Painonlasku hidastui dramaattisesti

Kaksitoista viikkoa lihavuusleikkauksesta ja nyt painonlasku hidastui dramaattisesti. Tällä viikolla lähti painoa kaikista vähiten tähän mennessä, vain puoli kiloa. Huomaan, että hidas painonlasku vaikuttaa heti mielialaan. Ylimääräistä painoa on vielä niin paljon, että paino olisi voinut laskea jonkin aikaa vielä vauhdikkaammin. Samassa tuli sitten pelko siitä, jos painonlasku pysähtyykin tähän, enkä pääsekään alemmas. Olen vielä bmi:n mukaan merkittävästi ylipainoinen, vaatekoko on XL, joten tarve laihtua on vielä suuri. Toki painon ei tarvitse tippua kuin pari kiloa, niin bmi tipahtaa jo alle 30, mutta pystyn olemaan aidosti tyytyväinen vasta, kun vaatekokoni on enintään 42-44/L. Kun tekee itselleen näin ison muutoksen ja käy läpi todella ison leikkauksen, haluaa sen vaikuttavan huomattavasti, jotta se tuntuu sen arvoiselta. Joo, ymmärrän kyllä, ettei paino nyt oikeasti tähän jää. Kyse on hidastumisesta ja paino tutkitusti tippuu kuitenkin lihavuusleikkauksen jälkeen 1-1,5 vuotta, joten näin kolmen kuukauden jälkeen ei ole ollenkaan todennäköistä, että paino oikeasti nyt jäisi tähän. Haluan kuitenkin käydä rehellisesti läpi omia epävarmuuksiani ja fiiliksiäni, jotta saatte kiinni, mistä tästä projektista on kyse. Annan siis kaikkien pelkojeni ja mielenliikkeitteni tulla ulos, vaikka itsekin tiedän osan ajatuksista olevan todella hassuja.

Viikon tulokset

Paino on tänä aamuna 87,3 kg, joka tarkoittaa viikossa -500 g. Kokonaispudotus on -19,4 kg. Painoindeksi tänään 30,6. Mitoissa ei kauheasti muutoksia tullut, itse asiassa ainoastaan vyötärön ympärys oli pienentynyt kaksi senttiä, mutta kaikki muut mitat olivat samat kuin viikko sitten. Viikko oli siis iso pettymyt, mutta näitä jämähdysviikkojakin tarvitaan. Toistaiseksi paino on tippunut koko projektin ajan reippaasti, joten oli vain ajan kysymys, koska painon putoaminen hidastuu tai pysähtyy. Täytyy vain toivoa, ettei paino nyt ala jumittaa pitkäksi aikaa, sillä on suuri merkitys motivaation ja fiiliksen kannalta. Uskon, että tämä pudotuksen hidastuminen ei haittaisi niin paljon, jos paino olisi tässä kohtaa alempana. Minulla on kuitenkin niin paljon vielä ylimääräistä painoa, että tarve laihtua tästä vielä, on suuri.

Olen päättänyt, että jos paino tippuu tälläkin viikolla yhtä hitaasti, vaihdan punnitustahtia päivittäisestä viikottaiseen. Huomasin tällä edellisellä viikolla, kun paino seilasi edestakaisin, että fiilis heitteli myös. Tällä viikolla vielä punnitsen päivittäin. Osa lihavuusleikatuista punnitsee vain kerran kuukaudessa ja se on varmasti hyvä valinta, varsinkin sitten, kun paino putoaa enää kilon tai pari kuukaudessa. Stressiä on myös hyvä välttää painonpudotusprojektissa ja stressiä saattaa tulla myös jatkuvasta punnitsemisesta.

Vaateostoksia ja vaatekaapin siivousta

Olen tässä viikon aikana ostanut pikkuisen lisää vaatteita. Tilasin Sheiniltä (jep, tiedän, ei ole eettistä ei) kokeeksi jokusen vaatteen. Vaatteista osa oli nykykokoa ja osa pikkuisen pienempiä. Olin yllättynyt vaatteiden laadusta, koska kyse on halpakaupasta. Vaatteet olivat kuitenkin hyvälaatuisia. Koska sain tilauksesta pikkuisen huonon omatunnon, harkitsen seuraavaa tilausta. On kuitenkin tosi vaikea ostaa näin isona ihmisenä eettisiä vaatteita, sellaisia vaatekauppoja ei ole kovinkaan paljon, jotka valmistavat eettisesti isoja, kivalta näyttäviä vaatteita, ja hinnat ovat sitten myös kovat. Tällä tavalla, kun paino tippuu toivottavasti vielä jonkin aikaa, ei pysty ostamaan kalliita vaatteita, sillä niiden käyttöaika on lyhyt. Ostin Sheiniltä eri värisiä bodyja, pari mekkoa sekä pari paitaa ja yhden liivijakun. Kävimme miehen kanssa myös yhdellä vaatteisiin keskittyvällä kirpparilla, josta löysimme 20€:lla miehelle kaksi paitaa ja minulle kahdet housut ja yhden mekon. Oli ihanaa kierrellä kirpparilla, kun omaa kokoa vaatteita löytyi mukavasti ja pystyi tekemään jopa kivannäköisiä löytöjä. Muutos XXL/XXXL -vaatteista XL-vaatteisiin oli tässä mielessä tosi iso. Aiempia kokoja ei oikein löytynyt kirppareilta, mutta XL-vaatteita löytyy jo paljon paremmin. En malta odottaa, että vaatekoko vielä pienenee.

Siivosin viime viikolla myös vaatekaappeja. Päätin luopua kaikista vaatteista, jotka ovat vähän liian isoja jo sekä kaikista, joita en todennäköisesti halua käyttää. Vaatekaappi keveni ja laitoinkin sinne uusimmat löytöni tilalle. Tällä hetkellä huomaan uusien vaatteiden olevan minulle se asia, joka tuo tässä projektissa eniten hyvää mieltä. Myös vanhojen vaatteiden pois heittäminen paransi fiilistä, koska se toi konkretian lähelle. Jos olisin ollut fiksu, olisin varmastikin säilyttänyt yhden vanhoista vaatteista, jotta olisin pystynyt myöhemmin näkemään konkreettisesti kuinka isoksi vaatteet ovat käyneet. En kuitenkaan jättänyt mitään, vaan veimme kierrätykseen kaikki.

painonlasku hidastui dramaattisesti
Kuva: Pixabay

Ruokakokeiluja

Ruokavalion kanssa on edelleen haasteita. Kana ei viime viikolla oikein maistunut, vaikka edellisellä viikolla pystyin jo syömään sitä. Meninkin siksi takapakkia ja söin viime viikolla lähes ainoastaan jauheliharuokia kuten jauhelihakiusausta, kaalilaatikkoa sekä meksikon pataa. Tein myös smoothieta, johon piilotin proteiinijauhetta. Proteiinijauheen maku tuli liiaksi läpi, enkä pystynyt juomaan sitä. Tein loppuviikosta uuden annoksen smoothieta, mutta jätin nyt protskujauheen pois. Oli hyvää, mutta pitää miettiä, miten lisään proteiinia siihen. Löysin netistä yhden proteiinituotteita myyvän firman, jonka tuotteita on kehuttu hyvänmakuisiksi, harkitsen testitilausta.

Käytiin eilen kaupassa ostamassa muutamia puuttuvia elintarvikkeita. Ostin samalla kalkkunaleikkelettä, joka oli savustettu ja näytti sellaiselta murealta. Ostin myös limpputyyppistä, aika kiinteän oloista leipää. Kokeilen niitä, sillä kaipaan leipää ruokavaliooni. Leipää en ole pystynyt syömään leikkauksen jälkeen lähes ollenkaan, maissikakkuja olen syönyt. Hapankorput ja varrasleipä menevät, mutta aiheuttavat närästystä. En sinällään kaipaa syömistä, mutta haluaisin kuitenkin pystyä syömään monipuolisemmin. Olen ollut tosi tyytyväinen  pienien määrien syömiseen. Karkkeja pystyn valitettavasti syömään ilman mitään ongelmia. Koitan niitä syödä aina osana jotain ateriaa, jotta ei tule ns. naposteltua. Karkit kuuluvat myös puhtaasti viikonloppuihin eli arkisin en niitä syö ollenkaan ja viikonloppuisinkin koitan pitää karkit muutamassa. Viime viikonloppuna söin kyllä vähän liikaa karkkia. Harmittaa, että ruokailun ongelmat ovat juurikin terveellisissä ruuissa, mutta kaikki epäterveellinen menee hienosti alas ja jopa maistuu hyvältä. Se on täysin nurinkurista.

Joka tapauksessa pitäisi saada lisättyä proteiinia ruokavalioon, koska painonlasku hidastui dramaattisesti ja proteiinin riittävän saannin kerrotaan vaikuttavan asiaan. Käypähoidon sivuilta löytyy tietoa proteiinin tarpeesta. Proteiinia ihminen tarvitsee keskimäärin normaalisti 1-1,5 g/painokilo. Liikuntaa pitäisi myös harrastaa pikkuisen enemmän, tällä hetkellä liikuntaa tulee 3-4 päivänä viikossa, mutta se ei ole aina kauhean tehokasta. Viisi päivää viikossa tehokkaasti, voisi toimia hyvin.

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *