ENE-dieetin ja ensimmäisten viikkojen ruuat

Nyt tulikin sitten toinen kirjoitus jo tälle päivälle, mutta tulkoon. Päätin tilata ENE-dieetin ja ensimmäisten viikkojen ruuat valmiiksi. Ensimmäisillä viikoilla tarkoitan tietenkin leikkauksen jälkeistä aikaa. ENE-dieetti eli vähäenerginen ruokavalio minulla alkaa ensi maanantaina ja sitä jatkuu kaksi viikkoa, kunnes koittaa leikkauksen aika. Käypähoito-sivustolla on kerrottu tarkemmin ENE-dieetin käytännön toteutuksesta. ENE-dieettiähän käytetään usein ennen lihavuusleikkausta pidempiäkin aikoja, jos painoa on oikein paljon.

ENE-dieetin merkitys ennen leikkausta on ennen kaikkea puhdistaa maksaa ylimääräisestä rasvasta. Maksa on se elin, jonka ympärille rasva helposti kertyy, ja oikein rasvainen maksa on aina riski leikkauksessa. Maksa on onneksi myös se elin, jonka ympäriltä rasva alkaa nopeimmin sulamaan pois, kun tehdään tällainen matalaenerginen dieetti. Tämän vuoksi usein riittää, kun leikkausta ennen pidetään 2-3 viikkoa ENE-dieettiä. ENE-dieetin voi toteuttaa dieettivalmisteilla tai ruualla. Itse olen kerran aiemmin toteuttanut ENE-dieetin toista leikkausta varten ja silloin tein sen ruualla. Viime kerralla tulokset olivat hyviä, joten aion tehdä samoin tälläkin kertaa. ENE-dieetin aikana putoaa painoa arvioni mukaan 4 kiloa. ENE:ssä syödään siis kaloreita alle 800.

ene-dieetin ja ensimmäisten viikkojen ruuat
Kuva: Pixabay

 

ENE-dieetin ruokailut

ENE-dieetin aikana syön lähinnä valmisruokia. En kauheasti jaksa itselleni kokata mitään, kun valmisruokien kyljestä näkee kalorimäärän helposti. Syön pääsääntöisesti hedelmiä, kasviksia sekä vähäkalorisia valmiskeittoja, listalla on myös kalkkunaleikettä, tonnikalaa, maustamatonta jogurttia ja sieniä. Lisäksi laitoin tilaukseen Friggsejä, joissa on melko hyvin proteiinia sekä kuitua. Tokikin ovat hyvin kevyitä, joten siinä mielessä ei mitään järkyttäviä määriä niistä pääse proteiinia ja kuitua syntymään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mikään kauhean iso merkitys ei tuolla kahden viikon ruokavaliolla ole siinä mielessä, että tarvitsisi niin tarkkaan kaikkia ravintoainemääriä tuijottaa. Koitan kuitenkin huolehtia, että jollain tasolla saisi pidettyä proteiinimäärän, 60 g vuorokaudessa on ilmeisesti suositus.

Viimeksi ENE-dieetti meni muistaakseni hyvinkin kivuttomasti. Nälkä ei ollut juurikaan ja muutenkin ihan hyvä olo. Saa nähdä miten tällä kertaa, kun dieettiä aloitellaan vuoden synkimpänä aikana. Olen sitä mieltä, että kaksi viikkoahan menee vaikka päällä seisoen, jos on tarve. Tilasin nyt ensi viikon ENE-ruuat kaupan keräyspalvelutilauksessa.

Leikkauksen jälkeisten ensimmäisten viikkojen ruokavalio

Lihavuusleikkauksen jälkeen alkaakin sitten aivan uudenlainen elämänvaihe, joka sekin menee sykleittäin eteenpäin. Kaksi ensimmäistä viikkoa leikkauksen jälkeen syödään sosemuotoista, sileää ruokaa. Klinikalta saatujen ohjeiden mukaan tällaista voisi olla esim. pienille 3-4 kk vanhoille vauvoille tarkoitetut kasvis- ja hedelmäsoseet. Niissä ei ole sattumia, joten ovat vatsalle parhaiten sopivia. Noiden soseiden lisäksi suositeltiin kreikkalaista n. 4 % jogurttia sekä proteiinilisää. Kerta-annos on maksimissaan 60 g ja ruokailla pitäisi 2-2,5 tunnin välein eli noin kuusi kertaa päivässä.

lihavuusleikkauksen jälkeen syödään vauvojen ruokaa
Kuva: Pixabay

 

Laskin maksimimäärien mukaan kahden viikon soseet ja laitoin ne tilaukseen. Kreikkalaista jogurttia en vielä uskaltanut tilata, koska parasta ennen päivämäärät ehtii tulla vastaan todennäköisesti. Proteiinijauhetta olen myös ostanut valmiiksi sekä muutaman pullon proteiinipirtelöitäkin. On hyvä olla erilaisia vaihtoehtoja, koska ensimmäiset viikot on mentävä sillä, mitä vatsa suostuu ottamaan vastaan.

Vitamiineja ja lisäravinteita en ole vielä ostanut, koska niitä ei suositeltu ostettavan valmiiksi. Klinikan ohjeistuksista löytyi kylläkin lista sopivista vitamiineista ja voi olla, että ostan purkit jokaista varastoon.

Lihavuusleikkaus lähestyy

Nyt alkaa olla siis ENE-dieetin ja ensimmäisten viikkojen ruuat hankittuna pieniä puutteita lukuun ottamatta. Muutenkin leikkaus alkaa pikku hiljaa konkretisoitua, kun odotusaika vähenee. Tämä viikko on kohta päätöksessä ja sen jälkeen kaksi viikkoa aikaa leikkaukseen. Viikonloppuna aion herkutella ja maistella sellaisia juttuja, joita ei välttämättä niin kauheasti enää leikkauksen jälkeen tule syötyä. Kauppatilauksessa oli siis sipsejä ja dippiä sekä lempisuklaapatukoitani. Saatamme käydä ostamassa myös pullon punaviiniä.

Tämä odotusaika on mennyt kyllä hurjan nopeasti, sillä tuntuu, että juurihan leikkaukseen oli vasta kahdeksan viikkoa ja nyt se on ihan kulman takana. No, ihan hyvä, että saan sen kohta pois jaloista ja pääsen aloittamaan uutta elämää.

hyvinvointi oma-elama ruoka-ja-juoma terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *