että näin sitä vaan tässä rapistuu.

 

 

 

Kommentit (3)
  1. Kyseessä voi olla myös vääränlainen hengitystekniikka. Itse vedin sylkeä väärään kurkkuun pitkän aikaa kauheiden yskänpuuskien kera ja pelkäsin myös tuota samaista itselläni, mutta onneksi ääniterapiassa selvisi, että se johtui vääränlaisesta hengitystekniikasta vaikka luulin jo osaavani hengittää oikein. Kunhan saatiin hengitystekniikka siellä kuntoon niin ongelma poistui. (Ääniongelmani eivät ole ms-liitännäisiä, en osannut tuottaa ääntä oikein vaan rasitin kurkunpäätäni liikaa ja sen vuoksi sain ääniterapiaa.)

    Kannattaa ehkä pyytää lääkäriltä puheterapeutin konsultaatiota. Hengitystekniikan korjaaminen on onneksi suht helppo homma ja puheterapeutti kyllä huomaa aika nopsaan, että johtuvatko ongelmat siitä.

    Tsemppiä sinulle! <3

    1. Ja viimeisen merkkijonon piti olla sydän.. 🙂

    2. Hei kiitos tiedosta. Tarvii varmaan olla yhteydessä polille ja kysyä tuota. Minustakin kyllä tuntuu, että osaan hengittää, mut mistäpä sitä tietää… Lehdistäkin saa niin usein lukea, mitä kaikkea olen koko ikäni tehnyt väärin. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *