ENE-ruokavalion muokkausta

Ensimmäinen ENE-dieettipäivä meni ihan ok, mutta kieltämättä oli kyllä ajoittain aika kova nälkä. Huomasin, että käytin aivan liian paljon kaloreita aamupalaan ja liian vähän lounaaseen ja sen takia olikin sitten jo aikaisin iltapäivällä nälkä. Lisäksi kaloreita meni sellaisiin ruoka-aineisiin, jotka eivät vatsaa kauheasti täytä. Tämän perusteella piti tehdä vähän ENE-ruokavalion muokkausta seuraavien päivien osalta, jotta olisi miellyttävämpi olla. Pääosin oli kuitenkin eilenkin ihan hyvä olo, mutta uskon, että vähemmällä nälällä näillä kaloreilla pystyy olemaan.

Kävin myös miehen kanssa koiran ulkoilutuslenkillä illalla, sillä haluan saada liikuntaa nyt päivittäin ennen leikkausta. Huomasin lenkillä, että olen aivan rapakunnossa. Hengästytti ihan pienestä kävelystäkin. En ole koko syksynä pystynyt kauheasti liikkumaan polvikipujen takia, joten kunto on mennyt huonoksi. Eilisen lenkin jälkeen jalka kipuili, mutta aamuksi kivut olivat jo sen verran helpottaneet, että pääsin aamulla koiran kanssa lenkille, kun mies lähti aikaisin töihin.

Uusi päivä, uudet kujeet

Aamulla vaaka näytti 700 g vähemmän kuin eilen aamulla. Viikonloppuna taisi tulla puolisen kiloa herkuttelun jälkeen, joten käytännössä tämä eilisestä tähän päivään tiputus on pääosin niitä viikonloppuisia. Tällaista pudotusta ei siis ole todennäköisesti enää seuraavina päivinä tulossa, mutta hyvä toki, että päästiin viikonlopun synneistä päivässä.

Minulla on käytössä Excel (rakastan Exceleitä), jossa on erilaisia välilehtiä tälle projektille. Yksi välilehti on mittaussivu, jossa voin pitää seurantaa eri mittojen muutoksista viikottain. Yhdellä välilehdellä on visuaalisempi painonseurantataulukko. Näiden lisäksi yhdessä välilehdessä on ravintoaineinfoa, yhdessä vitamiinitietoa, yhdessä seurataan päiväkohtaisia rutiineja ja yhdessä liikuntaa. On kiva, kun kaikki asiat ovat yhdessä dokumentissa, ja kun minulla on tämä kone päivittäin kuitenkin auki, on helppoa käyttää seurantaa excelinä. Excelissä voi myös tehdä kivoja kaavioita edistymisestä ja sitä kautta muutokset konkretisoituvat, jos muutoksia ei päänuppi muuten tajua.

Tämän päivän ENE-dieetti sisältää saman lounaan ja päivällisen kuin eilen eli 2 dl hernekeittoa. Lounaalla lisäksi on myös Friggs ja kalkkunaleikettä. Aamupalalta jätin jogurtin pois ja söin ananasta ja satsuman. Iltapalalle vaihdoin hedelmän sijasta friggsin, kalkkunaleikettä ja tomaattia. Nyt aamupalan jälkeen olo ainakin on tosi hyvä, joten lienee hyvä ratkaisu siirtää kaloreita myöhempään päivään.

ENE-ruokavalion muokkausta
Kuva: Pixabay

Jännitys kasvaa

Samalla, kun aika kuluu, tulee mietittyä sitä, että leikkaus on jo todella lähellä. Vaikka olen leikkauksesta innoissani, olen samalla todella jännittynyt. Leikkaus on tänään kahden viikon päästä. Kellonaikaa ei klinikalta osattu vielä kertoa, sen saa tietää kuulemma vasta leikkausta edeltävänä päivänä ja siltikin se saattaa vielä vaihtua leikkauspäivänä. Toivon, että leikkaus olisi heti aamusta, jotta ei tarvitse odottaa koko päivää ja on mahdollisuus päästä seuraavana päivänä kotiin. Mikä siinä leikkauksessa sitten jännittää? Minut nukutetaan toisen kerran elämässäni, joten sen suhteen olen jo suhteellisen rauhallinen. Jännitän mahdollisia komplikaatioita, jos tulee vuoto, tulehdus tai jokin bakteeri, tai muutoin joku menee pieleen. En jännitä ollenkaan elämää leikkauksen jälkeen. Siihen olen henkisesti varautunut ja sitä odotan jopa innolla.

Todella vähän törmää missään tarinoihin epäonnistuneista leikkauksista. Tiktokissa seuraan yhtä naista, joka on nyt ollut kuukauden verran sairaalassa leikkauksen epäonnistuttua. Nainen oli käynyt leikkauksessa Turkissa ja tämä sairaalassaolojakso on tapahtunut Briteissä, koska oli jo ehtinyt tulla Turkista kotiin. Ilmeisesti tilanne on nyt kuitenkin kohtuullinen ja hengenvaaraa hänellä ei ole. Kuitenkin tällaiset tarinat laittavat mietityttämään. Omassa kuplassani hyviä kokemuksia on paljon paljon enemmän, miksi sitten yksi huono kokemus jää kalvamaan ja mietityttämään? Olen kaikinpuolin terve, veriarvoni ovat aina, kolesterolia lukuunottamatta, olleet hyvät. Minulla on hyvä verenpaine, eikä muita perussairauksia, kuin lievä uniapnea. Kaikinpuolin olen siis oikein hyvä kandidaatti leikattavaksi, ei suurempia riskejä. Järki tokikin sanoo, ettei mitään hätää ole. Kirurgi, joka minut leikkaa, on todella arvostettu ammattilainen ja leikkauksen riskit ovat lähinnä sappileikkauksen luokkaa. Silti, kaikesta huolimatta, koska tämä leikkaus ei ole pakollinen, vaan olen itse päättänyt siihen mennä, niin ehkä on se syy, miksi se jännittää niin paljon.

Lihavuusleikkauksen voi nähdä Youtubessa

Nyt jaan muutaman linkin, joita en suosittele herkille. Varsinkin, jos ajatuskin ihmisen sisuskaluista ja leikkauksesta hirvittää. Nykyisillään netistä löytyy todella paljon informaatiota. Lihavuusleikkauksestakin löytyy videoita Youtubesta tuntikaupalla. Jaan tänne muutaman mielenkiintoisen videon, jos aihe kiinnostaa. Vatsalaukun ohitusleikkauksesta, joka minullekin tehdään, löytyy muun muassa animaatio, jossa kuvataan tarkasti, mitä leikkauksessa tehdään. Animaatio on tietenkin helpompi katsoa, kun siinä asiat eivät ole aitoja. Todella mielenkiintoisena pidin videota, jossa oli kuvattu koko vatsalaukun kavennusleikkaus. Video oli tehty Turkissa ja löytyi turkkilaisen klinikan sivuilta. Videon pituus oli 1,5 tuntia, mutta sitä ei jostain syystä enää Youtubesta löydy. Samaisen klinikan kanavalla on kuitenkin useampi lyhyt video aiheesta, ovat ehkä katkoneet sen tarkoituksella, jotta ihmiset jaksavat katsoa, noista videoista linkitän tähän noin 20 minuutin videon mini-ohitusleikkauksesta. Linkkiä ei kuitenkaan kannata klikata, jos on kovin herkkä.

Youtubesta niin kuin Tiktokistakin löytyy paljon myös kokemusvideoita. Hakusanoina voi käyttää esim. bariatric surgery, gastric bypass, gastric sleeve, bariatric community jne. Itse seuraan Tiktokissa montaa eri aikoihin leikattua ihmistä ja onkin mielenkiintoista nähdä miten projekti kenenkin kohdalla etenee tai on edennyt. Samalla näkee myös huikeita muodonmuutoksia. Vinkkejä ei sinällään näiltä sivuilta kannata kauhesti ottaa, sillä moni näyttää syövän aika epäterveellisesti. Ohjeistukset kannattaa tietenkin ottaa leikkaavalta klinikalta ja noudattaa niitä. Videoista voi napata vinkin hyvästä proteiinijuomasta tai jonkun herkullisen ruokareseptin, mutta isompia ohjeita en suosittelisi ottamaan tuntemattomilta  ja mahdollisesti muissa maissa asuvilta ihmisiltä (ohjeistukset voivat olla täysin erit eri maissa).

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *