Painonpyrähdysviikko yllätti vauhdillaan

Viime viikon painonpyrähdysviikko yllätti vauhdillaan, viikon aikana paino putosi tasaisesti ja kokonaispudotus oli 1,5 kg. Se on tässä vaiheessa matkaa aika suuri pudotus. Olin kyllä todella tyytyväinen tulokseen, sillä välillä on turhauttanut, vaikka mitään jumeja ei ole ollutkaan. Tällaisessa pitkässä projektissa tuntuu välillä kuin aika pysähtyisi. Vaikka kilot pikkuhiljaa hilautuvatkin alaspäin, niin odottavan aika on pitkä. No, nyt kuitenkin lähti iso määrä painoa viikossa, ja senttejäkin oli sulanut. Takapuoli ja reisi pienenivät 1,5 cm, rinnanympärys, vatsa ja vyötärö pienenivät 1 cm. Mukavaa muutosta. Testasin pitkästä aikaa yhtä mekkoa, joka ei painon putoamisesta huolimatta ole oikein näyttänyt kivalta pitkiin aikoihin. Mekko on ollut ikävän kireä vatsan kohdalta, eikä ole siksi näyttänyt kauhean hyvältä. Nyt testasin mekkoa pitkästä aikaa ja sepä onkin mukavasti löystynyt. Nyt sitä mekkoa pystyy hyvin käyttämään ja se näyttää hyvältä.

Kasvot kapenevat ja näyttävät melkein oudoilta

On ollut jotenkin hassua seurata tätä muutosta. Vaikka en kropassa tapahtuvaa muutosta aina kauhean hyvin tunnistakaan, olen huomannut, että kasvot kapenevat ja näyttävät melkein oudoilta. Kasvot ovat tietyistä kulmista todella kapeat ja niihin on tullut sellaisia jänniä juonteita etenkin suun ympärille. Muistan kyllä joskus aiemmin seuranneeni muita ihmisiä, jotka ovat paljon laihtuneet. Kasvoissa näkyy ehkä kaikista vahvin muutos ja ne voivat alkuun näyttää jopa hieman anorektisilta. Kaventuneisiin kasvoihin kyllä ajallaan tottuu, mutta alkuun voi tuottaa ihmisille jopa huolta. Itselläni kasvot ovat myös luonnostaan aika pitkänmalliset, niin ne näyttävät omaankin silmään liioitellun kapeilta välillä.

Viime aikoina laihtumisestani on minulle aiempaa enemmän mainittu, hyvällä kuitenkin. Tavallaan tuntuu hyvältä, kun ihmiset sanovat minun näyttävän upealta tai pirteältä. Odotan, että kohta alkaa tulla kommentteja, että älä nyt enää laihduta. Niistä en tykkää, sillä kun itse tietää, että on vielä varaa laihtua, ärsyttää, jos joku kommentoi. Ymmärrän, että jotkut saattavat oikeasti olla huolissaan, mutta välillä tuntuu, että syy on vaan siinä, etteivät halua, että toinen laihtuu itseä hoikemmaksi. No, en aio välittää kenenkään sanomisista, minulla on vielä kymmenkunta kiloa laihdutettavaa, joten aion nauttia matkasta kohti normaalipainoa. Edes vyötärönympärykseni ei ole vielä terveellä tasolla. On olemassa monia eri mittoja, joilla voi arvioida omaa etenemistä ja sitä, mihin on turvallista ja terveellistä laihtua.

painonpyrähdysviikko yllätti vauhdillaan
Kuva: Pixabay

Erilaiset laihdutuksen mittarit

Laihtumistahan voi tosiaan mitata monella tavalla. BMI on tietenkin se yleisin ja mielestäni se on ihan kelpo mittari silloin, kun kiloja on paljon karistettavana, eikä lihaskuntoa ole kauhean paljon tullut parannettua. BMI antaa hyvät suuntaviivat normaalipainolle, mutta se ei sovi ihmisille, jotka ovat todella hyvässä lihaskunnossa, sillä lihas tunnetusti painaa enemmän kuin läski. Itse käytän muita mittareita myös. Hyvä mittari on mittanauhan lukemat. Laihtumista voi seurata omia mittojaan seuraamalla, mutta hyvä terveyden mittari on vyötärönympärys, johon on määritelty naisille ja miehille terveysrajat. Naisilla vyötärönympärys pitäisi olla alle 88 cm, mielellään vielä alle 80 cm. Itselläni vyötärö kapeimmasta kohdasta mitattuna oli tänään 89 cm. Virallisesti vyötärön ympärys mitataan kai hieman sitä kapeinta kohtaa alempaa, jolloin omakin mittani varmasti muutaman sentin siitä kasvaa. Tämä on yksi hyvä mitta, jota voi myös vaikka sen BMI:n tilasta tuijotella. Kolmas mittari on tietenkin vaatekoot. Se on siinä mielessä hieman hankala, että koot saattavat vaihdella paljonkin, mutta itse olen laittanut tavoitteekseni päästä suurin piirtein M-koon vaatteisiin. Toki ymmärrän, että silloinkin varmasti joku vaate on kokoa L ja jopa XL, mutta jos pääosin jos vaatteet olisivat M-kokoa, niin voisi ajatella olevansa aika sopivissa mitoissa.

Muita hyviä mittareita ovat kehonkoostumusmittaus tai vaikka kunnon sekä voiman mittaus. Itseäni hieman harmittaa, ettei tullut silloin ennen laihdutuksen alkua käytyä kehonkoostumusmittauksessa. Kunto ja lihasvoima taas ovat sellaisia, joihin ajattelin tuossa lomien jälkeen keskittyä tarkemmin. Tuosta kehonkoostumusmittauksesta on kuitenkin myös kriittistä näkökulmaa, lue esimerkiksi Ylen sivuilla julkaistu juttu aiheesta. Tämän vuoksi ehkä tärkeintä on, että seuraa muutamaa eri mittaria. Kropat ovat kaikilla erilaisia, joten kaikki mittarit eivät näytä kaikille asioita yhtä luotettavasti.

Tärkeintä on viihtyminen omassa nahassa

No, joku voisi tähän tietenkin sanoa, että on turhaa keksiä mittareita, että paras mittari on oma hyvä olo. Näin varmasti onkin, kun itsellä on omassa nahassaan hyvä olla, se riittää. Meitä on kuitenkin monenlaisia laihduttajia ja itselleni nuo eri mittarit ovat tärkeitä seurannan kannalta. Kun näkee, miten edistyy, se antaa itselle voimia jatkaa prosessia ja uskoa siihen, että onnistuu. Siinähän mielessä tämä matkani on kuitenkin aika erilainen kuin tavallinen laihdutuskuuri ja mitkään aiemmat laihdutusprojektini, että tässä on ikään kuin määräpäivä, johon mennessä laihtuminen pääosin tapahtuu. Sen jälkeen alkaa ns. ylläpitovaihe. Minulla tuo määräpäivä on jouluna tänä vuonna. Toki joillain laihtuminen jatkuu vielä puolisen vuotta pidempäänkin, mutta yleisesti ilmeisesti vuoden kohdalla on se laihtumisen loppuminen. Itse, kun olen kuitenkin jo niin lähellä normaalipainoa, uskon, etten laihdu enää joulun jälkeen ja voi olla, että laihtuminen pysähtyy jo vähän aiemminkin.

hyvinvointi hyva-olo terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *